Genomik Profilleme Teknolojisiyle Kanser Geni Teşhis ve Tedavisi

Genomik Profilleme Teknolojisiyle Kanser Geni Teşhis ve Tedavisi

KİŞİYE özel tanı ve tedavi kavramı ile birlikte son on yılda hızla gelişen kapsamlı genomik profilleme teknolojisiyle artık yüzlerce kanser geni ve her bir gende birçok olası değişiklik taranabiliyor. Kansere yönelik hedefli tedavi imkanını güçlendirmek ve teşhis sürecini hızlandırmak amacıyla geliştirilen bu teknoloji Gayesinde, her hastanın kendine özgü olan kanser tedavi haritası çıkarılarak dünyanın dört bir yanındaki tedavi seçenekleri kendisine ve hekime detaylı bir rapor şeklinde sunuluyor. Böylece kanserin kaynağına inilerek detaylı bir fotoğrafının çekilmesi ve hastalığa karşı hızlı hareket edilebilmesini sağlayabilecek bir yol haritasının oluşturulması sağlanıyor.

Geleneksel kanser tedavisine yenilikçi, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri dahil etmek amacıyla 2010’da kurulan Foundation Medicine (FM1), 2017’den bu yana Türkiye’de de İnfogenetik çatısı altında genetik profilleme testlerini hasta ve hekimlere ulaştırıyor. Onkolojide kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımını ileri taşıma vizyonuyla Roche tarafından 2015’te yüzde 56.3’lük hissesi satın alınan FMI, 2018’de de kalan kısmının satın alınmasıyla Roche Grubu’nun bir üyesi haline geldi. Kesin birleşme kararının altında Roche’un onkoloji alanında kapsamlı gen haritalama testlerinin yaygınlaştırılması böylece doğru hastaya doğru tedavinin en hızlı şekilde ulaştırılması amacı yatıyor.

300’DEN FAZLA KANSER GENİ İNCELENİYOR

FoundationOne CDx validasyon testlerinde yüzde 99’un üzerinde duyarlılık ve özgüllük oranı ve biyoinformatik süreçlerinin değerlendirilmesi ışığında FDA tarafından onaylandı.

FDA onayı, en üst seviye olan “eşlikçi tanı testi” kategorisinde. FoundationOne CDx testi ile solid tümörlerde, kanserle yüksek oranda ilgili 324 genin tüm kodlama dizisini taranırken aynı zamanda bir tümörün genomik haritasını kapsamlı olarak belirleyebilmek için gerekli dört tip genetik değişikliğin hepsi saptanabiliyor.

FoundationOne Heme testi ise hematolojik kanserlerde (lösemiler, lenfomalar ve myelom) ve sarkomlarda kanserle ilişkili gen analizi için kullanılıyor. Bu test sayesinde 406 genin tüm kodlama dizisi taranabiliyor ve yine genetik değişikliklerin dört tipi de tespit edilebiliyor.

BİNE YAKIN HASTA YARARLANDI

Türkiye’de faaliyet gösteren infogenetik daha fazla kanser hastasının testlerden faydalanması ve kendileri için en uygun tedaviye ulaşabilmesi için 2017’den beri çalışmalarını sürdürüyor. Hekimin uygun olduğuna karar vermesi halinde hastanın da test yaptırma kararıyla başlayan sürecin ilk adımında hasta için test talep formu dolduruluyor. Bu süreçte infogenetik Moleküler Bilgi Hizmetleri A.Ş., biyopsi ile alınmış dokunun gönderimi ve analizi için doktor, tedavi kurumu da sizinle iletişimde oluyor. Tüm dokümanlar toparlandıktan sonra doku örneğiniz, testleri geliştiren Foundation Medicine Laboratuvarı’na yollanıyor.

Tümörden alınan biyopsi örneğinin laboratuvara ulaşmasından itibaren testlerin sonuçlarını almak DNA’nın yeterli bulunması halinde yaklaşık 14 gün sürüyor. Test tamamlandıktan sonra, sonuçlar doktora ve talep edilirse hastalara iletiliyor.

Yüzbinlerce kişi yaptırdı

Şimdiye kadar dünyada 350 bin, Türkiye’de ise bine yakın hastaya uygulanan Foundation Medicine testleri, yenilikçi yaklaşımları hekimlerin ve hastaların hizmetine sunarak, kişiselleştirilmiş tedaviyi yüzbinlerce kişi için ulaşılabilir hale getiriyor.

TR/FM1/2001/0003




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir