Tavuk ve Yumurtası

Tavuk ve Yumurtası

TAVUK VE YUMURTASI

Yumurta mucizedir. O küçük, korunaklı kabın içinde bir canlının ihtiyacı olan her türlü besin maddesi bulunur. Protein, yağ, vitaminler, mineraller, demir, selenyum, çinko, vücudunuzun neye ihtiyacı varsa… Sonuçta içinden bir canlı – civciv – çıkar.

Yumurtanın mucizeliğini devam ettirebilmesi için onu yumurtlayan tavuğun da tavuk gibi yaşama imkânını bulması gerekir. Tavuk kendi haline bırakılırsa güneş doğduktan sonra açık havada gezinmeye çıkar, eşelenir, topraktan istediği böceği, solucanı, tohumu yer, hava karardığında da kendiliğinden kümesine girer. Köy tavuğu (veya açık havada gezen tavuk) diye tanımladığımız bu tavukların yumurtası şahanedir. Çok güzel bir kokusu, insana mutluluk veren bir sarısı olur. Tadına doyamazsınız. Bu tavuklar 2 senede 1200-1300 gr gibi bir ağırlığa ulaşırlar. Suda haşlandığında etinin pişmesi 2 saat, hatta bazen 3 saat sürer. Haşlama suyu sapsan ve yağlı olur; soğuduğunda pelteleşir (jöle gibi olur).

Tavuk ve Yumurtası

Bir de çiftlik tavuklan vardır. Gün ışığı nedir bilmeden, hareket edemeden sıkışık kümeslerde yaşarlar. Bunlar da yumurta verenler ve eti için beslenenler diye iki ana gruba aynlır. Amaca göre -daha çok et tutsunlar veya daha fazla yumurta versinler diye- ‘özel’ yem kanşımlanyla beslenirler. GDO’lu soya ve mısır, kendilerinden önceki tavuklann tüylerinden öğütülen tüy yemi, kendilerinden önceki tavuklann kullanılmayan kısımlanndan hazırlanan yem gibi yemekleri vardır (bu da aslında tavukları yamyamlığa zorlamaktır). Yaşam koşullarının güçlüğünden hastalığa yatkın olurlar; antibiyotikler ve başka ilaçlarla yaşarlar. 45 günde 2 kg ağırlığa erişirler. Tavuk diye satılmalanna ve ‘acayip’ bir şekilde irileşmiş olmalanna karşın aslında piliçtirler (yavru tavukturlar yani). Suda haşlandığında etinin pişmesi 20 ila 40 dakika sürer.

Çiftlik tavukları kesim şekline bağlı olarak helâl sertifikası alabilir. GDO’lu yem yedirilmezse ve kesimden belli bir süre önce antibiyotiği kesilirse organik sertifikası alabilir. Yani, belgeler, sertifikalar, tavuğun tavuk gibi yaşadığına garanti veremiyor. İşte bizim yaptığımız alışveriş tavukların hayatını böyle etkiliyor…

Bugün, tavuk konusu ülkemizde tartışılmaya başlandı. Köy tavuğunun kıymeti yeniden anlaşıldı. Haftanın belli günlerinde İstanbul Kadıköy çarşısındaki birkaç şarküteri ve kasaba köy tavuğu getirildiğini ve hemen satıldığını biliyorum. Satın alacağınızda şunlara dikkat etmenizde fayda var; köy tavuğunun derisi sarı olur, derinin altından etinin morumsu bir renkte olduğu görünür. Bu tavuklar genellikle şişko veya tombiş değildir; baktığınızda çelimsiz olduğunu düşünürsünüz. “Ne yersek oyuz” diyoruz ya, tavuk da ne yerse odur. GDO’lu soya, GDO’lu mısır, tavuk kalıntıları ve antibiyotikle beslenen tavuğun ne etinden, ne de yumurtasından bir iyilik güzellik beklemek boşuna…




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir