Bel çantaları bir kere daha trend oldu

Bel çantaları bir kere daha trend oldu

1990’lı yıllarda sokak modasının vazgeçilmez aksesuarlarından biri olan bel çantaları, son yıllarda yine popüler oldu. Modaya yön veren lüks markaların ve ünlü tasarımcıların koleksiyonlarında yer vermesiyle yeniden trend haline gelen bel çantalarının bu popülerliğinde dünya yıldızlarının ve influencer’ların etkisi yadsınamaz. Yerli markalar da bel çantalarına koleksiyonlarında geniş bir yer ayırıyor. Hemen her markanın vitrininde karşımıza çıkan bel çantalarının tüketicinin şıklık ve rahatlık beklentisine cevap vermesi de bu trendin hızla yayılmasında önemli bir yere sahip. Markalar, pandeminin etkisiyle diğer ürünlerde olduğu gibi bel çantasında da satışların gerilemişine rağmen tüketicinin ilgisinden memnun. Öngörüler, bel çantalarının önümüzdeki sezon da popülerliğini koruyacağı yönünde…

“SATIŞLARDA AKTİF ROL OYNUYOR”

Elle Shoes, koleksiyonlarında bel çantalarına yer veren markalardan biri. Firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Suna Akar Çapan, birkaç sezondur moda dünyasında 90’lı yılların trendlerinin günümüze uyarlanmasına tanıklık edildiğini ve bundan en çok etkilenen aksesuarın ise bel çantaları olduğunu söylüyor. Çapan, “Fonksiyonellik ve rahatlığın, son zamanların yükselen trendi olmasını göz önünde bulundurursak bel çantalarının altın çağım yaşamasına şaşırmamak lazım” diyor.

Yeni nesil bel çantalarının eski imajlarından kurtulduğunu anlatan Çapan, sezon trendlerini takip ettiklerini ve sokak modasına kendi yorumlarım kattıklarını belirtiyor.

“Bu trendi, koleksiyonumuza adapte ettik” diyen Çapan, çanta satışlarının büyük bir bölümünde bel çantalarının aktif rol oynadığını aktarıyor. Elle Shoes, ayakkabı koleksiyonuyla kombinlenebilecek modeller tasarlamanın yanı sıra sezonun modası olan renk, doku ve tamamlayıcı aksesuarlara da bel çantalarında yer veriyor. “Hem işlevsel hem fonksiyonel hem de gece ve gündüz kullanılabilecek bel çantaları tasarlıyoruz” diyen Çapan, pazarlama stratejilerinin önemine de değiniyor. Global markaların hangi trendi öne çıkarmaya ve bunu nasıl pazarlamaya karar verdiklerinin belirleyici olduğunu ifade eden Çapan, “80’ler ve 90’larda turistlerin para çaldırmamak için tercih ettikleri bir parça, Hailey Bieber tarafından lüks bir takımla kombinleni-yorsa bu asla tesadüf değildir. O çantayı tasarlayan markanın pazarlama stratejisi dahilindedir” diyor. Çapan, markanın pazarlama stratejisini ise şu sözlerle anlatıyor:

“70’lerden beri dünya moda trendlerini kendi çizgimize göre uyarlıyoruz. Sokak modasını ve onu temsil eden iko-nik parçaları kurulduğumuz günden beri koleksiyonlarımıza katıyoruz. En önemli pazarlama stratejisi samimiyet ve doğallık. Bel çantası, karakteri ve stili gereği kimliğimizle örtüşen bir ürün. O nedenle ekstra bir stratejiye ihtiyaç duymuyoruz.” Elle Shoes, 2019 yaz koleksiyonunda deri modellerin yanı sıra kumaşlara da yer veriyor. Çapan, hologram ve neon renkli modellerin tüketici tarafından beğenildiğini söylüyor. Çapan, bel çantası satışlarıyla ilgili de bilgi veriyor: “Bu yıl çanta satışlarımız iki kat arttı ve satışlar içindeki payı yüzde 10’a ulaştı. Bu rakamın yüzde dördünü ise bel çantaları oluşturuyor.”

“PAZARLAMA STRATEJİSİ ÖNEMLİ”

Pierre Cardin de koleksiyonlarında bel çantalarına yer veriyor. Markanın Baş Tasarımcısı Faruk Kalaycı, bel çantalarının trend olmasının nedenini kullanım kolaylığına bağlıyor. “Çağımız, şıklığı ve kullanışlılığı bir arada istiyor” diyen Kalaycı, marka olarak tüketicinin beklentisini karşılamak adına empati kurduklarını söylüyor. Kalaycı, bel çantalarını

tasarlarken göz önünde bulundurdukları detayları ise şöyle anlatıyor: “Bir kadının ihtiyacı olan eşyalarını sığdırabileceği ebatlarda, tüm kıyafetleriyle kolayca kombinleye-bileceği renklerde ve tarz görünebileceği modellerde bel çantaları tasarlamak için elimizden geleni yapıyoruz.” Marka olarak içlerine sinmeyen hiçbir ürünü üretmediklerini ifade eden Kalaycı, “Bel çantaları, birçok ihtiyaca cevap veriyor. Bu ürüne koleksiyonlarımızda yer vermek için pek çok nedenimiz vardı. Pratik ve küçük olması, kullanım kolaylığı ve şık görüntüsü bunlardan birkaçı” diyor.

Bir ürünün trend olmasında doğru pazarlama stratejilerinin önemli olduğuna vurgu yapan Kalaycı, “Kullanıcıya bel çantalarının diğer çantalar kadar kullanılabilir olduğunu gösterdiğinizde sonuçları da başarılı oluyor” diyor. îlkbahar-yaz koleksiyonlarında kanvas kumaş ve monogram tasarımlara yer veren marka, sonbahar-kış koleksiyonlarında ise zigzag monogram tasarımları tüketiciyle buluşturacak. Bel çantası satış payının tatmin edici olduğunu dile getiren Kalaycı, “Marka olarak bu performanstan memnunuz” diyor.

“ERKEKLER DE TERCİH EDİYOR”

Boyner son yılların trendi bel çantalarını tüketiciyle buluşturan markalardan. Boyner Büyük Mağazacılık Kadın Giyim Grubu Satın Alma Direktörü Incilay Baydar Işık, “Spor ve rahat giyim, günün her saati için tercih edilir hale geldi. Spor giyimin sağladığı bu rahatlık ve konfor ise büyük çantalar yerine küçük çantaları gündeme getirdi” diyor. Işık, bel çantalarını sadece kadınların değil, cep telefonlarını ve cüzdanlarını ceplerinde taşımayı tercih etmeyen erkeklerin de kullandığını anlatıyor.

Işık, koleksiyonlarını hazırlarken müşterilerinin farklı beklenti ve fiyat hassasiyetini dikkate aldıklarını dile getiriyor. Boyner, mağazalarında Beymen, Fabrika, Aeropostale, Divarese, Network, Pierre Cardin, US. Polo ASSN., Laura Ashley, 19V69 Italia, David Jones, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Guess, Love Moschino, Ver-sace Jeans ve Veromoda gibi markaların bel çantalarını tüketiciyle buluşturuyor. Işık, günümüzde sosyal medyanın da gücüyle moda trendlerinin tüm dünyada eş zamanlı olarak takip edildiğini belirtiyor ve “Trend belirleyici dünya markalarının pazarlama çalışmaları ve bu markalarla influencer’ların sosyal medya paylaşımları moda trendlerinin hızlıca yayılmasında etkili oluyor” diyor ve firmanın pazarlama stratejisini ise şu sözlerle anlatıyor: “Sosyal medya araçlarımızı yoğun olarak kullanıyoruz. Özellikle yeni ve trendi ürünler için mağazada özel sergileme alanları oluşturuyoruz. CRM altyapımız aracılı- ğıyla trendleri takip eden müşterilerimize SMS, MMS, e-mailing gibi kanallarımız aracılığıyla ulaşıyoruz.” Boyner’in çanta satışları, kadın kategorisi toplam satışlarının yüzde 20’sini oluşturuyor. Işık, bu pay içinde bel çantalarının yerinin her sezon artığını aktarıyor.

İlkay KESKİN / Koton Satın Almadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz”

80’ler ve 90’ların nostaljisine ve athleisure akımına olan yoğun ilgiyle bel çantası popüler oldu. Defile analizleriyle fark etmeye başladığımız bu trendin gücünü, fuarlar ve Ar-Ge’mizle pekiştirdikten sonra trende önem veren bir marka olarak koleksiyonlarımıza uyarladık. Koleksiyonlarımızda yer verdiğimiz bel çantası modellerinin stil, renk ve malzemelerini düzenli olarak güncelliyoruz. Bel çantaları, çok hızlı bir şekilde popülerliğini artırıyor. Bunda markaların influencer işbirliklerinin var. Son dönemde bel çantaları influencer’lar tarafından da öne çıkarılan parçalar arasında yer alıyor. Takipçilerin de satın alma eğilimleri doğru orantılı olarak artış gösteriyor.

Bizim de kampanya çekimlerimizde birçok karede bel çantası görmeniz mümkün. Ayrıca Instagram ve mağaza içi görsellerimizde de sıklıkla yer veriyoruz.

Suni deri, kanvas, plastik, yılan baskılı suni, naylon ve metalik yüzeyler sıklıkla kullandığımız malzemeler arasında. Yeni sezonda bel çantası modellerimizi kürk görünümlü detaylar, tüvit, krokodil baskılı suni, yılan baskılı suni, batik baskı, kadife ve suni süet gibi malzemelerle güncelliyoruz. Hem kadın hem de çocuk koleksiyonlarımızda bel çantalarına olan ilgiden memnunuz. Yakın zamanda yapacağımız güncellemeler ve yeni modellerle bel çantasındaki pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Bel çantaları önümüzdeki kış da popülerliğini koruyacak. Özellikle kalıplı ve smart görünümlerin popülerliği daha da artacak, daha formal bir görünümle mağazalarda yerini alacak.

ŞEBNEM CAN KILINÇARSLAN




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir