Akşam yemeğinde neler yemeliyiz?

Akşam yemeğinde neler yemeliyiz?

Akşam yemeğinde neler yemeliyiz?

Sabah kahvaltısı ve öğlen yemeğinizi doyana kadar ve bol enerjili gıdaları seçerek yediniz. Üstelik de ekmek yerine kalorisi daha fazla olan çerezle birlikte yediniz. Özellikle sabah kahvaltısında yedikleriniz, akşam yemeği saati geldiğinde sindirilmiş ve enerji olarak vücudunuza dönüşünü tamamlamış olur. Yani anlayacağınız, gün içerisinde iyi beslendiyseniz akşam ya hiç acıkmamışsınızdır ya da çok az acıkmışsınızdır.

Bu Şekilde hissediyorsanız, mümkünse akşam yemek yememeye gayret edin. Bu öneri aç kalın anlamına gelmiyor, akşam yemeğini atlasanız da olur diye düşünebilirsiniz. Çünkü midenizi akşam meşgul etmezseniz, gece daha rahat uyursunuz ve vücudunuz bakımını rahatlıkla yapabilir.

aksam yemegi

Eğer yemek yemeye ihtiyaç duyuyorsanız çorba içmenizi öneririz. Hazmı kolay olduğu için çorbayı hangi saatte içtiğiniz önemli değildir ama bekleyin ve açlığa dayanamadığınız zaman çorbanızı için. Eğer çorbanız yoksa, yine hazmının kolay olması açısından, etsiz pişirdiğiniz bir sebze yemeği veya bir zeytinyağlı yemek de yiyebilirsiniz ama bu tür bir yemek seçiyorsanız en geç saat 20.00da akşam yemeği sonlanmalı.

Eğer akşam bu tavsiyelere uyarsanız, gece daha iyi uyursunuz. Akşam mideniz dolu olmadığı ve vücudunuz rahatladığı için hormon üretip küçülme dönemini başlatabilir. Gece geç saatte yemediğiniz için reflü şikâyetiniz varsa bu da azalacak ve hatta kaybolacaktır. Ertesi gün daha aç uyanacak ve daha iyi kahvaltı yapabileceksiniz. Böylelikle, gün geçtikçe geceleri acıkmayan ve gündüz daha iyi beslenen birisi olmaya başlayacaksınız.

Merak etmeyin, vücudumuz bebek gibidir. Akşam yemek verirseniz acıkır ve ister, vermezseniz bir süre sonra istememeye başlar. Gündüz daha çok acıkıp sizi yemeye teşvik ettiği için eğer gündüz doyana kadar yerseniz, vücudun daha fazla besine ihtiyacı kalmayacağından artık akşamları acıkmazsınız. Eğer günün birinde akşamları acıkmaya başlarsanız bilin ki gündüz onu eksik beslediniz, hareketsiz kalıp sindirimine yardımcı olmadınız veya yediğiniz gıdalarda bulunan kalori değeri yeterli gelmedi, böylece ihtiyaçlarını karşılayamadınız.

Bu öğünlere uyduktan sonra neler hissetmelisiniz, vücudunuz nasıl davranmalı?

Güneş battıktan sonra bunlan yemeyin!

• Salata gibi pişmemiş yiyecekler

• Meyvelerin hemen hemen hepsi

• Kuruyemişler, badem, ceviz ve fındık dahil

• Kırmızı etli veya tavuklu kebaplar

• Pişmiş bile olsa bol etli yemekler.

Eğer küçülmek, gençleşmek ve sağlığınıza kavuşmak istiyorsanız size önerdiğimiz kurallara uymanız gerekiyor. Ama bu kurallar o kadar katı uygulanması gereken kurallar değildir. Bu tedavide mümkün olduğunca yiyeceklerinizi ritmik ve zamanında yemeye çalışın. Sizi besleyecek olan yiyecekleri seçin, sadece tok hissetmek adına bir şey yemeyin. Siz ritmik davranırsanız, aynı doğanın ritmi sonrası bir denge oluştuğu gibi sizin vücudunuzda da bir denge oluşacaktır. Bu denge oluştuğu anda vücudunuz yediğiniz yiyeceklerde bulunan proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller ile bedeninizi tamir edip eski sağlıklı durumuna getirir.

Arada bir akşam davete gittiğinizde kebap veya meyve yerseniz bir sakıncası olmaz. Mesela bir akşam yemeğine davet edildiğinizde önünüze çok güzel salata ve balık getirdiler. Bu yemeği “doktorum tavsiye etmiyor” diyerek geri çevirmenize gerek yok. Çünkü ritmin devamlılığı, nadiren yeme düzeninizi bozsanız da etkilenmez. Zaten akşamları çok nadir salata ve meyve yediğimizde, hatta üstüne birde pasta yediğimizde tüm sistem bozulsaydı, dünyada sağlıklı ve zayıf insan kalmazdı.

Nadir de olsa yazın ortasında mevsim normallerinin altında bir sıcaklık yaşanabilir. Bu birkaç gün sürebilir. Kışın ortasında da yazı aratmayacak sıcaklıkta bir hafta geçirebiliriz. Bu geçici durumlar nasıl doğanın tüm dengesini altüst etmiyorsa, arada bir yaptığınız yanlışlar da dengenizi altüst etmez. Sadece, unutmayın, doğa, kışın ortasında birkaç gün hava çok ısındı diye dengelemek adına diğer birkaç gün çok soğuk yapmaz. Yazın hava biraz soğuk geçti diye bunu dengelemek adına birkaç gün cehennem sıcağı olmaz. Aynı bunun gibi, siz de günün birinde akşam çok yedim diye ertesi gün aç kalmayın, ertesi gün vücudunuz ne kadar istiyorsa o kadar yiyin ama lütfen bir gün önce yaptığınız kaçamakları tekrarlamayın. Akşam bir yere davetli bile olsanız, nasıl olsa gece yiyeceğim deyip sabah ve öğlen öğünlerini atlamayın.

Size tavsiyemiz, herhangi bir kaçamak yaptığınızda veya bir gece davetine gittiğinizde yaptıklarınızı unutun gitsin. Eğer siz unutursanız vücudunuz da unutur. İkinci kere yaparsanız onu da unutun ama unutmayın, siz çok unutulacak şeyler yaparsanız o zaman sağlıklı ve ince olmayı da unutun.

Akşam salata ve meyve kaçamaklarını alışkanlık haline getirmeniz sakıncalıdır. Dikkat ederseniz size verdiğimiz tavsiyeler ile vücudun ritmini oluşturmaya çalışıyoruz. Sık yapılan kaçamaklar da vücudun ritmini eninde sonunda bozacaktır.

Dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Küçülmeye karar verdiğinizde, vücudunuz yeni ritmine ayak uydurana kadar düzeninizi çok bozmamanızda yarar olacaktır. Çünkü daha işin başında kaçamaklara başlarsanız vücudunuz ritim tutturmakta zorlanır ve hayalini kurduğunuz küçülme başlayamaz. Bu nedenle, özellikle başlarda belli kurallara çok iyi uymamız gerekiyor.

İdeal bedene dönüş sürecimizin en önemli adımı, vücut ritmini tutturarak gece uykuda hormon sisteminin tekrar çalışmasını sağlamaktır. Gece boyunca hazmı zor yiyecekleri sindirmekle meşgul olan vücudun aynı zamanda hormon üretip sizi küçültmesi ise olanaksızdır. Vücudumuz, ancak hormon sistemimiz gece aktif çalışırsa küçülmeye başlar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir