Artık Herkes Botoks Yaptırmaya Başladı

Artık Herkes Botoks Yaptırmaya Başladı

TÜRKİYE’DE bakımlı, güzel ve genç görünmek için harcanan para her geçen gün artıyor. Estetik sektöründe de en çok tercih edilen işlemlerin başında botoks geliyor desek yanlış olmaz. Botoksu bilmeyen, hatta neredeyse artık uygulamayan kalmadı. Eskiden özellikle ünlüler dünyasında sıkça duyduğumuz bu işlem artık hemen herkes tarafından tercih ediliyor. Ancak artan talep, birçok merdiven altı diye tabir edebileceğimiz sağlıksız ve riskli işletmeleri de gün yüzüne çıkardı. Uzmanlığı ve doktor kimliği olmayan kişiler bu uygulamaları yaparak, tüketiciyi mağdur ediyor. Yanlış yapılan botoks uygulamaları, çeşitli sağlık sorunlarına hatta ölümlere bile neden olabiliyor. Bu nedenle botoks işlemi yaptıracakların dikkat etmesi gerek en önemli konuların başında hekimlerin uzmanlığını sorgulaması geliyor, özellikle daha ucuza yapılan işlemlerde ciddi sıkıntılar baş gösteriyor. Botoks işlemi 10-15 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor. Botoks uygulamalarındaki etki oranı ise kişiye göre değişiklik gösteriyor ve 3 ile 6 ay arasında sürüyor.

“DOKTOR TARAFINDAN YAPILMALI”

Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması ve kişilerin kendileriyle daha fazla ilgilenmesiyle birlikte estetik işlemlerine talebin arttığını söyleyen Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Pırmıt, “Mayıs ayı itibariyle estetik işlemlere olan ilgi çok yoğun bir şekilde arttı. Maske kullanımı ve evden çalışma nedeniyle estetik işleminden sonrasının daha rahat geçeceğini düşünme oranının yüksek olması da artışın başka bir nedeni” diyor. En çok talep gören uygulamalardan bahseden Pırmıt, “Botulinum toksin, dolgu uygulamaları, Mezote-rapi/PRP işlemleri, Fraksiyonel lazer ile cilt gençleştirme ve akne izi tedavisi en sık uyguladığımız işlemler” açıklamasını yapıyor. 18 yaş üstü herkesin bu uygulamaları yaptırabileceğini belirten Serpil Pırmıt, “Ancak altta yatan malinite, romatolojik hastalık gibi hastalıkların aktif dönemlerinde ciltte uygulama yapılacak bölgede bir enfeksiyon varlığı durumunda bu uygulamalar önerilmiyor” bilgilerini veriyor. Estetik işlemleri yaptıracak kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi veren Pırmıt, “Kişilerin en çok dikkat edecekleri husus kendilerini kime emanet ettikleri. ‘Merdiven altı’ diye tabir edilen uygulamalar sebebiyle mağdur olan çok hastam oldu. O yüzden uygulamayı yapacak olan kişinin mutlaka doktor olmasına ve medikal estetik konusunda yetkin bir kişi olmasına dikkat edilmeli” diyor.

“CİDDİ TALEP VAR”

îstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinan Öztürk, pandemi sonrası kontrollü sosyal hayat ~ döneminde ertelenen estetik cerrahi uygulamaların yeniden talep edilmeye başlandığını söylüyor. Evde kalmanın getirdiği hareketsizlik nedeniyle özellikle bölgesel yağlanmalar için liposuction talebinin ciddi oranda arttığını belirten Öztürk, “Erkeklerde özellikle karın ve göğüs bölgesi için liposuction talebi belirgin olarak arttı” diyor.

Botoks, dolgu ve yüz mezoterapi uygulamalarının hızlı sonuç verdiğini belirten Öztürk, “Hafif girişimsel cerrahi uygulamalarının en bilineni ise liposuction işlemidir. Son yıllarda alınan yağın yüz, meme ve popoya enjeksiyonu giderek popüler olan estetik işlemlerdir” açıklamasını yapıyor. Estetik cerrahi uygulamalar için belirli sağlık koşullarının olduğunu söyleyen Sinan Öztürk, “Son yıllarda cerrahi teknik ve kullanılan cihazlarda kat edilen mesafe ile estetik işlemler daha güvenle uygulanabilmektedir. Estetik cerrahi uygulamalar uzman olmayan kişilerce yapıldığında sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Hastaların hangi estetik işlem olursa olsun, hekiminin uzmanlık geçmişini sorgulaması çok önemli. Diğer bir önemli konu ise hasta, operasyonu geçireceği hastanenin yüksek standartlarda hizmet veren bir hastane olmasına dikkat etmeli. En iyi estetik sonuçlar, uygun hastanın doğru hekim tarafından doğru hastanede ameliyat edilmesiyle ortaya çıkar” şeklinde konuşuyor.

“KULLANILAN ÜRÜNÜ SORGULAYIN”

Bu dönemde vücutla ilgili estetik uygulamalarda artış yaşandığını belirten Memorial Wellness Kozmetik Dermatoloji Bölümü Uzman Doktor Ayça Alan Atalay, “Bu talebi kilo artışları, selü-lit gibi problemlerin artışına bağlamak mümkün. Cilt bakımı ve yüze yönelik botoks, dolgu, mezoterapi gibi uygulamalarda hastanın maske takamıyor olması uygulama sırasında kendilerini riskte hissetmelerine ve dolayısıyla bu tarz uygulamaları mümkün olduğunca ertelemelerinde etken olabilmektedir” diyor.

Güzellik merkezi olarak adlandırılan kurumlarda da uygulamaların hekim olmayan kişiler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Atalay, “Hiçbir anatomi veya tıbbi bilgisi olmayan hekim dışı kişilerce gerçekleştirilen bu usulsüz uygulamalar, zaman zaman ölümlere varan ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor” diyor. Botulinum toksin maddesi hakkında bilgi veren Atalay, “Kas sinir kavşağındaki iletiyi 4-6 ay süreyle bloke eden bir madde. Türkiye piyasasında 2 markaya ait botulinum toksin preparatı yasal olarak satılmaktadır. Dolayısıyla kullanılan ürün oldukça önemli. Ayrıca ürünün sulandırıl- 1 diktan sonra uzun süre bekletilmemesi ve uygun dozda uygulanması da tedavi başarısını etkileyen faktörler” bilgisini veriyor. Botoks uygulaması yaptırmaması gereken kişiler hakkında bilgi veren Atalay sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Botoks uygulaması yapılacak bölgede enfeksiyon olan kişiler, gebe ve emzirenler, belirli kas hastalıkları olanlar, aminoglikozid antibiyotik kullananlar, body dismorfik bozukluğu bulunanlara botoks yapılamaz. Başvurulan kliniğin dermatolog, plastik cerrah veya sertifikalı medikal estetik hekimine ait olduğundan emin olunmalıdır. Tüm işlemlerde olduğu gibi botoks, dolgu, mezoterapi gibi işlemlerde de alerji dâhil birçok komplikayon riski var. Hastalar ilk defa gittikleri bir klinikte gerekirse hekimin uzmanlık diploması veya medikal estetik sertifikasını görmeyi talep edebilirler. Kullanılan botoks, dolgu, mezoterapi ürünü gibi malzemelerin ambalajlarının içerisinden lot numaraları çıkmaktadır. Hastalar kendilerine uygulanan ürünün lot numarasını talep ederek güvenilir, sertifikalı ürünlerin kullanılıp kullanılmadığını test edebilirler. Sertifikalı, güvenilir ürünlerin dolar, euro bazında belirli bir malzeme sarf fiyatı olduğunun bilincinde olarak çok ucuz uygulamaların istenmeyen komplikasyonlara neden olma ihtimali göz ardı edilmemelidir.”

Botoks nedir?

Botoks, ‘Clostridium Botuünum’ adlı bakteriden elde edilen doğal ve saflaştırılmış protein esaslı bir ilaç. Ülkemizde FDA onaylı kullanılan 2 farklı tip Botilinum toxin maddesi var. Botox ve Dysport. dışında kozmetik uygulamalar için FDA onayı almış başka bir botilinum toxin maddesi bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen botoks ilacının fiyatı ise 500-600 TL arasında. Bundan dolayı güvenilir merkezlerde fiyatlar arasında ciddi farklar bulunmuyor. Daha ucuz fiyatlara yapılan işlemlerde ise fiyat düşüklüğünün en büyük sebebi işletmede kullanılan malzemenin Çin menşeili olması. Çin menşeili botoks malzemelerinin maliyetleri sektörde söz sahibi olan Avrupa ve Amerika kökenli malzemelerin çok daha gerisinde.

Medikal botoks uygulamaları

  • Migren tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Çene sıkma ve diş gıcırdatma sorunlarında kullanıldığında başarı elde edilmektedir.
  • Aşırı terleme sorununa çözüm olmaktadır. Avuç içi ve koltuk altına uygulandığında uzun bir süre terleme sorunu ortadan kalkmaktadır.
  • Obezite tedavilerinde, mideye enjekte edildiğinde, tokluk hissi vererek aşırı yemeyi engellemektedir.
  • Tiklerin tedavisi ile istemsiz ve süregelen kas kasılmalarının tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Seboreik dermatit denilen, deride aşırı yağlanma olan hastalarda yağ bezlerinin çalışmasını azaltmak için kullanılmaktadır.

Pınar KOÇ / Esteworld Plastik Cerrahi Sağlık Grubu Dermatoloji Uzmanı
“Uygulamayı işin uzmanı yapmalı”

Son zamanlarda gerek kendini iyi hissetmek için yaptırılan gerekse de pandemi nedeniyle ertelenen estetik uygulamalarıyla birlikte estetik işlemlerde yoğun bir artış oldu. Tüm estetik işlemler arasında en sık yaptığımız uygulama botoks uygulamasıdır. Botulinum toksin kas içine zerk edildiğinde kas hareketlerinde geçici bir felce neden olur. Uygulama yaklaşık 10 dakika süren kısa bir işlem. Etkisi yapıldıktan sonra iki veya üç gün içinde hissedilmeye başlıyor. Ancak tam etkinin görülmesi ise 15 günü buluyor. 1.5-2 ay sonra etkisi yavaş yavaş azalmaya başlıyor, tam çözülme ise 4 ila 5 ayı buluyor. Otoimmün hastalığı olanlarda, yoğun spor yapanlarda, yaz aylarında, yeşil çay benzeri antioksidan kullanımı fazla olanlarda botoksun etki süresi daha kısa süreli oluyor. Gerçek dışı beklentileri olan ve vücut dismorfik bozukluğu olanlarda, uygulama alanında herhangi bir deri enfeksiyonu olanlarda, tedavi alanında belirgin kas güçsüzlüğü ve kas felci olanlarda, immün yetmezliği olan kişilerde, nöromusküler hastalıklarda, gebeler, emziren annler ve 12 yaş altı çocuklarda, botulinum toksini ile etkileşen ilaç kullanımı olanlar ve ürün içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı allerjisi olan kişilerde botoks uygulaması yapılmıyor. Bu uygulamalar yalnızca bunu yapma yetkisi olan dermatologlar, plastik cerrahlar ve sertifikalı medikal estetik hekimleri tarafından yapılmalı. İşlem yapacak olan kişinin doktor olup olmadığı mutlaka araştırılmalı. Bu işlemler mutlaka bir sağlık kuruluşunda yapılmalı.

YEŞİM OKSAY




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir