Diyabet Hamilelik İlişkisi

Diyabet Hamilelik İlişkisi

Diyabet hastalığının ortaya çıkış sıklığı gözönüne alındığında kadınlar ile erkekler arasında anlamlı bir fark bulunmuyor. Ama bazı durumlar kadınların aleyhine işleyebiliyor. Özellikle gebelik, kadınların diyabetle olan ilişkisinde önemli bir dönem oluyor.

Toplumda diyabet hastası kadınların gebe kalmasının zor ya da mümkün olmadığına dair birtakım inanışlar var. Dr. Esin Şanlı Sayın diyabet hastalarının gebe kalmadan önce kan şekeri seviyelerinin istenilen düzeyde olması gerekliliğini belirterek, süreci şu sözlerle anlatıyor: “Gebelikten önce insülin tedavisine başlanıp, gebelik boyunca da devam ediliyor. Diyabetik gebelerin 40 haftalık süreçte sık sık kan şekeri ölçümü ve kontrolü yapılıyor.”

Diyabet ve Hamilelik

YÜKSEK DOĞUM KİLOSUNA DİKKAT!

Daha önce diyabet hastası olmayan kadınlarda, gebelik süresinde gebelik diyabeti görülebiliyor. Özellikle gebeliğin ikinci yarısında plasentadan salgılanan hormonların etkisiyle insülin hormonuna karşı hücrelerin duyarlılığı azalıyor. Bu durum da insülin direncine, dolayısıyla hiperglisemiye yol açıyor. Diyabetik olmayan gebelerde insülin direncindeki bu artış, insülin üretimindeki artış ile kolaylıkla karşılanabiliyor. Fakat sınırlı ya da hiç insülin rezervi olmayan diyabetik gebelerde, insülin direnci gebelik ilerledikçe artıp, kan şekerinin giderek yükselmesine yol açıyor.

Overt diyabetli annelerin bebeklerinde ciddi doğumsal anormallik görülme ihtimalinin yüzde 6*12 arasında olduğunu belirten Dr. Sayın, “Bu genel popülasyonun 6-7 katıdır.

Bütün diyabetik gebeliklerde annede hipertansiyon, açıklanamayan düşükler, sık tekrarlayan idrar yolu ve vajinal enfeksiyon, iri bebek ve buna bağlı olarak artmış zor doğum ya da doğum travması ile sezaryen oranları ve bebeğin su miktarında artış, anne karnında gelişme geriliği, erken doğum ve doğum sonrası sarılık görülme ihtimalleri artıyor. Gebelik diyabeti, genellikle doğumu takip eden günlerde normale dönüyor. Kadınların yüzde 10’unda ise diyabet kalıcı olabiliyor. Ancak gebelikte diyabet tanısı alan kişilerde, ileriki yaşlarda bu hastalığın görülme ihtimalinin yüksek olabildiğinin unutulmaması gerekiyor” diyor.

CİNSEL HAYATI ETKİLEYEBİLİYOR

Diyabet vücuttaki birçok sistemin yanı sıra cinsel fonksiyonları da etkileyebiliyor. Hastalık erkeklerde erektil disfonksiyona sebep olurken, kadınlarda da birtakım cinsel sorunlar ortaya çıkabiliyor. En sık cinsel isteksizlik, vajina kuruluğu, cinsellikten alınan hazzın giderek azalması gibi sorunlara rastlanıyor. Daha da ilerlemiş vakalarda cinsel ilişki sırasında ağrı hissi de görülebiliyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir