Yemekten Sonra Tatlı İsteği

Yemekten Sonra Tatlı İsteği

Çok güzel bir yemeği henüz bitirdiniz ve tok hissetmek şöyle dursun, canınız bir anda tatlı istemeye başladı. Ama aynı zamanda, az önce yediğiniz şeyden bir parça daha alacak durumda değilsiniz. Sadece tatlı olmalı ve mümkünse hemen!

tatli istegi

Bunun sebebini açıklamak üzere üretilmiş birçok fikir var ancak hiçbiri henüz ispatlanmadı. Bazı beslenme uzmanları, bu durumun psikolojik temelleri olduğunu söylüyor: Eğer çocukluğunuzdan beri tatlıyı sadece yemekten sonra yemeye şartlandıysanız, yemek sonrasında kendinizi ödüllendirme zamanı gelmiş oluyor. Farklı bir bakış aşısına göre; beynin kimyasal değişimleri nedeniyle buna ihtiyaç duyuyor olabiliriz. Şeker alımı, bazı gıdalardaki amino asitlerin vücut tarafından emilmesini kolaylaştırıyor. Örneğin, triptofan bunların başında geliyor. Şekerle birlikte kolayca emildiğinde serotonin seviyesini artırıp iyi hissetmemizi sağLıyor.

Bunlar dışında, bazı insanlarda aşırı doygunluk nedeniyle kan şekeri düşmeye başlıyor ve şekerli bir şeyler atıştırma isteği duyuyorlar. Ancak bu durum, yemek biter bitmez tatlı yeme ihtiyacı doğurmuyor. Zira yemekten sonra 1-4 saat arasında ortaya çıkıyor.

Kısa cevap: Farklı sebepleri olabilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir