“Öğrenciyken sağlıklı beslenmek mi? Dalga mı geçiyorsun?!”

“Öğrenciyken sağlıklı beslenmek mi? Dalga mı geçiyorsun?!”

Pınar (22)

Pınar, arkadaşlar arasında herkesle iyi anlaşmasıyla bilinen o saf kız. Çok ciddiye alınmıyor. Kimseyi kıskanmıyor, ince hesaplar yapmıyor. Tek derdi kendisi. Kendisini dinliyor, kendisiyle ilgileniyor, sağlıklı olmak istiyor. Ne kadar sağlıklı olursa o kadar güzel olabileceğine inanıyor. Pek güzel değil ama çirkin de değil, biraz çekingen, biraz geri planı tercih eden bir yapısı var. Eğlenmeye değil, evlenmeye odaklı.

Yine bir market günü, alışveriş listesi her zamanki gibi…

Şehir dışında, ailemden uzakta, arkadaşlarımla yaşıyorum. Aslında her şey çok güzel. Günler çok eğlenceli. İyi ki gelmişim diyorum. Ama bulunduğum ilçe biraz, nasıl desem, geri kalmış gibi. Yani burada iki küçük market var, onlarda da sadece önemli ihtiyaçlar var, ancak onları alabiliyoruz. Öğrenci evinin klasiklerini siz de bilirsiniz. Alışveriş listemiz hep aynı; makarna, kola, ekmek, kuru yemiş, cips, nescafe, çay falan…

Zaten çok paramız olmuyor, evde de ancak tek öğün yiyebiliyoruz. Genelde öğlen yemeklerini okulun karşısındaki fast food’cuda yiyoruz. Karışık kızartma tabakları falan var, çok lezzetli ve doyurucu. Bir de öğrenci işi açıkçası, fiyatları çok uygun.

Yani birazdan anlatacağım sorunum için, çok da masraflı olmayan, elimin altında olan, her zaman kolayca uygulayabileceğim öneriler arıyorum. Malum, öğrenciyim ve biraz yoksun yaşıyorum.

Öğrenciyken sağlıklı beslenmek

Benim sanırım hazım problemim var. Yemek yiyoruz, ardından oldukça volümlü bir şekilde karnımdan sesler gelmeye başlıyor. Aynı yemeği yediğim, aynı şeyleri içtiğim arkadaşlarımda bu sorun yok ama. Bana yaptığım, yediğim bir şey dokunuyor desek, zaten aynı şeyler…

Bu sesler neden çıkar, sorunum ne bilmiyorum. Ama ağrı sızı olmadığı için de, doktora gittiğimde pek de işe yaramayan ilaçlar veriyorlar. Kola içmesem, sabah portakal suyu içsem bile o sesler kesilmiyor. İnsan içinde yemek yemek benim için kabus olmaya başladı. Bu sesler neden çıkar, bunları ne bastırır acaba? Ben nerede hata yapıyorum? Yediğim yemeklerdeyse sorun, bana bir şey önerseniz harika olur; ben bundan sonra ne yiycem?

Selam Pınarcığım,

Öğrencilik hayatımı Ankara’da ailemin evinde geçiren şanslı azınlıktan biriyim ben. Ama arkadaşlarımın çoğu yurtta ya da 2-3 kişilik evlerde yaşadıkları için onların da senin gibi yemek sorunları olduğuna çok şahit oldum. Tabii tek başına hem evin yemek düzenini sağlamak, hem de okula gitmek zor bir durum. Hele de küçük bir şehirde çok alternatifin olmadığı için senin işin biraz daha zor. Yine de biraz dikkat ve özenle beslenmeni düzenleyebilirsin.

Anladığım kadarıyla gaz ve hazım problemleri yaşıyorsun ve bununla ilgili doktora gitmişsin. Ama sorunların çözülmemiş. Arkadaşlarımla aynı şeyleri yiyorum, onlara bir şey olmuyor ben rahatsız oluyorum diyorsun. Çünkü gaz ve hazım sorunu yaşatan yiyecekler kişiden kişiye göre değişir. Sana gaz yapan yiyecek, bir başkasına yapmayabilir ya da sana dokunmayan yiyecek, ona dokunabilir. Hangi gıdanın iyi, hangisinin kötü geldiğini ancak sen bulabilirsin. Bunu nasıl yaparsın? Deneyerek…

Bebeklere yeni besinler nasıl başlanır biliyor musun? Küçük kardeşlerin varsa belki görmüşsündür. Her gün yeni bir gıda bir kaşık denenir, o gün başka yeni bir gıda denenmez ve bebeğin tepkilerine bakılır. Bebek gaz sorunu, kabızlık, huzursuzluk yaşamıyorsa anne bebeğin o besini tolore edebildiğini anlar. Ve artık rahatlıkla o besini yedirebilir. İlerleyen günlerde başka bir besini yine aynı şekilde denemeye devam eder.

Senin de Pınarcığım, bu şekilde besinleri kendinde denemen lazım. Kendini diğer insanlarla hiçbir konuda karşılaştırma. Özellikle beslenme konusunda hiç ©

Gaz ve hazım problemleri yaşadığın kesin, ama çözümü de sende. Sabah kahvaltısından itibaren tek tek yediğin her besin sonrasında, vücudunun tepkisine bak. Eğer rahatsız oluyorsan onun yerine ertesi gün başka bir yiyecek dene. Mesela, portakal suyunun dokunduğunu fark ettiysen ertesi gün sütü dene. Bakalım nasıl gelecek! Her gün sabah poğaça yiyorsan, ertesi gün tostu dene…

Sana rehber olabilmesi için hazım sorunlarına iyi ve kötü gelen gıdaların aşağıda bir listesini hazırladım. Bu liste genel olarak kesin gaz yapüğı bilinen yiyeceklerden oluşuyor. Ama sen yine de kendine en iyi gelenleri bulmalısın.

Yemeklerini sakin bir ortamda ve yavaş yemeye özen göster. Yediklerini uzun süre çiğne. Genel olarak az çiğnemek, yiyecekler tam parçalanmadan mideye gittiğinde hazımsızlığı artırır.

Sebzeleri çiğ tüketme, pişirerek tüket.Meyvelerin de birçoğu gaz yapabilir. Özellikle de akşam saatlerinde yendiğinde. Özellikle elma ve portakal suyu. Aklında bulunsun!

Lahana, karnabahar, turp, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi gaz yaptığı çok iyi bilinen yiyecekleri azalt.

Asitli içeceklerin, yağlı cipslerin gaz yaptığı kesin. Bunlardan uzak dur! Beslenmen için de zaten faydalı değiller.

Çok koyu çay ve kahveden uzak dur. Bunların yerine, kahveni sütle içebilirsin. Tabii süt dokunmuyorsa!

Gazın nedeninin süt ve süt ürünleri olup olmadığına dikkat et. Süt gaz yapıyorsa laktozsuz süt deneyebilirsin. Probiyotik yoğurt deneyebilirsin.

Yemekten sonra kısa yürüyüşler hazmetmene yardım eder.

Az ve sık yemek sindirimi kolaylaştırır.

Yemekten sonra rezene veya nane çayı içebilirsin.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir