Sağlıklı Yaşam İçin Kaplıcalara Girmek

Sağlıklı Yaşam İçin Kaplıcalara Girmek

Kaplıca ve Ilıcalara girmek çok faydalı banyolardandır. Sağlıklı yaşam için faydalı olan bu banyolar, yer altından kaynayarak çıkan, içinde çeşitli maddeler taşıyan çok sıcak veya ılık sulardır. Bu sular doğal olarak tabiat tarafından oluşur; içinde hastalıkları tedavi eden maddeler vardır. Böyle sular, kaplıca veya ılıca şeklinde insanlar tarafından kullanılırlar. Bu çok faydalı sulara girmenin de önemli kuralları vardır. Öncelikle bilinmelidir ki; böyle sular çeşitli hastalıkları tedavi amacıyla kullanılsa da sağlıklı kişiler için de vücutta kalan ve birikmiş zararlı maddeleri atmak için faydalıdır.

Yerden kaynayan sıcak veya ılık sulara girmek özellikle; Eklem ağrılarına, kronikleşmiş ağrılara, felç, siyatik ve titremelere faydalıdır. Kötürümleşmiş tutulmalarda ve müzminleşmiş hastalıkları açmada bu sulardan faydalanılır. Bu sular vücuttaki balgamı çözer ve hastalığın yumuşamasını sağlar. Cilt hastalıklarına, uyuza ve derideki çeşitli kaşıntılara faydalı olur. Özellikle kükürtlü ılıcalarda yıkanmak cilt hastalıkları için çok faydalıdır. Ancak çok oturmamak gerekir; aksi halde kişiye baş ağrısı yapar.

Kaplıca

Sağlıklı kimseler bedende kalan atılamamış maddelerden uzaklaşmak için bu banyolara girebilirler. Kaplıcalar bedende birikmiş et ile deri arasında tutulan maddeleri arıtır ve temizler. Fakat sağlam, sağlıklı kişiler kaplıca ve ılıca sularına girmeyi alışkanlık haline getirmemelidir. Böyle sulara iki günde bir girilmeli daima girilmemelidir. Devamlı ılıca suyuna giren kimselerde bu durum alışkanlık haline gelir ve beden bundan faydalanamaz. Sağlıklı olup böyle sulara çok giren insanlarda normal bedenin mizacı bozulur, vücuttaki sıvıların bozulmasına elverişli hale gelir ve kişiyi nezle yapar. Ilıca hamamında çok kalmak karında su birikmesine neden olur ve çoğunlukla sarılık da yapar.

Kükürtlü suya girmek, böbreğinde ve mesanesinde yarası olanlara yararlıdır. Uyuza ve kaşıntıya çok iyidir. Istiskâ hastası (karaciğer hastalığı, bir çeşit siroz) olanlar, felçliler ve balgamı, sevdâvî hastalıklara faydalıdır. Eğer kükürtlü kaplıcaya gitmek mümkün değilse hekimler kitaplarında hastaların hazırlayacağı bir kükürtlü banyo formülünü verirler.

Böyle bir banyoyu hazırlamanın formülü şöyledir;

Malzemeler;

  • 30 gram kükürt
  • 22 kilo su

Hazırlanışı;

30 gram kükürt alınır, dövüldükten sonra bir beze bağlanır ve 22 kilo su içine koyup su bir miktar eksilinceye kadar kaynatılır. Sonra beze bağlı kükürt çıkartılır, içine girilecek sıcaklığa ulaşınca içine girilir. Böyle bir banyo kükürtlü kaplıcalar gibi fayda sağlar.

– Kaplıca ve Ilıcalar çeşitli hastalıkları tedavi amacıyla kullanılsa da sağlıklı kişiler için de vücutta kalan ve birikmiş zararlı maddeleri atmak için faydalıdır.

– Yerden kaynayan sıcak veya ılık sulara girmek özellikle; Mafsal ağrılarına, kronikleşmiş ağrılara, felç, siyatik ve titremelere faydalıdır.

– Kötürümleşmiş tutulmalarda ve müzminleşmiş hastalıkları açmada bu sulardan faydalanılır. Bu sular vücuttaki balgamı tahlil eder, hastalığın yumuşamasını sağlar. Cilt hastalıklarına faydalıdır, uyuzu, döküntülü cilt hastalıkları, derideki çeşitli kaşıntılara faydalı olur.

– Kükürtlü ılıcalarda yıkanmak cilt hastalıkları için çok fnvrlnlırlır. Fakat çok oturmamalıdır, baş ağrısı yapar.

– Ihamamında çok kalmak karında su biriI lur ve çoğunlukla sarılık da yapar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir