Cildinize Kış Bakımı

Cildinize Kış Bakımı

BESLENMEDE HANGİ GIDALARA ÖNCELİK VERİLMELİ?

Su içeriği fazla olan besinleri tüketmekte fayda var. Kışa özgü olan; elma, portakal, kivi, yeşü sebzeler, domates, salatalık, havuç, kabak bu konuda önemli. C Vitamini ve çinkodan zengin besinler yenilmeli. Ayrıca kolajen ve elastin yapımı için gerekli olan Omega-3 de takviye olarak doktora sorularak alınmalı. Baklagiller, yağlı balıklar ve keten tohumu da tüketilmesi gereken besinler arasında.

KIŞ SPORLARINI YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? DAĞDA KAYAK, AÇIK HAVADA KOŞU…

Açık havada yürüyüş ya da egzersiz yapmak, beden kadar cilt sağlığı için de yararlı. Ancak kış aylarında dışarıda spor yapacak kişiler, özellikle kuru cilt yapısına sahip olanlar bazı noktalara dikkat etmeli. Rüzgar ve kış güneşi ile direkt temas, cildin yağ tabakasını alıyor. Bu durum ciltte kaşıntı, pul pul döküntüler ve cildi tahrip edici sorunlara neden olabiliyor. Aşırı soğuk, deri hücrelerinin donmasına yol açabiliyor. Spor yaparken ve hareket ederken vücut ısısı iyi olabiliyor, dolayısıyla üşüme hissedilmeyebiliyor. Ancak -4 dereceye maruz kalan cilt donmaya da meyilli oluyor. Deri donmasınm ilk bulguları arasında ciltte kızarıklık ve iğne batması gibi şikayetler yer alıyor. Eğer önemsenmez ise deri beyaz, gri ve uyuşuk bir hale dönüşüyor. Deri donmalarında şunlara dikkat edümesi gerekiyor:

• Soğuk ortamdan uzaklaşın.

• Aşırı sıcaktan kaçının.

• Nemli ve ılık bir ortamda bekleyin.

• Donmuş olan cildi ısınması için ovuşturmayın.

• Ilık duş alınabilir ancak sabun kullanımından ve keseden kaçının.

• Cilt normale dönüyorsa sadece zeytinyağlı, E Vitaminli nemlendirici sürün.

• Şikayetler devam ediyorsa doktora gidin.

LEKE OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Kayak yaparken ciltte oluşan yanıklar ve yaralar iz bırakabiliyor. Bu nedenle de güneş koruyucu kullanımı asla ihmal edilmemeli. Güneş koruyucu kremler terledikçe ve üç saatte bir yenilenmeli. Eğer dışarıda uzun saatler geçirilecekse yanınızda küçük bir güneş kremi taşınmanızda fayda var. Ayrıca maske ve gözlük gibi fiziksel koruyucular da önemli. Dışarıda mümkünse sabah 10.00’dan önce, akşam ise 16.00’dan sonra spor yapılmalı.

KIŞIN KESE YAPMANIN SAKINCASI VAR MI?

Soğuk havalarda sıcak su ile aşırı temasın azaltılması gerekiyor. Sıcak su, tüm cildin nemini ve yağını alacağı için kısa ve ılık duşlar tercih etmelisiniz. Ayrıca böyle durumlarda kese yapılmamalı ve aşırı sabun kullanımından da kaçınılmalı. Sabunların içeriğinde mümkünse gliserin ya da zeytinyağı olmalı. Duş sonrası nemlendirici kullanımını da ihmal etmeyin. Vücut losyonlarının daha iyi emilmesi için deri hafif nemliyken uygulanmasma dikkat edin.

Spor kıyafetleri pamuk değil, sentetik olmalı!

Soğuk havalarda dışarıda spor yapılacaksa kıyafet seçimine dikkat edilmeli. Birkaç katgiyinilmeli ve ısı dengesi sağlanmalı. Ayrıca cilde ilk temas edecek kıyafet pamuklu olmamalı. Çünkü sporla oluşan teri pamuklu kıyafet emip, ıslaklık oluşturuyor, bu da üşüme ve ciltte tahriş yaratabiliyor. Bu nedenle özel üretilmiş olan, nemi emen, kolay kuruyan sentetik kıyafetler tercih edilmeli. Atkı, şapka ve eldiven kullanılmalı. Spor sonrası terli kıyafetlerin hızlıca değişimi için mutlaka yedek kıyafet bulundurulmalı.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir