5:2 Dijital Detoksu ?

5:2 Dijital Detoksu ?

Sağlığınız için temiz beslenme planı hazırlıyor, kafeini, şekeri ve alkolü kesiyorsunuz. Peki ya hiç teknolojiye ara vermeyi düşündünüz mü? Bu tam da ihtiyaç duyduğunuz şey olabilir.

Iş günlerinizi bilgisayar ekranı karşısında geçirip, cep telefonunuza sabah uyanmanızdan, gece kafanızı yastığa koymanıza kadar bakıp, boş zamanınızın kayda değer bir süresini televizyon karşısında ya da tabletinizde geçiriyor musunuz? Peki ya bazen bu eylemlerin tümünü aynı anda gerçekleştiriyor musunuz? O zaman dijital tükenmişlik sendromu riski altındasınız ve teknoloji alışkanlıklarınız sizi hasta ediyor olabilir.

Teknoloji kullanımı yaygınlaştıkça ve akıllı telefonlarımız gittiğimiz her yerde bize eşlik ettikçe, çalışmalar ekranların ne kadar dikkat dağıtıcı olabildiklerini gösteriyor.

dijital-detoks

TEKNOLOJİ BAĞIMLISI MISINIZ?

Birçoğumuz ekran başında, uykuda geçirdiğimizden daha fazla zaman geçiriyoruz. Yatağa bile mobil cihazlarımızla giriyoruz. Bu davranış yalnızca duruşunuzu bozup size boyun düzleşmesi problemi vermekle kalmıyornaynı zamanda konsantre olma yeteneğinizi zayıflatabiliyor, sinir sisteminizi bozabiliyor, hormon üretiminizi bastırabiliyor, görüşünüze zarar, beyninize hasar verebiliyor, formunuzu bozabiliyor, kilonuzda ve uyku döngünüzde hasara yol açabiliyor. Bütün bunlar insomnia, anksiyete, depresyon hatta kalp krizi, diyabet ve kanser riskinizi yükseltebiliyor. İşte bu yüzden, haftanın iki günü düşük kalorili beslenmeye ayrılan popüler bir beslenme programına dayalı olan 5:2 diyetinin, dijital versiyonu tasarlandı.

5:2 DİJİTAL DETOKSU NEDİR?

Asıl amaç, her tür ekranla olan ilişkinize haftada iki gün olacak şekilde bir mola vermeniz. Uzmanlar sonuçların sizi şaşırtabileceğini belirtiyor. Daha sakin ve huzurlu hissedeceğiniz söyleniyor. Sinir sisteminizin yavaşlayıp, rahatlamasını sağlayacak ve anı yaşamanız konusunda size yardımcı olacak. Düşünmeniz ve dışarıya dönük yaşayabilmeniz için de size ihtiyacınız olan zamanı tanıyacak.

5:2 DİJİTAL DETOKSU’NA BAŞLAMADAN ÖNCE BU TAVSİYELERİMİZE DİKKAT EDİN!

BİR AJANDA OLUŞTURUN

Hangi günler detoksunuzu gerçekleştireceğinizi takviminizde işaretleyin. Sizi daha az zorlayacak günleri seçmenizde fayda var. İki günün her saati hatta iki gün bile yapmak zorunda değilsiniz. Yarım gün deneyip, başlarda yalnızca bir gün bile detoks yapabilirsiniz.

ÖNCEDEN PLANLAYIN

Randevuları hatırlatma, hava durumunu öğrenme gibi pek çok işi sizin yerinize yapan akıllı cihazınızdan uzak kaldığınızda nelerle karşılaşabileceğinizi önceden hesaplayın. Buna yönelik önlemlerinizi alın.

EKOSİSTEMİNİZE HABER VERİN

Yani ailenizi, arkadaşlarınızı ve iş arkadaşlarınızı bilgilendirin.

Seçili günlerinizde sosyal medyada çevrimdışı olacağınızı bildirin ki cevap veremediğinizde endişelenmesinler. Hesaplarınızda, teknolojiyle ilişkinize ara verdiğinizi ve detoksunuzu tamamlayana kadar sizden ileti beklememeleri gerektiğini paylaşın.

OTOMATİK BİR E-POSTA YANITI OLUŞTURUN

Kişisel posta hesabınıza, iş için kullandığınız hesabınız gibi davranın. Bu eylem, detoksunuzu yarıda sonlandırmayla ilgili kaygılarınızı hafifletmenizde yardımcı olacak. İpleri elinize alın ki, cihazlarınız kimin patron olduğunu öğrensin.

TELEFONUNUZU SADECE ALO DEMEK İÇİN KULLANIN

Mesajlar, e-postalar ve uygulamalar da dahil olmak üzere bütün bildirimlerinizi kapatm. Telefonunuzu, saat olarak kullanmayın, bir çalar saat edinin ve yeniden kol saati takmaya başlayın. Telefonunuzu, işinizi bölmemesi için sessize alın.

ARAMALARI YÖNLENDİRİN

Eğer önemli bir mesele varsa, insanlar size sesli mesaj gönderebilir. Bu yüzden telefonunuzu kapayın ve gerek olursa günde bir kez mesajlarınızı kontrol edin.

PESETMEKYOK!

Ne yaparsanız yapın ama sakın pes etmeyin! Teknolojisiz geçirdiğiniz yarım gün bile hiç yoktan iyidir.

AKTİVİTELERİNİZİ PLANLAYIN

Arkadaşlarınız ve ailenizle yüz yüze geçireceğiniz günleri planlayın ve onlardan da telefonlarını kaldırmalarını isteyin. Onların da teknoloji detoksu yapmasına ilham kaynağı olabilirsiniz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir