Türkiyede Tüp Bebek Tedavisi

Türkiyede Tüp Bebek Tedavisi

Ülkemizde her yıl ortalama 50 bin tüp bebek işlemi gerçekleşiyor. Bunların üçte biri başarılı oluyor. Deneyimli kadrolar ve fiyatların geçmişe göre daha uygun olması nedeniyle tüp bebek merkezlerine yönelik ilgi her geçen yıl artıyor…

ÇOCUK sahibi olmak dünyanın en güzel duygularından biri. Bu duyguyu her yıl ülkemizde milyonlarca kişi tadıyor. 2016 yılında ülkemizde doğan çocuk sayısı 1 milyon 309 bin 771. Çocuk sahibi olmanın dayanılmaz çekiciliği kadar pek çok sorumluluk getirdiği aşikar. Ancak tüm bunlara rağmen pek çok kişi bir çocuğun yolunu gözlüyor ya da özlemini duyuyor. Çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan kişilerin imdadına ise sağlık sektörü yetişiyor. Tüp bebek çocuk özlemi çeken kişiler için günümüzdeki en iyi ve en çok kullanılan tıbbi seçeneklerden biri. Tüp bebek sektöründe yaşanan gelişmeler başarı oranlarını artırıyor. 1990’lı yıllarda gebelik şansının yüzde 20 olarak verildiğini, günümüzde ise bu oranın yüzde 60’lara dayandığını belirtmek gerekiyor. Bunun yanı sıra 45 gün olan tedavi süresi 15 güne inerken kullanılan ilaç miktarları da geçmişe oranla azaldı. Haliyle tüp bebek pek çok kişi için de cazip bir seçenek haline geldi.

YILDA 50 BİN TÜP BEBEK

Türkiye’de şu anda 150’nin üzerinde ruhsatlı tüp bebek merkezi var. Bunların çoğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de. Bu merkezlerde yaklaşık her yıl 50 bin tüp bebek işlemi yapılıyor. Bu rakamın yaklaşık 17 bininin sonucunda bebekler dünyaya gözlerini açıyor. Tüp bebek yönetiminin tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden biri kısırlık. Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kısır çift olduğu tahmin ediliyor. Bunların büyük bir kısmı çocuk sahibi olmak için çeşitli merkezlere başvuruyor. Ancak her tüp bebek merkezine başvuran kişi bu tedavi yönetimi için uygun aday olmayabiliyor. Peki, uygun adaylar kimler?

Eurofetil Tüp Bebek Merkezi Me-dikal Direktörü Op. Dr. Hakan Özör-nek, tüp bebek tedavisini hangi koşullarda önerdiklerini şöyle tarif ediyor: “Erkekte sperm kalitesi (sayı, hareketlilik, şekil) bozuk ise, kadında tüplerde tıkanıklık, çikolata kisti ve polikistik yumurtalık varsa ve anne adayının yaşı ilerlemişse hastalarımıza tüp bebek tedavisi öneriyoruz.”

TEDAVİ SÜRELERİ KISALDI

Tüp bebek için uygun koşulları barındırıyorsunuz diyelim. Bundan sonraki adım ise size en uygun tüp bebek tedavi merkezine başvurmak. Başvuru sürecinden sonra sizi bekleyen bir dizi işlem var. İlk olarak yumurta sayım işlemi yapılıyor, sonrasında ise ilaç tedavisi başlatılıyor. “Yaklaşık 12 gün sürecek bu tedavide amaç olabildiğince çok yumurta geliştirmek” diye konuşuyor Özörnek. 3-4 gün arayla ultrason kontrolleri ile yumurtaların büyüme hızlarına bakılıyor. Yumurtalar en olgun noktaya geldiklerinde ‘çatlatma iğnesi’ ile serbest hale geçiriliyor. Yumurtaların toplanma işlemi 15 dakika sürüyor. Ancak bu işlem genel anestezi altında yapılıyor. Aynı gün kişinin eşindende sperm alınarak döllenme gerçekleştiriliyor.

“Gelişimi en ideal olan yani gebelik şansı en yüksek bir veya iki embriyo hastamıza ultrason gözetiminde transfer edilir” diyerek süreci özetleyen Özörnek, iyi durumda olan fazla embriyoların çiftin izni ile dondurulup beş yıla kadar saklanabildiğim de vurguluyor.

YURTDIŞINDAN GELEMIER VAR

Gaziosmanpaşa Tüp Bebek Merkezi her yıl yaklaşık bin tüp bebek işlemi gerçekleştiriyor. Merkezin doktoru Murat Keskin, tüp bebek uygulamalarında her yıl ortalama yüzde 10 artış yaşandığma dikkat çekiyor. Ancak bu artışın pazarın büyüdüğü ya da hasta sayısında oransal artış anlamına f gelmediğini de sözlerine ekliyor; hasta sayısına bağlı artışın pazardan daha fazla pay alındığım gösterdiğini ifade ediyor. Tüp bebek tedavilerinde ba-“ şarı oranının arttıkça tedaviye olan güvenin de arttığını kaydediyor Keskin.

Artan güven ve geçmişe oranla ulaşılabilir fiyatlar tüp bebek pazarını büyütüyor. Kesin olmamakla birlikte elimizdeki verilerden yola çıkarak yapacağımız bir hesaplama, ülkemiz tüp bebek tedavisi için yıllık 500 milyon TL harcandığını ortaya koyuyor. Ülkemizde teknolojik yatırımını yapmış, altyapısı sağlam merkezlerin çokluğuna işaret eden Keskin, deneyimli ekiplerin varlığının da önemli olduğunu ifade ediyor. Bunlar tüp bebek tedavisi için yurtdışmdan Türkiye’ye pek çok kişinin gelmesinin de başlıca sebebi. Tedavi için yurtdışmdan gelen hasta sayısının sürekli arttığını belirten Keskin, Suriye, Irak başta olmak üzere Bulgaristan, Bos-na-Hersek gibi Doğu Avrupa ve Avusturya, Almanya gibi Batı Avrupa ülkelerinden çok sayıda hasta aldıklarını ifade ediyor. Türkiye’de tüp bebek tedavi maliyetlerinin yurtdışına göre daha uygun olmasının yabancılar için cazip olduğunu da vurguluyor.

YUMURTALAR SAKLANIYOR

Tüp bebek çocuk sahibi olma sürecini hızlandırıp, gebe kalma şansım artırıyor. Buna karşılık çocuk sahibi olmak isteyen ancak zamanını kestiremeyenlerin sayısı da az değil. Ülkemizde özellikle çalışan kadınların çoğu çocuk sahibi olmakla kariyer sahibi olmak arasında gelgitler yaşıyor. Sadece bu da değil, çocuk sahibi olmak için uygun bir eş ya da partner adayım henüz bulamamış ama çocuk yapma şansını kaçırmak istemeyen kadınlar da var. Bu nedenle sadece tüp bebek değil yumurta dondurma işlemleri de son yıllarda rağbet gören tıbbi uygulamalardan. Yumurta dondurma işlemi 2014 yılından itibaren ülkemizde de yasallaştı.

Yumurta dondurmanın görece yeni bir uygulama olduğunu ifade eden Dr. Özörnek, dondurma teknolojisindeki yenilikler sayesinde dondurulması çok zor olan yumurta hücrelerinde artık çok başarılı sonuçlar alındığını belirtiyor. Dondurulan yumurtaların 20-30 yıl bozulmadan saklanabildiğim söyleyen Özörnek, bunun da bekar kadınların istedikleri yaşta evlenip çocuk sahibi olabilmelerini sağladığını söylüyor. Türkiye’de yumurta dondurulması konusunda net bir sayının olmadığını belirten Özörnek, “Yıldan yıla arttığı tahmin ediliyor” diyor. Tedavi sürecinin 15 gün ve maliyetinin yaklaşık 5-6 bin TL olduğunu kaydeden Özörnek, “Yumurta dondurarak gelecekte çocuk sahibi olma konusunda özgür olma fikri pek çok kadının bu yöntemi tercih etmesine sebep oluyor” şeklinde konuşuyor.

Dr. Keskin de yıllar içinde yumurta dondurmaya talep artsa da rakamların halen çok yetersiz olduğunu vurguluyor. Keskin’e göre, yetersiz bilgilendirme ve hiçbir sosyal güvencenin desteklememesi rakamların azlığının en önemli sebebi.

Ortalama 10 bin TL

Türkiye’deki tüp bebek tedavi fiyatı yabancı ülkelerden gelenler için makul kabul ediliyor. Peki, ülkemiz vatandaşları için durum nasıl? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyenlerin kabaca kesenin ağzını biraz açması gerektiğini söyleyebiliriz. Öte yandan, geçmiş yıllara oranla fiyatların daha ulaşılabilir olduğunu, bunun da tüp bebek yöntemine olan ilgiyi artırdığını da belirtelim. Tüp bebek tedavisinin maliyeti ortalama 10 bin TL. Ancak bu rakam merkezden merkeze değişiyor. Örneğin Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde tüp bebek tedavisi ilaçlar hariç 6 bin TL’ye yapılıyor.

Op. Dr. Hakan ÖZÖRNEK / Eurofetil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü
“Türkiye cazibe merkezi”

Türkiye tüp bebek konusunda bir dizi avantaja sahip. Türki cumhuriyetlerde yeterli merkezin olmaması Türkiye’yi cazip kılıyor. Arap ülkeleri için de Müslüman ağırlıklı bir ülke olmamız bir avantaj sağlıyor. Avrupa ülkeleri açısından bakıldığında ise fiyat avantajımız var. Ayrıca bazı Avrupa ülkelerinde bekleme listeleri olması hastaların Türkiye tercihinde önemli rol oynuyor. Bu bölgelere coğrafi yakınlığın olması da önemli. Özetle, Türkiye tüp bebek konusunda bir cazibe merkezi haline geldi.

MERAL CANDAN




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir