Dünyaca Ünlü Modacılar

Dünyaca Ünlü Modacılar

DÜNYACA ÜNLÜ MODACILAR

Modaya yön veren ve tasarımlarıyla moda dünyasını şekillendiren dünyaca ünlü modacılar hakkında da bilmemiz gerekenler vaf elbette. Benim için çok heyecan verici, cesur adımlar atan bu yaratıcı insanlar da kısa da olsa bahsetme-seydim üzülürdüm. Dünyada o kadar çok harika modacı var ki hepsinin hayatından ufacık da olsa bahsetmeye çalışsam yüzlerce sayfa çıkar. O yüzden ben sadece çok ünlü isimlerden küçük dokunuşlar yapacağım.

Dünyaca Ünlü Modacılar

Agatha Ruiz De La Prada

İspanya’nın ünlü modacısı Prada, kıyafetlerinden çantalarına kadar geniş bir hayran kitlesine sahip. Modaya ilk adım atışı 1981 yılında oldu. Kısa sürede Madrid ve Barcelona’daki defilelerde yer almaya başladı. İspanya, Fransa, İtalya, Kolombiya, ABD, Porto Riko, Santo Domingo, New York Paris, Moskova, Bükreş’te organize ettiği defilelerle tüm dünyada tanınır hale geldi. 1991 yılında, erkek, kadın ve çocuk modası yanı sıra seramik, oyuncak, ayakkabı, ev tekstili, havlu, makyaj gibi ürünlerle seçkisini genişletti. Dünya çapında 140 ülkede mağazalan var.

Alexander McQueen

Kullandığı kuru kafa desenli eşarp gibi küçük nüanslarla, günümüzde hâlâ etkisini sürdürmekte olan trendler yaratmış İngiliz modacı. 1996-2003 yıllan arasında dört kez “Yılın İngiliz modacısı” ödülünü alarak modanın dev isimleri araşma adını yazdı. McQueen, Prens Charles da dahil olmak üzere sayısız ünlü ismin tercihi oldu. Kariyerinin dönüm noktasını ise, John Galliano’dan sonra Givenchy’nin baş tasarımcısı olmasıyla gerçekleşti.

Anne Clein

Anne Clein 3 Ağustos 1923 tarihinde Brooklyn, New York’ta, Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Brooklyn Kız Ticaret Lisesi sanat eğitiminden sonra moda okumak için 1937’den 1938’e kadar New York’taki Tasarım Traphagen Okulu’na gitti.

T9401ı yılların başlarında ilk kocası Ben Clein ile evlendi, birlikte Yeni Entelektüel Kesim stili oluşturuldu. Giyim tarzı, genç Amerikalı kadınların isteklerine göre yönlendirildi. Özellikli geleneksel “küçük kız” tarzının dışma çıkıp daha parlak ve daha şık bir görünüm için çalışmalar yaptı ve bu stiliyle devrim yaptı.

1968 yılında moda gunısu Gunther Oppenheim ile ortak bir şirket kurarak kadın, spor ve giyim tasarımlanyla kendinden söz ettirdi.

Bill Blass

Yaşadığı dönemde Holly wood yıldızlarını ve ABD Başkanı Ronald Reagan’ın eşi Nancy Reagan’ı giydiren ABDli modacı. Modaya damgasını vuran sözleri aslında bizim için tüyolar barındırıyor.

“Siil öncelikle bir içgüdü meselesidir.”

“Tereddütte olduğunuz zamanlarda, kırmızı giyin!”

“Hüznün en son tedavisi, kırmızıdır.”

Carolina Herrera

Gömlek modelleriyle üne kavuşmuş, Jacqueline Onassis ve Michelle Obama gibi first ladyleri giydiren Venezuelalı modaa. “Bence kadınların bir siyah çantaya daha ihtiyacı yok! Artık farklı renkler üzerine düşünmeliyiz.” diyerek vizyonumuzu geniş tutmamıza ışık olmuştur.

Christian Dior

2. Dünya Savaşı sonrası sert hatlı kadın modasına, yeniden yuvarlak ve seksi çizgiler getiren Fransız modacıdır. Christian Dior, Fransa’nın Granville adlı bir sahil kasabasında doğdu. Geçimini gübre üretiminden sağlayan ailesi onun bir diplomat olmasını çok istiyordu, fakat Dior sadece moda ve bunun yanı sıra eskizle ilgileniyordu- Para kazanmak için moda eskizlerini tanesini 10 cent civarından sattı. Okulu bıraktıktan sonra babasından bir miktar para aldı ve böylelikle 1928’de Pablo Picasso benzeri sanatsal çalışmalar satan küçük bir sanat galerisi açtı. Erkek ve kadın giyiminin yanısıra kozmetik modasına da yön veren Dior’un ürünleri Türkiye’de ve dünyada oldukça rağbet görüyor. Onun moda ile ilgili söyledikleri yıllarca modacılar için önemli bir tavsiye oldu.

“Güzelliğin sırn hazdır. içinde haz taşımayan bir güzellik, asla çekici olamaz.”

“Bir kadının parfümü, el yazısından daha çok ipucu verir.”

“Gri, uçuk turkuvaz ve pembe tonları, her zaman kazanır.”

Coco Chanel

Yoksul yaşamında verdiği büyük mücadelelerle, kadının toplumdaki yeri ve kadın giyimi konusunda devrimler yaparak efsaneye dönüşen Fransız modacı.

Sadece moda dünyasında değil bir sinema karakteri olarak da fenomen olan Chanel, ilk dükkanını şapka üzerine açtı. Daha erkeksi duran feminenliği ortaya çıkartan Chanel dünyada bir kült halini aldı. Chanel sadece dünya kadınlarını değil Türk askerlerini de giydirdi. 19301u yıllarda Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını Coco Chanel’e tasarlattı. Türk ordusu 1980lere dek onun imzasını taşıyan üniformalar giydi.

Üç yıl önce TSK kıyafetlerinin son tasanmını yapan Arzu Kaprol de kıyafetlerde beğendiği ve değiştirmek istemediği kısımların hep Chanel tarafından tasarlananlar olduğunu söylemişti. Tayyörleri, ind kolyeleri ve Chanel 5 parfümü hâlâ birer klasik! Elbette cümleleri de…

“Bir kadının çıplaklığa en yakın hali, en şık giyinmiş halidir.”

“Parfüm kullanmayan bir kadırun geleceği yoktur.”

“Elbisenin içindeki kadına bak! Kadm yoksa elbise de yoktur.”

Donatella Versace

Ağabeyi Gianni Versace’nin mirasını devam ettiren, Prens Charles’ın bile katıldığı sıra dışı partileriyle de tanınan İtalyan modack ı”Yorucu bir iş gününden eve dönerken en büyük hayalim, oturup çocuklarımla güzel bir akşam yemeği yemek. Evet, bunu 10 santimlik bir mini eteğin içinde yapamam. Ama ne olursa olsun, eşofman alü ve eski bir tişörte kadar da düşmem.” diyerek modanın aslında insan rahatlığını esas alması gerektiğine değinmiştir.

Donna Karan

Modem insanlar için modem giysiler ürettiğini söyleyen ABDli modacı. Ünlü moda markalarından biri olan Donna Karan, kıyafetten kozmetik ürününe kadar geniş bir yelpazede ürün veriyor. 60ların sonlarında Anne Klein’ın asistanı olarak işe başladı, 1971 yılında tasanmcılığa terfi etti. Meslek hayatı giderek yükselen bir ivmeyle devam etti. 1985 yılında ilk kadın giyim koleksiyonunu sergiledi. 1990larda DKNY markasını oluşturdu ve spor tarzda kıyafetler tasarladı. 1992 yılındaysa erkeklere yönelik kıyafetlerde tasarlanıp satışa sunuldu. Modaya damgasını vuran bu ünlü modacının sözleri de oldukça etkili oldu.

“Ne model olursa olsun, her tür elbiseyi çok güçlü buluyorum. Elbise giymiş bir kadın, bana temeli sağlam bir bina gibi görünüyor.”

“Tasanm, konforu lüksle ve pratik olanı tutkulu olanla dengelemeye yönelik düzenli ve sürekli bir mücadeledir.”

Elie Saab

‘ES’ adıyla da bilinen, Lübnanlı bir moda tasarımcısıdır. Beyrut’ta Katolik bir ailede yetişen Saab kendi kendini yetiştirmiştir. Çocukken dikiş dikmeye başladı. 1981 yılında moda okumak üzere Paris’e taşındı. Ancak 1982 yılında geri dönerek 18 yaşındayken, 1982 yılında, Beyrut’ta kendi moda markasını yarattı. Onun merkez atölyesi ve çalışmaları Lübnan’da yer alıyor. Ayrıca Milano ve Paris’te atölyeleri faaliyet göstermekte.

1998 yılında Milano’da hazır giyime başladı ve aynı yıl Monako’da Monaco Prensesi Stephanie’nin de katıldığı bir defile düzenledi.

2002 yılında Oscar kazanan Halle Beny’nin elbisesini tasarladıktan sonra bir gecede büyük şöhret kazanan ilk Lübnanlı tasarımcı oldu.

2003 yılının Mayıs ayında, Chambre Syndicate de la Haute Couture üye olmaya davet edildi ve o Temmuz 2003 yılında Paris’te ilk “haute couture” koleksiyonunu gösterdi.

Paris’te ilk hazır giyim koleksiyonunu İlkbahar-Yaz 2006 yılında tanıttı ve ondan sonra Paris’te sürekli faaliyet göstermekte. Tasarımlan Beyrut, Paris ve Londra da bulunan butikler ile moda severlere sunmakta.

Elsa Schiaparelli

1890’da doğumlu İtalyan modacı. Coco Chanel’in en büyük rakibi. 2. Dünya Savaşı döneminin en büyük modacılardan biri. Koleksiyonuna triko ile başladı. Salvador Dali ve Alberto Giacometti gibi Sürrealizm sanatçılarından etkilendi. Daisy Fellowes ve oyuncu Mae West en önemli müşterilerinden. Fakat Elsa Schiaparelli, savaş sonrası dönemin moda anlayışına uyum sağlayamadığı için 1954 yılında faaliyetlerine son verdi.

Estee Lauder

Yaşadığı dönemde Times dergisi tarafından iş dünyasının en bü]£İik 20 dehası arasmda gösterilen ABDli ‘işkadını’.

Anne tarafı Fransız Katolik, baba tarafı ise Macaristanlı olan Estee Lauder kozmopolit bir aile içinde büyüdü.

Kozmetik devi Estee Lauder Companies adlı firmayı eşi Joseph Lauder ile birlikte kurdular. Estee Lauder Companies günümüzde öncü bir kozmetik şirketidir. Estee Lauder kozmetik ve güzellik alanında zamanının tek kadm girişçimcisi olarak kendisinden söz ettirdi. Cesur söylemleriyle moda dünyasında varlığını gösterdi.

“Güzellik bir davranış biçimidir. Neden bütün gelinler güzeldir? Çünkü düğün günlerinde hepsi görünümlerine özen gösterir. Çirkin kadm yoktur, sadece kendine özen göstermeyen ya da çekici olduğuna inanmayan kadm vardır.”

“Kendi stilini yarat, deneme yanılma yapmaktan korkma.”

Giorgio Armani

Moda ile endüstri arasmda lüks hazır giyim üretiminin tasarımcı gözetiminde yapılmasına dayanan yenilikçi ilişkiyi kurmuş rakipsiz İtalyan modacı.

Giorgio Armani Piacenza, Emilia-Romagna’da doğdu. Tıp eğitimi aldı, ancak 1957 yılında askere çağrılmadan evvel fotoğrafçılıkla uğraşmak için tıbbı bıraktı. Daha sonra La Ri-nascente, vitrin düzenleyici olarak çalışmaya başladı. Armani 1961’den 1970’e kadar tanınmış moda evi Nino Cerruti için çalıştı ve serbest çalışmak için bıraktı.

1974’te ortağı Sergio Galeotti ile beraber erkek giyimi üzerine çalışan Giorgio Armani S.p.A. şirketini kurdu ve 1975 yılında kadm giyimine başladı. Kız kardeşi Rosanna Armani de şirkete katıldı. Galeotti 1985 yılında öldü.

Günümüzde temiz ve kalıplı çizgileri ile taranır. Uluslararası ününü özellikle Richard Gere’in Amerikan Jigolosu filmindeki rolü ve pek çok diğer Hollywood ünlüsüne yapüğı kıyafetlerle kazandı. Yaratıcılığının formülünü şöyle açıkladı:

“Hayatta istisnai bir şey yaratmak için kafanızın sürekli küçücük detaylara odaklanmış olması gerekir.”

Gianni Versace

Tasarımlarında Andy VVarhol ve antik Roma’dan etkilendiğini söyleyen, sağlığında Prenses Diana ile yakın arkadaş olan ve 1997’de bir cinayete kurban giden İtalyan modacı.

Versace ya da şirket ismi ile Gianni Versace S.p.A. Gianni Versace tarafından İtalya Milan’da 1978 yılında kurulan lüks butik mağazasına ismini vermiştir. Dünyada mağazalar zinciri olan ve parfümden saate (ilk saat üretimi 1994 yılında Gianni Versace ve Frank Muller imzası ile İsviçre’de üretilmiştir) kadar hemen her türlü lüks aksesuar dizayn ve üretimine girmiştir.

Versace Lamborghini Murdelago Versace ve Ford Motor Company’nin üretimi Lincoln Mark VU’ye de dizaynı ile imza atmış ve başlıca Onur Can Demirel, Stephan Macrun, Jessica Martinez ve Julia Angel gibi genç mankenlerle çalışmışür.

Versace’nin meşhur fanatik takipçileri arasında Elton John, Axl Rose ve Elizabeth Hurley’in isimleri gündemde en sık rastlananlardandır. Stil sahibi olmakla ilgili söyledikleri de moda dünyasına damga vurmuştur.

“Bir elbise şekli olarak kadınlan seviyorum.”

“Stil, öncelikle bir içgüdü meselesidir.”

Guccio Gucci

1881 yılında zanaatkar bir babanın oğlu olarak doğdu. Babasının şapka yapım şirketi iflas edince Londra’ya giden Guccio, elit insanların uğrak yeri olan Savoy Oteli’nde çalışmaya başladı. 1. Dünya Savaşı sona erdikten sonra deri ürünlerinde uzmanlaşan bir deri firmasında çalışmaya başladı. Firma sahibi Franzi; deri işlemeciliğine dair her şeyi Guccio’ya öğretti. Guccio, Londra’da edindiği tecrübeyi, İngiliz asaletinin ince estetik duygusu ve deri işlerindeki yeteneğiyle harmanlayarak 1921 yılında Floransa’da deri çanta ve valiz sattığı ilk dükkanını açtı. 19301u yıllarda binicilik temalı akımlardan ve İngiliz asilzadelerinden etkilenen Guccio, o dönemde ürettiği deri eşyalarla uluslararası bir üne ve başanya ulaştı.

19401ı yıllarda yapüğı dahiyane tasarımlarla, ürettiği çantalar kraliyet ailesinin bile favorisi oldu. İtalya’nın faşist diktatör rejimi dönemlerinde malzeme eksikliğiyle karşılaşınca dehasını bu noktada göstererek “bambu çanta”yı yarattı. Günümüzde bile hala kullanılan bambu saplı deri çanta ve bambu çanta GUCCI’nin simgeleşen ürünlerinden birisi haline gelmişti. Guccio, klasik sayılan ürünlerini 19501i yıların başında tasarladı. 1953 yılında Guccio’nun ölümüyle şirket yönetimini 3 oğlu devraldı. Paris, Beverly Hills, Londra ve Tokyo gibi önemli merkezlerde mağazalar açarak 19501i yıllarda GUCCI zengin ve ünlü insanlara hitap eden elit bir marka haline gelmişti.

Hubert De Givenchy

Ünlü Fransız moda markası Givenchy’nin yaratıcısı Hubert de Givenchy, 21 Şubat 1927 tarihinde Fransa’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Paris’te Ecole des Beaux Arts okuyan Givency, 1945 yılında Paris’te Jacques Fath için çalıştı ve Robert Piguet, Lucien Lelong (1946) ve efsanevi İtalyan tasarıma Paris’te Ecole des Beaux Arts okuyan Givency, 1945 yılında Paris’te Jacques Fath için çalıştı ve Robert Piguet, Lucien Lelong ve efsanevi İtalyan tasarımcı Eisa Schiaparelli’den takip eden yıllarda moda sanatını öğrenmeye devam etti. Bir aristokrat olan ünlü moda tasanmcısı 1952 yılında kendi moda evi açtı.

1957’de Givenchy ilk parfümünü çıkarttı. Hepbum tarafından tanıtılan parfümle dünya ilk kez parfüm yüzü olarak bir aktris görmüştü.

1973 ilk erkek koleksiyonunu Centilmen Givenchy lansmaranı sunan Givenchy markasında önemli bir dönüm noktası oldu.

1988 yılında Givenchy mali nedenlerle markasını Moet Hennessy Louis Vuitton’a sattı. 1995 yılında emekli olana kadar markanın baş tasarımcısı olarak çalışmaya devam etti.

Audrey Hepbum ve Jackie Kennedy: İki kadm 50’li ve 60’lı yılların tipik Givenchy tarzını temsil eder. Hubert de Givenchy tüm kadınlar için tasarladığı “küçük siyah elbise”yi bütün dünyaya tanıttı. Onun tasarımlan şık, zarif, sade, rafine bir tarzdır.

Gloria Guinness, Dolores Guinness, Babe Paley, Windsor Düşesi gibi ünlüler ve Mona von Bismarck ve Jacqueline Kennedy gibi ünlü isimler Givency’nin önemli müşterileri arasmda yer alıyor. Fakat Audrey Hepbum onun en önemli ilham perisiydi. O kadınlar için şöyle demişti:

“Saç modeli, bir kadının kendisini tanıyıp tanımadığına dair en büyük ipucudur.”

Jean – Charles de Castelbajac

JC/DC olarak da bilinen Casablancalı modacı Castelbajac sıradış^ tasarımlara imza attı. Kıyafetlerin yanısıra mobilya tasarımlan da yapan Castelbajac’ın müşterileri arasında Madonna, Katy Perry gibi isimler yer alıyor.

Jean-Paul Gaultier

1980lerde erkeklere etek giydiren, 1990larda Madonna’nın ‘heykelsi’ korse kostümlerini tasarlayan, çılgın koleksiyonlanyla ünlü Fransız modacı.

1952 yılında Fransa da doğan Jean Paul Gaultier moda dünyasının “yaramaz ve çılgın çocuğu” olarak ünlendi. 18 yaşındayken yani 1970 yılında Pierre Cardin onun yeteneğinden etkilendi ve asistanı olarak işe aldı. Ve moda kariyeri bundan sonra başladı.

1976 yılında ortağı olan Francis Menuge ile ilk elektronik takılar üretti. Ekim 1976 kendi adına ilk koleksiyonunu hazırladı.

1989 yılında Jean Paul Gaultier “How Do That” albümünde Tony Mansfield ile işbirliği yaptı.

Jean Paul Gaultier ilk koleksiyonlannı popüler kültürden ve sokak giyiminden ve başka couture koleksiyonlarından etkilenerek hazırladı.

Ünlü İtalyan iç giyim markası olan La Perla için yapüğı 23 parçadan oluşan koleksiyonu aslen 1990 yılında Madonna’nın “Blonde Ambition” albümünü dünya turu için tasarlamıştı. İlk defa koni sütyen icat eden Jean Paul Gaultier bu icadıyla oldukça dikkat çekmişti.

Jean Paul Gaultier kullandığı sıra dışı modellerle ve ağır dövmelerle dolu gösterileri ile hem eleştirilere maruz kaldı hem de popülerlik kazandı. Birçok ünlü ile çalıştı ve “beşinci element” gibi bazı filmler için koleksiyonlar hazırladı.

Fransız şarkıcı Mylene Farmer için hazırladığı tasarımlarla büyük ilgi gördü. 2008 yılında Kylie Minoque ile çalıştı ve kostümlerini tasarladı. 2009 yılında New York Sanat Müzesi’nde Braveheart olarak bilinen “men in skirt” sergisiyle de biliniyor.

2012 yılında Cannes Film Festivali’nde bir moda tasanm-cısı olarak ilk kez jüri olarak seçildi. Aynca Eurovision Şarkı Yanşması’nda 2012 yılının Fransa adayı olan Anggun’un giydiği elbiseyi tasarladı.

Ünlü Fransız tasarımcı Jean Paul Gaultier tasarımlarına farklı bakış açısı ve tarzıyla devam ediyor. Söyledikleriyle de her zaman gündemde kalıyor.

“Moda, hayatta bir kadın olarak nasıl görünmek istediğinizin tercümesidir.”

“Olduğunuz kişi olmak güzeldir.”

Karl Lagerfeld

1960larda aşın mini etekleriyle adından söz ettiren, Elizabeth Taylor’m hayranlık duyduğu ve Paris’te “Yasalar izin verse, onunla evlenirdim,” dediği, kedisi Choupette ile yaşamını sürdüren Alman modacı.

Karl Otto Lagerfeldt, 20. yüzyılın en önemli moda tasa-nmalanndan biri. Almanya’nın Hamburg şehrinde doğdu ve Paris’de yaşıyor ve çalışıyor. 198011 yılların başlarında kendine ait parfüm ve giyim eşyası üreten markasını piyasaya sürdü. Uzun kariyeri boyunca Chloe, Fendi ve Chanel gibi büyük moda evleri ile ortaklaşa çalışta. 2004 yılında kendi markası KL Tommy Hilfiger’e satılmıştır.

Brezilyalı ayakkabı markası Melissa için 4 sezon boyunca kapsül koleksiyonlar tasarlayan Lagerfeld’in vizyon ve kariyeri, Alman asıllı televizyon gazetecisi Martina Neuen’in yönettiği Mode i^lsı Religion isimli belgesele konu olmuştur.

“Güzellik zamanın zevkine sunulmuş bir kavramdı. Belle Epoque döneminden güzel bir kadın günümüzün mükemmel güzellik anlayışına uymayabilir.”

Miuccia Prada

1970lerde dddi bir kadın haklan savunucusu ve Komünist Parti üyesi olan İtalyan modacı.

Başlangıçta sadelik, lüks, kalite ve şıklık temalanyla deri çanta üreterek hayata geçen Prada markasını, 2000’li yıllarda moda endüstrisi karşısında yıkılması zor bir dev haline getiren bu kadın Mario Prada’nın torunu Miuccia Prada. Torun Prada, markanın imajını yenilerken eşi Patrizio Berteli de işin finans bölümüne yoğunlaşıp markayı el ele yeniden diriltiyorlar. Miuccia Prada, siyasal bilgiler doktorasının ardından ilgilendiği mim sanatını bırakıp, aile şirketinin başına geçti. Prada, popüler kültüre entegre olmanın yanı sıra en değerli lüks markalar listesinde Chanel ve Gucd gibi isimlerle birlikte ilk onda yer almaya da devam ediyor. Zaten Miuccia Prada’nın doğuştan var olan moda duygusunu, hızlı ve agresif bir şekilde hayata geçirerek markayı kurtardı. 985 yılında radikal bir kararla siyah çanta koleksiyonu çizmeye karar verir. Çizdiği siyah çanta tasarımları sayesinde moda tasanm kariyerine hızlı bir giriş yapar. Tasanmını yaptığı siyah çantalar çok talep görünce, moda dünyasının aranan ve kıymetli tasarımcılan araşma girer. Dünya’nın en zengin kadınlarını giydiren Miuccia Prada, en güçlü bayan moda tasarımcısı olarak biliniyor. Miuccia Prada, Prada markasının yası sıra Miu Miıı adlı marka içinde tasarımlar yaptı.

Lauren Weisberger’in 2003 yılında yayınlanan “Şeytan Prada Giyer” isimli bir kitap yazıp, ‘Şeytan Marka Giyer’ ismiyle de sinemaya adapte edilince, Prada markası 2000’lerin popüler kültür terminolojisine yerleşti.

Bu ilginç modacının modayla ilgili söyledikleri de çok çarpıcı.

“Modadan nefret ediyorum ama aynı zamanda modayı seviyorum!”

“Kim ya da ne olursak olalım hepimiz her sabah uyaranca ilk iş olarak giyiniyoruz. Moda, her gün kendimizi nasıl hissedip bunu dışarıya nasıl yansıttığımızla ilgilidir. Bu benim için derin bir mevzu!”

“Tasanmlanmı hazırlarken, temelde erkekleri daha hassas ve kadınları daha güçlü kılmaya çalıştığımı söyleyebilirim.” “Sıra dışı giyinmek, emek ister.”

Nina Ricci

Nina Ricci 1883’te doğdu. 23 yaşma kadar elbise dizayn ediyordu. 49 yaşındayken oğlu Robert, kendi Haute Couture evini kurmaya ikna etti. Paris’te 40 terziyle başlayan modaevi kısa zamanda 450 kişiye çıktı. Nina Ricci Haute Couture evininin yönetimini 1945 yılında Robert Ricci devraldı. Moda ve kadm için söyledikleri de çok konuşuldu.

“Görüntüsüyle ‘Ben seksiyim, kadınsıyım, ama bana sadece bakabilirsiniz, dokunamazsınız!’ diyen kadın seksidir.”

“Benim tek bir süper kahramanım var: Kırmızı ruj!”

“Ne zaman güçlü ve duygusal bir kadın düşünsem, onu asla koyu kırmızı ruju olmadan hayal edemem.”

“Hayat kısa, ayakkabıyı satın al.”

Ralph Lauren

Toplam 24 renkte üretilen Polo amblemli tişörtleri arük bir klasiğe dönüşmüş olan ABD’li modacı.

Aşkenaz yahudilerinden olan Ralph Lauren (Ralph Ru-eben Lifshitz), The Bronx, New York, ABD’de doğmuştur. Belarus’dan göçmen olarak gelen bir aileye mensup. Çocuk yaşlarda tekstil mağazalarında çalışıp para kazanmaya başlamış. İşletme öğrenimini tamamladıktan sonra 1962’den 1964’e kadar ABD ordusunda görev yapmış. Herhangi bir moda okuluna gitmeyen Ralph Brooks Brothers’da satış elemanı olarak çalışmış. 1967’de Norman Hilton’un finansal desteği ile kendi tasarımlanın “Polo” etiketi ile satabileceği bir kravat dükkânı açmış. Kariyeri bundan sonra yükselmeye devam etmiş. Aynca Lauren, otomobil koleksiyonu ile de bilinmekte.

“Ben giysi değil, hayal tasarlıyorum.”

“Annelerin ya da kızların giymesi gereken kıyafetler, diye bir ayrım yoktur. Moda yaşla ilgili bir şey değildir. Zevkle, yaşam stiliyle ilgilidir. Her yaştan kadm, istediği her şeyi giyebilir.”

“İşimiz insanlan patates çuvalına çevirmek değil. Hangi kadma sorsanız daha uzun, daha zayıf ve daha ince belli olmak ister.”

Roberto Cavalli

Roberto Cavalli, Floransa, Toskana’da doğdu. Babası Giuseppe Rossi, Macchiaioli Hareketi’nin bir üyesiydi ve çalışmalan Uffizi Galerisi’nde sergilenmekteydi. Cavalli sanat enstitüsüne girmeye karar verdi ve tekstil baskısı üzerine odaklandı. Kullandığı egzotik desenler ve yenilikçi jean pantolon modelleriyle tanındı. Modayla ilgili söyledikleri hafızalarda yer etti.

“Modanın endüstriyel eğiliminin gereğinden fazla olduğunu düşünüyorum. Bence moda daha çok hayaller üzerine kurulmalı.”

“Erkeklerin daha şık olmasını isterdim.”

Stephane Rolland

Kendi adıyla yarattığı Stephane Rolland moda markasının yaraücısı. Çocukluğunu Fransa’nın güneyinde, Arjantin ve Batı Hint adalarında geçirdi. Paris’te “Chambre Syndicale de la Haute Couture”da moda eğitimi aldı. 20 yaşındayken, Balenciaga’ya katıldı ve bir yıl içinde erkek giyiminde “sanat yönetmeni” pozisyonuna terfi etti. 24 yaşmda Balenciaga’dan aynldı ve Jean Louis Scherrer kendisine haute couture modaevi – için çalışmasını teklif edene kadar kendi haute couture moda evi için 6 sene çalıştı. Rolland aynı anda bir kostüm tasanmcısı olarak çalıştı. 2006 ve 2007 yıllarında prestijli “Moliere” ödülleri için aday gösterildi ve Cannes Film Festivali’nin resmi iş ortağı oldu. Temmuz 2007’de kendi adı altında bir couture koleksiyonu sundu.

Valentino Garavani

Legion d’Honneur unvanına sahip İtalyan modacı. Ünlü İtalyan giyim markası Valentino’nun tasarımcısı ve yaratıcısı olan Valentino Garavani, 11 Mayıs 1932 yılında Lombardy, İtalya’da dünyaya geldi. Valentino ilkokul yıllarında bir yerel tasarımcının yanında çırak olarak çalışan teyzesi sayesinde moda ile ilgilenmeye başladı. Sonrasında ise küçük yaşlarda başlayan bu ilgiyi devam ettirmek için annesi ve babasının da yardımıyla Paris’e taşmdı. Önce “Güzel Sanatlar Fakültesi”nde sonra da “Paris Couture Birliği Odası nda eğitim aldı. 1959 yılında moda eğitimini tamamladı ve Jesn Desses ve Guy Laroche’un yanında çırak olarak çalıştı, abası ve bir ortak desteği ile Piazza Navona da lüks bir modaevi açtı. Bu modaevi bir atölyeden çok daha fazlasıydı ve Paris’teki ilk gösterisinden çok daha görkemli ve güzel bir sergi açtı.

1960 yılı temmuz aymda Roma’da bir kafede Giancarlo Giammetti ile tanıştı ve arkadaşlık bir süre sonra iş ortaklığına dönüştü. 1962 yılında Valentino’nun ilk uluslar arası girişimi olan Pitti Palace’de gerçekleşen gösteri büyük hayranlık uyandırdı ve coşkulu yorumlarla sonuçlandı. Bu gösteri sonrasında birçok önemli kişi için tasarımlar yapmaya başladı. 1965 yılında “hautue couture” de en iyi isim olarak tanınmaya başladı. 1967 yılında moda sektöründe Oscar’a eşdeğer olan “Neiman Mar-cus Moda Ödülü”ne layık görüldü. Elizabeth Taylor, Audrey Hepum, Gloria Guinness gibi birçok ünlüyle çalıştı.

Markanın ana temaları Valentino, Valentino Garavani, Valentino Roma ve R.E.D Valentino olarak biliniyor.

Başarılı modacı, kadmlar ve modayla ilgili söyledikleriyle de adından söz ettirdi.

“Kadınların ne istediğini çok iyi biliyorum. Onlar sadece güzel olmak istiyor.”

“Hayatta gördüğüm en mide bulandıncı şey, yürürken kadmm ayak bileklerini gösteren bir gece elbisesidir.”

“80lere dair hiçbir şeyden hoşlanmıyorum. Moda tarihinin en bayağı dönemi!”

Yves Saint Laurent

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, moda tarihinin en önemli isimlerinden biri. 1 Ağustos 1936 yılında Fransız Cezayiri Oran’da doğdu.

1961 yılında Pierre Berge ile firmasını açtı. 19601ı yıllarda kadınlara ilk kez smokin giydirdiler. Genç ve asi bir görünümün kapısını açılar. Erkek ve kadınlar için safari ceket, dar pantolon, uzun çizme gibi trendleri yarattılar. Hayatı son derece ilginç ve dopdolu olduğu için tüm detayları buraya yazamadığım için üzgünüm. Ama size çarpıcı bir iki cümlesini aktarayım.

“Blue jean pantolonları icat etmiş olmayı çok isterdim: Dünyanın en göz kamaştırıcı, en pratik, en rahat ve en umursamaz kıyafeti. Alçakgönüllü, seksi ve basit. Tasarımlarım için hayal ettiğim tüm özelliklere sahip!”

“Modanın kurbanı olmuş bir kadm görmek, bana fiziksel acı veriyor.”

Zuhair Murad

1971 yılında Beymt, Lübnan’da doğan modacı, küçük yaşlarda resim çizmeye başladı. 10 yaşında kendi formasını diken ve lise döneminde bir yarışmada moda alanında birinci olan Zuhair Murad o an modacı olmak istediğinden emin olur ve meslek hayatına bu kararla başlar. 1995 yılında ilk atölyesini kuran ve mesleğe “Haute Couture” tasarımlarla başladı. 2001 yılında Paris Moda Haftasına katıldı ve sonrasında birçok ülkede tanınmaya başladı. Dünyaca ünlü sanatçılara elbise hazırladı. Sarah Jessica Parker, Jenifer Lopez, Angelina Jolie, Chrisna Aquilera, Nina Dobrev bunlardan sadece bazıları.

Seksi ve gösterişli bir tarza sahip olan Zuhair Murad parlak, transparan ve işlemesi bol elbiseler hazırlamakta. Ayrıca 2006 yılında MANGO markası ile çalışmaya başladı. Böylece daha geniş kitlelere ulaşmış ve tasarımları binlerce kişi tarafından sevilen ve takip edilen bir modacı olmayı başardı. Hazır giyim, çanta, ayakkabı, gelinlik tasarlamaya devam ediyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir