Bedeninizi Doğal Yoldan Temizleyin

Bedeninizi Doğal Yoldan Temizleyin

Detoks olarak adlandırılan metabolik süreçle, vücuttaki toksik maddelerin karaciğer, akciğer, böbrek gibi organlar tarafından daha az toksik bir maddeye çevrilerek atılması sağlanıyor. Toksik maddeleri vücudumuza alkol, sigara, madde kullanımının yanı sıra hava kirliliği ve besinler yoluyla alıyoruz. Besinlerin tarladan sofraya kadar geçen süreçteki aşamalarında (tarım ilaçları, su ve topraktan geçiş, pişirme yöntemleri sırasında oluşan kimyasal süreç), besinlerin işlenmesi, raf ömrünün artırılması için kullanılan kimyasallarla toksik maddeler vücudumuza giriyor. Bunun dışında vücuttaki yıkım sürecinin (katabolizmanm) artık maddesi olarak da toksik maddeler vücudumuzda oluşuyor. Bu toksik maddeleri vücudumuzdan atmak için çalışan bir savunma sistemimiz ve metabolik faaliyetlerimiz oluyor.

ANTİOKSİDANLAR İÇERİ, TOKSİNLER DIŞARI!

Karaciğer, toksik maddelerin daha az toksik hale gelmesini sağlıyor. Bu organda ayrışan toksik maddeler daha az zararlı hale getirilerek terleme, idrar ve dışkı yoluyla vücuttan çıkıyor. Sağlıklı bir kişide, bu sistemin (terleme ve boşaltım sistemi) çalışmasıyla beraber, toksinler vücuttan atılıyor. Atılmayan, bir şekilde hücre içine giren toksik maddeler için de vücudumuz diğer bir savunmayı, bağışıklık sistemini devreye sokuyor. Savunma sisteminin en önemli oyuncuları antioksidanlar, vitamin ve mineraller oluyor. Antioksidan vitaminler A, C ve E vitaminleri iken, antioksidan mineraller ise çinko, selenyum, krom, demir ve magnezyum olarak sıralanıyor. Bunların dışında vitamin ve mineral olmayan fitokimyasal olarak adlandırılan daha küçük bileşikler de bulunuyor. Domatese kırmızı rengini veren likopen, havuç ve pek çok turuncu-sarı meyve ve sebzede bulunan flavonoidler fitokimyasallara örnek oluyor. Bu bileşikler savunma sistemini destekleyerek, çalışmasına katkıda bulunuyor. Vücudumuzun temel detoksifikasyon işlemleri sağlıklı olduğumuz zaman çalışıp, bizi koruyor.

detoks

4 GÜNLÜK RENKLİ DETOKS

1 GÜN (BEYAZ GÜN)

Sabah: 1 bardak kefir – 5-6 kaşık yulaf – tarçın – 1 dilim taze rendelenmiş

Hindistan cevizi Ara: 1 fincan beyaz çay Öğle: 1 tabak zeytinyağı ile pişmiş kapuska – Şalgam ve alabaş turpu salatası (Dilerseniz rendeleyerek, dilerseniz cips gibi doğrayıp limon sıkarak tüketin.)

Ara: 1 avuç dut kurusu ya da taze beyaz dut Akşam: Fırında karnabahar (soğan ve sarımsak ile) – 1 kase yoğurt Gece: 1 bardak kefir

2. GÜN (KIRMIZI GÜN)

Sabah: 1 orta boy nar üzerine dövülmüş 2 tam ceviz Ara: 1 fincan kuşburnu çayı Öğl e: 1/2 kırmızı çorba – kırmızı salata Ara: 1 avuç frambuaz ya da yaban mersini (dondurulmuş veya taze) Akşam: Kırmızı çorba – İnce dilimlenmiş Çin turpu, roka ve balsamik sirkeli yeşil salata Gece: 1 adet kırmızı elma – 1 kutu probiyotik yoğurt

3. GÜN (SARI-TURUNCU GÜN)

Sabah: 1/2 adet greyfurt – 1 kutu prebiyotik yoğurt Ara: 1/2 adet muz Öğle: Bal kabağı çorbası – cevizli rendelenmiş havuç salatası (Havuçları rendeleyip, üzerine dövülmüş 3 tam ceviz ile 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin.)

Ara: 2 adet mandalina Akşam: Havuç tarama Gece: 1 adet portakal

4. GÜN (YEŞİL GÜN)

Sabah: 1/2 avokadoyu çatalla ezip, 2 dilim ekmeğin üzerine sürün. Ara: Yeşil çay

Öğle: Filizlenmiş maş fasulyesi salatası (roka, maydanoz, ince kesim kıvırcık salataya zeytinyağı ve limon ilave edin.)

Ara: Yeşil elma – 2 çorba kaşığı ay çekirdeği Akşam: Haşlanmış brokoli ve Brüksel lahanası – yeşil salata veya maş fasulyesi salatası Gece: 1 adet kivi – 1 kutu prebiyotik yoğurt

TARİFLER

FIRINDA KARNABAHAR

Malzemeler:

• 1 adet karnabahar

• 1 çorba kaşığı yağ

• 3 kaşık süt

• 1 adet soğan

• 1 baş sarımsak

• Zerdeçal, kırmızı biber

Hazırlanışı:

Karnabaharları çiçek çiçek bölün. 1 çorba kaşığı yağın içine 3 kaşık süt koyup, zerdeçal ve kırmızı biberle birlikte çırpm. Karnabaharın üzerine hazırladığınız bu karışımı yumurta fırçasıyla sürün. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt koyup, üzerine karnabahar çiçeklerini koyun. Kabuklarını temizlediğiniz soğanı ortadan ikiye bölüp, fırm tepsisine yerleştirin. Bir baş sarımsağı en dıştaki kaim kabuğunu çıkarıp, tamamını temizlemeden fırın tepsisine koyun. 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

KIRMIZI ÇORBA

Malzemeler:

1 çay bardağı kırmızı mercimek

• 1 adet kırmızı soğan

• 1 adet kırmızı havuç

• 1 adet kırmızı kapya biberi

• 4 bardak su

Hazırlanışı:

Soğan, havuç ve kapya biberini doğrayıp, tencereye alın. Üzerine 4 bardak su ve kırmızı mercimeği ilave edin. Dilerseniz baharat da koyabilirsiniz. Piştikten sonra çorbayı blender’dan geçirip için.

KIRMIZI SALATA

Malzemeler:

• Pancar

• Kırmızı lahana

• 1 çorba kaşığı nar ekşisi

Hazırlanışı:

Pancar ve kırmızı lahanayı rendeleyin. 1 çorba kaşığı nar ekşisiyle karıştırıp tüketin.

HAVUÇ TARAMA

Malzemeler:

• 3 adet havuç

• 2 diş sarımsak

• 1 kase yoğurt

• 2 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği Hazırlanışı:

Havuçları rendeleyin. Yanmaz tavada suyu bitene kadar karıştırarak pişirin. Sarımsak ile yoğurdu karıştırıp, içine pişirdiğiniz havuçları da ilave edin. Elde ettiğiniz karışımı ekmeklerin üzerine sürün.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir