Şişkinliğe İyi Gelen Bitkiler

Şişkinliğe İyi Gelen Bitkiler

Şişkinliğime en iyi gelen bitkilerin başında adaçayı geliyor. Adaçayı mide ve bağırsak gazlarını gidermek için de süper. Hazmı kolaylaştırdığı için sindiriminize de çok faydası oluyor. Bu kadar da değil, adaçayı bonuslanyla geliyor. Antiseptik özelliklen sayesinde boğaz, diş, bademcik iltihaplarını gidermeye de yardıma olur. E daha ne olsun…

ikinci şifalı bitkim; anason. Ben ne tadından, ne kokusundan hoşlanmadığım için çok zorda kalmazsam başvurmuyorum, ama o da gerçekten sihirli bir bitki. Anason da adaçayı gibi mide ve bağırsak gazlarını giderip sindirime yardımcı olur, kusmaları dindirir.

Ayrıca süt veren annelere ya da anne adaylarına da bir bilgi vereyim; anason anne sütünü artırır. Rezene de bu konuda çok etkilidir. Bol bol anne sütü içsin bebişler.

Şişkinliğe İyi Gelen Bitkiler

Üçüncü bitkimiz; meyan. Ben meyana bayılırım. Hani şu kepçelerle şeker alıp poşetlere doldurduğumuz şekerciler var ya onlarda ben en çok meyanlı olandan alırım. Aslında aroması anasona benzese de anasonu sevmeyen ben meyanı hapır hupur yiyorum. Tatlısı, tuzlusu, türlü türlüsü var hepsine de bayılırım, o da annemden geçmiş sanırım.

Bizim işimize yarayan kısmı elbette şeker olanları değil, esas bitkisi, yani kaynaüp içeceğimiz türü. Sırf şişkinlik ve gaza iyi gelmiyor, birçok farklı mahareti var meyanın. Başlıyorum saymaya… İltihap dağıür, alerjilerin geçmesine yardımcı olur, göğüs ağnlannı dindirir, göz veya göz kapağı hastalıklarına iyi gelir. Kabızlık, enterit, gastrit, bronşit ve bağırsak gazlarına birebirdir.

Ve son sihirli bitkimiz; zencefil. Ben zencefili de bazen seviyorum, bazen sevmiyorum, özellikle yemeklerde bazen harika bir tat, bazen de plastikmiş gibi bir tat bırakıyor damağımda. Elbet çözüceğim nerede sevip sevmediğimi ya zaman alacak sanınm…

Zencefille ilgili bir anım paylaştıktan sonra neye iyi geldiğini anlatacağım. Ben şükür ki kışlan sürekli hasta olup ateşlenen, burnunu çekerek gezen insanlardan değilim, bünyem kuvvetli, belki zorlu dans eğitimi, belki de genetik özelliklerimdendir, çünkü annem de öyledir. Kimbilir belki de psikolojik olarak hastalığa vakit ayıramayacağımdan bünyem kendi kendini ayarlıyordur. Senede bir kere hasta oluyorum. Gerçi hangi durumun daha iyi olduğunu bilmiyorum; sık sık olup hafif atlatmak mı, yoksa benimki gibi bir kere olup yataktan kazınmak zorunda kalmak mı tartışılır. Dediğim gibi bir kez olurum, ama pir olurum.

Neyse bundan birkaç yıl önce yine böyle bir hastalık evresindeyken, bunu Twitter’dan paylaştım, sevgili dostum, arkadaşım, tasarımcı Gamze Saraçoğlu hemen aradı. “Taze zencefili al, suyunu sık ve minik bir bardakta tek dikişte iç!” dedi. Zencefilin tadını bilen ben bir an ‘hasta kalmak mı daha iyi acaba’ diye düşündüm.

Bu düşünceye kendimi kaptırmadan Gamze’nin dediğini yaptım ve bir mucize gerçekleşti. Zencefil beni o günün akşamı ayağa kaldırdı. Şimdi en ufak bir soğuk algınlığı hissetsem önlem olarak bu yöntemi uygularım. Sağolasın Gamze… Size de şifa olabilir, bence deneyin.

Gelelim zencefilin şişkinliği giderme etkisine… Zencefilin en önemli özelliklerinden biri vücuttan ödem ve toksini atması. Tüm bitkilerimiz gibi zenfecil de epey maharetli. Ooo daha nelere yarıyor şimdi öğrenceksiniz. Kalbi güçlendirir, baş ağnlannı giderir, kan dolaşımını düzenler, kolestrolü düşürür, besin zehirlenmelerini önlemede bile etkilidir. Sağlıklı, çevik, akıllı Uzakdoğulular boşuna her şeye katmıyor zencefili.

Bitkileri şifalı ve bir nevi ilaç gibi gören benden son olarak önemli bir tavsiye: Herhangi bir rahatsızlığınız, kronik bir hastalığınız varsa aman diyeyim doktorunuza ya da bir bilene danışmadan bitkileri ilaç olarak kullanmayın.

Biz doğaya çoğu zaman iyi davranmasak da o bizi ayakta tutmak için türlü şifalı bitkiler sunuyor. Ben önce doğadan, sonra insan elinden çıkan şeylerden faydalanmayı daha doğru buluyorum. Sizlere de bir arkadaş olarak tavsiye ediyorum.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir