Profesyonel Makyaj (make up) Sanatçısı Olmak

Profesyonel Makyaj (make up) Sanatçısı Olmak

MAKYAJ, kadınların olmazsa olmazı. Bazen kendimizi daha iyi hissetmek, bazen de ortam gereği makyaj yapıyoruz. Artan talep, sektörün hızlı büyümesi derken son zamanlarda profesyonel makyaj (make up) sanatçısı olmak isteyenlerin sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Özellikle sosyal medyanın etkisiyle bu renkli dünyanın içerisinde yer almak isteyen kişiler farklı eğitimler alarak bu mesleğe adım atmaya çabalıyor. Bu alanda profesyonelleşmek isteyenlerin sayısı artınca eğitim veren kurumlar da çoğaldı. Sektörün lider markaları kendi makyaj eğitimlerini verirken pek çok kurum da profesyonelleşmek isteyenler için eğitim hizmeti veriyor. Eğitimlerin fiyatları uzmanlaşmak istenilen uygulamalara göre ise değişiklik gösteriyor.

“ÇOK ÇALIŞMAK GEREKİYOR”

Makyaj Artisti Ahu Aydemir, makyaja olan ilgisini ilk üniversite yıllarında fark etmiş. İlk zamanlarda yakın çevresine yardımcı olarak işe başlayan Aydemir, zaman içerisinde profesyonel eğitimler alarak kendisini geliştirmiş. Kendi ismiyle Nişantaşı’nda açtığı makyaj stüdyosu ile faaliyet gösteren Aydemir, “Farklı eğitimlere katılarak, yurtiçi ve dışında birçok sertifika aldım. İşi mutfağında öğrenebilmek için asistanlık yaptım. Bu mesleğin en önemli sırrı, eğitim kadar istekli olmak ve çok çalışmak” diyor.

Makyaj malzemesi seçiminde dikkat ettiği noktalar hakkında da bilgi veren Aydemir, “Ürün seçimlerimde marka takıntım yok. Markanın doğa dostu olması önemli.

Her sezon piyasaya sürülen çok sayıda farklı markanın farklı paletlerini öncelikle pigment kalitesi, daha sonra da fiyat politikasına bakarak deniyorum. Beğendiğim ve kullandığım bazı markalar Halen Türkiye’de olmadığı için bunları ABD ve Avrupa’dan getirtiyorum” açıklamasını yapıyor. Sosyal medyanın gençleri bu mesleğe özendirdiğini söyleyen Aydemir, “Bu meslek gençler arasında kısa yoldan hedefe ulaşmak gibi görülüyor. Oysa bu meslek uzun uğraşlar ve deneyim istiyor” şeklinde konuşuyor. Aydemir, bu işe başlamak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Makyaj, internette fenomen olabilmek için geçici bir hevesle yapılmamalı. Yeni başlayacak birisi her gün düzenli olarak çalışmalı, alıştırmalar yapmalı. Bu dönemi profesyonel eğitimlerle destekleyebilecekleri gibi asistanlık yaparak da ileri bir aşamaya taşıyabilirler. Verebileceğim en önemli tavsiye jse aceleci davranmamaları dur. Çünkü makyaj sanatçılığı meşakkatli bir meslek.”

“MICHAEL KORS’TAN EĞİTİM ALDIM”

Make up alanında öne çıkan isimlerden bir diğeri de Burçin Göksu. Nişantaşı’nda açtığı Bugo Beauty markasıyla müşterilerine hizmet veren Göksu, uzun yıllardır sektörde olan bir isim. Çok küçük yaşlardan itibaren bu mesleğe ilgi duyduğunu belirten Göksu, “Mesleki tutkum altı yaşımda baş ladı. ilerleyen süreçte resim yapmaya ağırlık verdim. Bir süre sonra tuvallerin yerini insanlar almaya başladı ve profesyonel olarak makyaj yapar oldum” diyor. Bu alanda kendini geliştirmek için çeşitli eğitimler aldığını söyleyen Göksu, “Eğitim konusunda oldukça şanslıydım. Michael Kors ve Bobbi Brovvn ile tanışıp onlardan eğitim alma fırsatı buldum. Michael Kors’un kendisinden birebir eğitim aldım” açıklamasını yapıyor. Bu meslekteki kişilerin kendilerini sürekli yenilemesi ve daima öğrenmesi gerektiğini belirten Göksu, “Mesleğimiz sürekli dinamiğini koruyan bir alan. Her seferinde kendimize yeni bir şeyler katmak zorundayız. Bu yüzden hâlen eğitim almaya devam ediyorum” diyor.

Ürün seçiminde özellikle ürün içeriğinin ekolojik olup olmadığına baktığını aktaran Göksu, ayrıca hayvanlar üzerinde deney yapmayan markaları tercih ettiğini vurguluyor. Bir makyaja başlarken önce kişi ile diyalog kurduğunu belirten Göksu, sonrasında kişinin minikleri, gülmesi ve enerjisinin kendisine ipucu verdiğini söylüyor ve makyajı buna göre şekillendirdiğini belirtiyor. Sektördeki isimlerin hızla arttığına dikkat çeken Göksu sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Sosyal medyanın bizim mesleğimizi çok renkli göstermesi bu alanda isimlerin artmasında etkili oluyor. Makyaj, eğitim altyapısı güçlü olmayan insanların yaptığı bir meslek haline geldi an-makyaj sadece göz kapağına far, yanağa allık sürmek değil. Bu meslekte ilerleyebil-meniz için amacınız , önce insan kazanmak ve insanları mutlu etmek olmalı. Sadece para kazanmak için bu meslek tercih edilmemeli.” Ayda ortalama kişiye hizmet veren işletmede fiyatlar yapılan işlemlere göre değişiyor. Kalıcı uygulamaların fiyatları 1.200-1.500 TL arasında değişirken, diğer uygulamaların fiyatları ise 300-500 TL aralığında.

“SADECE VİDEO İLE BU İŞ OLMAZ”

Cenk ve Naz Aydınlısoy tarafından İstanbul Sarıyer’de hizmet veren Aydınlısoy Art, makyaj uygulamaları yaparken, aynı zamanda eğitimler de veren bir işletme. Firmada kalıcı makyaj microblading, kalıcı makyaj silme, profesyonel makyaj, kişiye özel makyaj ve kurumsal makyaj eğitimleri, veriliyor. Eğitimler mes lekr ve kişiye özel olarak ikiye ayrılıyor. Kalıcı makyaj eğitim ücreti 5 bin TL, profesyonel makyaj ücreti ise 600 TL.

15 senedir sektörde olduğunu belirten Cenk Aydmlı-soy, “Kozmetik sektörüyle ilgili hiçbir bilgim yokken aldığım bir teklifle kendimi bu sektörde buldum. Çeşitli marka ve firmalarla çalıştıktan sonra, 2018’de Naz Aydınlısoy’la birlikte Aydınlısoy Art projesini hayata geçirdik” diyor. Daha önce iç mimar olarak kariyerine devam eden Naz Aydınlısoy ise, “Amatör olarak yaptığım makyaj çalışmalarımı profesyonel leştirmek ve bu alanda kariyer yapmak istedim. Dünyaca ünlü makyaj sanatçılarından eğitimler aldım. Medyada da makyaj sanatçısı olarak çalıştım” açıklamasını yapıyor.

Eğitim programlarına katılan her öğrencinin akademi üyesi olduğunu söyleyen Naz Aydınlısoy, “Makyaj etkinlikleri, defile, moda, gelin ve reklam çekimleri gibi alanlarda üyelerimizle birlikte çalışıyoruz. Deneyim kazanmalarını sağlayarak öğrencilerimizi kariyerleri boyunca destekliyoruz” açıklamasını yapıyor. Bireysel eğitimlerde bugüne kadar ortalama 120 öğrenciye eğitim verdiklerini söyleyen Cenk Aydınlısoy ise, “Grup ve kurumsal eğitimleri eklediğimizde bu sayı bin kişiye çıkabilir” diyor.

Profesyonel bir makyaj sanatçısının en iyi ürünleri kullanmak zorunda olduğunu söyleyen Naz Aydınlısoy, “Ürün seçerken dikkat ettiğimiz hususlar ürünün dokusu, kalıcılık süresi, yapısı ve içeriği. Ürünü almadan önce mutlaka tester alıp performansı denenmeli” diyor. Sektördeki rekabet hakkında da değerlendirme yapan Aydınlısoy sözlerine şöyle devam ediyor:

“Sosyal medya sayesinde makyaj sanatçılığının popüler olması büyük bir dezavantaj. Bu konuda popüler olan birçok isim sadece kendi yüzüne makyaj yaparak video paylaşıyor. Başka yüzlerde çalışmadıkları için tecrübesizler. Tecrübe kazanmak için minimum üç yıla ve aralıksız çalışmaya ihtiyacınız var. Sadece makyaj videosu paylaşarak makyaj sanatçısı olunmaz. Sektöre yeni gelen jenerasyon iş yapmak için fiyatları ciddi ölçülerde aşağıya çekiyor. Bu jenerasyonun sektörde geçici olduğunu düşünüyorum. Kalite, bilgi ve tecrübe her zaman kazanır.”

Markaların eğitim programları

■ MAC Cosmetics: Sektörün öncü markaları kendi mağazaları içerisinde çeşitli eğitimler veriyor. Bunlardan biri olan MAC Cosmetics iki farklı makyaj eğitimi veriyor.

30 ve 60 dakika olarak tercih edebileceğiniz eğitimlerin fiyatları 230 ve 330 TL.

■ Bobbi Brown: Farklı kategorilerde eğitimler sunuyor. Hızlı bir şekilde püf noktaları öğrenmek için markanın internet sitesinden dilediğiniz eğitim için randevu oluşturabilirsiniz. Fiyatlar ve eğitim süreleri ise farklılık gösteriyor.

■ Estee Lauder: Makyaj servisi hizmeti veren markalardan bir diğeri ise Estee Lauder. Seçili Boyner mağazalarından alacağınız online randevu ile uzman kişilerden makyajın inceliklerini öğrenmeniz mümkün.

■ Sephora: Ücretli ve ücretsiz makyaj servisi veren markalardan biri de Sephora.

Mete YURDDAŞ / VVatsons Türkiye Genel Müdürü
“Dijital dünyanın etkisi çok fazla”

Makyajın günümüzde bir sanat ve profesyonel bir meslek olarak konumlandırılması renkli kozmetik ürünlerine olan ilginin de giderek artmasını sağladı. Bugün, kişisel bakımına ve güzelliğine düşkün olan birçok kişiyi evlerinde adeta ufak çaplı bir stüdyo kurmaya yönlendirdi. Kozmetik sektöründe tüketicilerin beğenisine sunulan yerli ve yabancı binlerce ürün ve her geçen gün değişen makyaj trendleri sayesinde bu alan gelişmeye devam ediyor. Makyaj sanatçılığının gelişiminde kozmetik sektörünün payı kadar d|jital dünyanın payı da bir hayli fazla. Sosyal medya makyaj trendlerinin belirlenmesine, bu trendlerin influencer’lar ve sosyal medya fenomenleri sayesinde daha geniş kitlelere ulaşmasına hatta ülkeler arası sınırları aşmasına yardımcı oluyor. Sosyal medyada en çok takipçisi olan markalardan bir tanesiyiz. Önümüzdeki dönemde de hız kesmeden blogger işbirlikleri, müşterilerimize özel kampanya ve sürprizler yaparak takipçi sayımızı artırmaya devam edeceğiz.

Son yıllarda far paletleri, aydınlatıcılar, kapatıcılar, serum, kapsül ve maske gibi hızlı çözüm sağlayan cilt bakım ürünlerimizin satışında gözle görülür bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Yıllardır makyaj sanatçılarına bünyemizde yer veriyoruz. Bu kapsamda Makeup Studio by VVatsons çatısı altında müşterilerimize VVatsons makyaj sanatçıları tarafından gerçekleştirilen günlük makyaj, gece makyajı ve gelin makyajı gibi profesyonel makyaj uygulaması hizmetleri sunuyoruz. Beauty Studio by VVatsons ile müşterilerimize makyaj, oje, kalıcı oje, nail art, el bakımı, kaş ve kirpik uygulamaları, saç şekillendirme gibi tepeden tırnağa birçok kişisel bakım ve güzellik uygulaması sunuyoruz ve ilk günden beri müşterilerimiz tarafından yoğun bir ilgiyle karşılaşıyoruz.

Yeşim Oksay




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir