Evde Oturmaktan Sıkılanlar İçin Yürüyüş ve Bisiklet Güzergahları

Evde Oturmaktan Sıkılanlar İçin Yürüyüş ve Bisiklet Güzergahları

KORONAVİRÜS baharın keyfini sürmemize engel değil! Soğuk da olsa güneşli havaların, çiçek açmış ağaçların, yüzümüze değecek rüzgarların ve toprağın kokusunu içimize çekmemek için bir neden yok. Kalabalığa maruz kalmadan tek başınıza doğa ile iç içe yürüyüş yapmakta veya bisiklete binmekte bir sakınca yok. Aksine güneş ışığının ve yürüyüşlerin sağlığımız için olumlu etkileri var.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da evlerinde koronavirüs tatilinde olan çocuklara şöyle sesleniyor: “Köyler, dağlar, ormanlar, hiç bulamazsanız ağaçların altı bizi bekliyor. Bir arı kovanı olur, o olmaz bir kuş uçuşu olur, tyileşmek ve sakinleşmek için hepimizin görmeye, duymaya ihtiyacı var”.

Bisiklet sürmek isteyenlere de, yürüyüşü tercih edenlere de kent içindeki yeşil rotaları hazırladık. Haydi çocuklarınızı da alın doğayla kucaklaşın…

İSTANBUL
Kilometrelerce bisiklet yolu var

İstanbul’da bisikletle gidilecek yollar var, bir uçtan bir uca sahiller ve parklar. Siz yeter ki doğru rotayı seçin. Taşıt aracı trafiğinin de azalmasıyla ulaşım da artık çok daha kolay.

Avrupa Yakası’nda 19.7 kilometre bisiklet yolu mevcut. Bu yollar arasında, Bakırköy, İstanbul Caddesi/Küçükçekmece Atatürk Köşkü arası (0.67 kilometre), Bakırköy, Florya Sahil-Polat Otel (4.66 kilometre), Bakırköy-Zeytinburnu-Fatih, Kennedy Caddesi/Bakırköy iskele-Yeni-kapı (7.97 kilometre), Bakırköy, Ekrem Kurt Bulvarı/Taşhan Kavşağı-Zeytinburnu Aktarma Merkezi (3.2 kilometre), Avcılar, Avcılar Belediye Ek Hizmet Binası Arıtma Tesisi arası Peyzaj Düzenleme Projesi (3.2 kilometre) yer alıyor.

Anadolu Yakası’nda ise toplam 59.6 kilometre bisiklet yolu var. Maltepe-Kartal-Pendik, Bostancı Vapur İskelesi- Pendik ÎDO İskelesi (42.7 kilometre), Maltepe, Maltepe Dolgu Alanı (7 kilometre), Pendik, Aydos Yahya Kemal Beyatlı Caddesi (1.7 kilometre), Sancak-tepe, Mimar Sinan Bulvarı (3 kilometre), Kadıköy, Bostancı-Fcnerbahçe (5.2 kilometre), bisiklet yolları arasında bulunuyor.

Kadıköy-Pendik Sahil Yolu:

Sahil şeridi boyunca genişçe bir bisiklet parkuruna sahip rotanın yaklaşık uzunluğu 27 km. Bu rotayı rahat bir sürüşle Kadıköy-Moda-Yoğurtçu Parkı-Kala-mış-Fenerbahçe-Caddebostan-Erenköy-Suadiye-Bostancı-Küçükyalı-İdealtepe-Maltepe-Dragos-Kartal-Pendik şeklinde geçebilirsiniz. Moda’dan başlayan parkur Yoğurtçu Parkı’ndan sonra, Fener-bahçe-Caddebostan arasında bir süreliğine sahilden uzaklaşıyor ama zor bir geçişi yok. Pendik’e varana kadar sahil şeridinde bol bol mola verebilir, çimenlere yayılabilirsiniz.

Bakırköy Sahil Yolu:

Bakırköy’den başlayıp Tarihi Yarımadaya bisikletle ulaşmaya ne dersiniz? Yolun büyük bir kısmında bisiklet yolu var.

Polonezköy:

Doğayla baş başa kalmak isteyenler için olan bu rota uzun. Arabanızla gidip bir ağaç altına park edip yürüyüş yoluna girebilirsiniz. Bisikleti tercih edenler için Polonezköy’den pedal çevirmeye başladığınızda birbirinden güzel köylerin içinden geçebilirsiniz. Ormanlık alanlar olacağı için tedarikli gitmekte fayda var.

Belgrad Ormanı:

Belgrad Ormam’mn giriş kısmında bisiklet parkuru var, sürüş için sabah saatlerinde yola çıkmak en iyisi. Bisiklet güzergahının uzunluğu 16.69 km. Doğayla baş başa güzel bir gün geçirmek mümkün. Yürüyüş ve spor için de ideal.

Ceneviz Kalesi – Anadolu Feneri – Riva Rotası:

Evden hazırlayacağınız yiyeceğinizle belki bir sandviçle kahvaltınızı yapıp, uygun bir yere park edip ister yürüyüş yapabilir, isterseniz bisiklete binebilirsiniz. Balıkçı köylerinin arasından geçen bu rota, büyüleyici güzellikte bir manzara sunuyor.

ANKARA
İç Anadolu Platosu’nun serinliği

Çamlıdere:

Ankara’da Çamlıdere’yi öneriyoruz. Ankara’nın kuzeybatısında yer alan ilçe merkeze 95 km uzaklıkta. E-5 Karayolu ve TEM Otoyoluyla 45 dakika. Profesyonel turist rehberi Suat Tural’ın tavsiyesi özel araçla giderek Çamlıdere’nin güzelliğini sindire sindire yaşamak yönünde. Ankara’da Doğu Karadeniz yeşili görmek isteyenleri buraya davet eden Tural, yaylalar ve yürüyüş yolları da olduğunu anlatıyor. Çamlıdere’de 17 farklı yürüyüş rotası mevcut. Zümrüt gibi bir yeşilliğin hâkim olduğu Aluçdağı, Çamkoru, Benli, Bakırlı, Yediören, Yağlıcaaluç, Kirazlı, Kapaklı, Buğralar, Avşarlar, Meşeler yaylaları, gerçekten bozulmaya yüz tutmuş tabii zenginlikler içinde orijinal yapısı ile ender güzellikleri saklayan ve her mevsim farklı görüntüler sunan özelliklere .sahip.

Karagöl:

Ankara’nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yer alan Karagöl Tabiat Parkı da yürüyüş için ideal. Şehir merkezine yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki Karagöl’de yürüyüş yolları belediye tarafından yeniden düzenlendi. Karagöl’de rakım bin 136 metre. Orman içi keyifli bir rota mümkün. Titrek kavak ve çam ağaçlarının süslediği rotada nefes almak çok rahatlatıcı olabilir.

Ankara’nın yürüyüş parkurları

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ankara Kalkınma Ajansı’nın projelendirdiği Ankara’nın Trekking Rotaları’j;alışmasında Çamlıdere ilçesinde 17, Çubuk ilçesinde 16, Güdül ilçesinde 11 yürüyüş rotasının GPS koordinatları alındı. Rotaların kitapçığını internetten indirmek mümkün. Buna göre yürüyüş parkurları arasında en popüler olanlar şöyle:

■ Akkaya Yaylası – Sorgun Göleti (Güdül]

■ Alakoç Köyü – Çamkoru Tabiat Parkı

■ Alakoç Köyü – Çamkoru Tabiat Parkı

■ Benli Yaylası – Eğriova Göleti 2 (Beypazarı)

■ Çamkoru Tabiat Parkı – Alakoç Yaylası

■ Çamlıdere Yaylası – Kirazlı Yaylası-Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam)

■ Karagöl Tabiat Parkı Ring

■ Saraycık Köyü – Aktepe Zirvesi-Hacılar Şelalesi

■ Yıldırmelören Göleti – Çalkaya (Yarbaşı) Tepesi – Yıldırmelören Göleti (Ring)

■ Akbaş Köyü – Meyvebükü Köyü

■ Sorgun Köyü – Yelli Köyü

■ Sorgun Göleti – Tahtacıörencik Köyü

İZMİR
Bisiklet için ideal rotalar

İzmir ve çevresi için bisiklet rotası seçeneği oldukça bol. Bisikletçi Muhsin Dilmaç’ın pedal çevirmek için önerdiği güzergahlar ‘Huzurlu ve Sessiz Rotalar’, ‘Kamp Yapılacak Rotalar’, ‘Düz Rotalar’ ve ‘Dağ Bisikleti Rotaları’ olarak dörde ayrılmış durumda. Biz ikisini öneriyoruz.

Huzurlu ve sessiz rotalar:

Değirmendere- Karacadağ-Malta Şelalesi, Altınvadi ve Balçova Vadi, Çamlıdere, Karagöl ve Tantalos, Kuşcenneti ve Sasalı, Gürlek Şelalesi ve Kaynaklar, Balaban Göleti ve Segen Göleti, Vişneli-Dereköy-Dağkızılca, Çatalkaya (Gazicmir), Kozbeyli ve Türkmen Şelalesi.

Düz rotalar:

Urla- Çeşmealtı, Balıklıova, Sığacık, Kaynaklar- Belenbaşı, Kayadibi-Çiçekliköy-Yakaköy, Emiralem, Kuş Cenneti, Nazarköy, Kırıklar-Vişneli-Dağkızılca ve Balaban Göleti-Segen Göleti rotaları.

 

Müge OLGUN / Uzman Psikolog
Olumsuz psikolojiyi doğa yürüyüşüyle yenin

Unutmamak gerekir ki, birçok faaliyetin iptal edilme sebebi, insanların kapalı ortamlara girmesini ve birbirleriyle fazla temas etmelerini engelleyerek onları ‘korumayı’ amaçlıyor. Çünkü bu virüs belirli ortamlarda bir süre yaşayabiliyor ve insandan insana yayılabiliyor. Öncelikle hatırlamamız gereken bir bilgi var; bu geçici ve kısa süreli bir süreç. Ayrıca güneşli güzel havalarda çok fazla kalabalığa maruz kalmadan tek başınıza doğa ile iç içe yürüyüş yapmanızda bir sakınca yok. Aksine güneş ışığının ve egzersizin sağlığımız üzerine oldukça önemli etkileri var.

Bununla birlikte, iyi bir beslenme ile bağışıklık sistemimizi desteklemek de kendimizi psikolojik olarak daha iyi hissetmemize yardımcı olur.

Özlem Kapar Bayburs




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir