Tip 2 Diyabet Ameliyatla Düzelir Mi?

Tip 2 Diyabet Ameliyatla Düzelir Mi?

Doç. Dr. Osman Yıldırım, ülkemizde de giderek artmakta olan Metabolik Sendrom’un ne olduğuna ve tedavi sürecine dair merak edilenleri açıklıyor.

Metabolik Sendrom nedir?

Metabolik Sendrom; bel çevresi kalınlığı, kan basıncı yüksekliği, kan yağlarında bozukluk ve kan şekeri yüksekliği gibi bir dizi hastalıklar kümesidir. Tanıyı koyabilmek için bunlardan en az üçünün olması gerekir. Metabolik Sendromlu hastalarda, normal kişilere göre Tip 2 Diyabet gelişme riski beş kat, aterosklerotik kalp hastalığı gelişme riski ise iki kat daha fazladır. Bu sendrom daha çok masa başında ve stresli işlerde çalışan, hareketsiz yaşam tarzına sahip, düzensiz ve fast food tarzı beslenen, sigara içen, spor yapmayan kişilerde daha çok ortaya çıkar. O yüzden bu sendroma “Yeni Dünya Sendromu” da denilmektedir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de, Metabolik Sendrom oranı giderek artmaktadır. Ülkemizde her üç kişiden birinin Metabolik Sendromlu olduğu tahmin edilmektedir.

Metabolik Sendrom’un temelinde yatan sebepler nelerdir? En çok kimlerde görülür?

Bu sendromun temelinde, insülin airenci vardır. İnsülin direncinde, vücutta insülin salgılanmasına rağmen, hücre içine girip şekeri taşıyamaz. İnsülin yetersiz olunca kanda ve organlarda yağ miktarı artar. İnsülin direncinin artmasındaki temel nedenler, hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı kilodur. Bu sendromun oluşmasında genetik ve çevresel faktörler rol oynar. Kişinin ailesinde kilo fazlalığı, kan yağlarında bozukluk, tansiyon yüksekliği varsa ve çevresel faktörler de eklenirse bu sendrom büyük olasılıkla ortaya çıkacaktır. Yaş ilerledikçe görülme oranı da artmaktadır.

Bu kişilerde kalp damar hastalıkları daha sık görülür, felç oranı yüksektir ve ileride diyabet çıkma riski çok fazladır.

Ayrıca kanserde artış, polikistik över, böbrek hastalıkları gibi komplikasyonların gelişme ihtimali de çok yüksektir.

Obezite ve Metabolik Sendrom nasıl tedavi edilir?

Tedavide, ilk olarak diyet ve yaşam tarzı değişikliği uygulanır. Kişiler, kalorisi yüksek rafine gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine bol lifli, zengin proteinli ve düşük kalorili besinler ile beslenmelidir. Kalorisi yüksek içeceklerden, geç saatte yemek yemekten ve özellikle alkolden kaçınmalıdır. Spor, hayatın her aşamasında olmalı ve hareketli yaşam tarzı benimsenmelidir. Sürekli masa başında çalışmaktan kaçınılmalı, her gün belli bir süre yürüyüş yapılmalıdır. Şeker hastalığı ortaya çıktığında, önce bir endokrin doktoruna giderek önerilerine uymalı ardından tablet ve insülin tedavisine geçilmelidir. Eğer bunlardan da sonuç alınamazsa, metabolik cerrahi devreye girer.

Metabolik cerrahi nedir ?

Metabolik cerrahi, halk arasında “Şeker Ameliyatı” olarak bilinir ve hastaları hem fazla kilolarından hem de şeker hastalığının olumsuz sonuçlarından korumak için yapılır. Aslında obezite ameliyatı ile hastaları hem kilolarından hem de insülinden kurtarıyorduk. Ancak şimdi morbid obez olmayan belli bir kilonun üstündeki kişileri, yaptığımız özel ameliyatlarla hem kilolarından kurtarıyor hem de %85’in üzerine varan oranlarda insülinden kurtarıyoruz.

Şeker Ameliyatı kimlere yapılabilir?

Tip 2 Diyabet hastası olanlara ve vücudu insülün salgısından yararlanamayanlara şeker ameliyatı yapılır. İyi sonuç almak için hastaların organ hasarı başlamadan, bir an önce başvurulması gerekir. Örneğin beş yıllık Tip 2 Diyabetli bir hasta insülini %92 oranında bırakabilmektedir.

Şeker ameliyatmda ne yapılıyor?

Önce midenin yaklaşık %60’mın çıkarıldığı bir tüp mide yapılır, sonra midenin alt kısmı ince bağırsağın yaklaşık son iki metrelik kısmına bağlanır. Yiyeceklerin üçte birinin normal yoldan yani on iki parmak bağırsağından geçer, üçte ikisi ise yeni yapılan yoldan geçer. Hasta hem zayıflar hem de yiyeceklerin önemli bir kısmı ince bağırsağın son kısmına kestirmeden gitmiş olur. Buraya yiyeceklerin erken gelmesiyle salgılanan bazı hormonlar, pankreası uyararak insülin salgılanmasına neden olur. Böylece dışarıdan insülin ihtiyacına gerek kalmaz.

Tunalı Hilmi Cad. 114/44 Çankaya-Ankara

Tel: +90 312 466 77 71

Mobil:+90 538 315 20 89

www.osmanyildirim.dr.tr




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir