Kadınlarda Saçlar Neden Dökülüyor?

Kadınlarda Saçlar Neden Dökülüyor?

SAÇLAR NEDEN DÖKÜLÜYOR?

Saç dökülmesi söz konusu olunca mevsim geçişleri tek başına bir faktör değil. Saçın yıpranmasına neden olan pek çok faktör var. Genetik sebepler, demir eksikliği, tiroid, hormonal değişiklikler, stres, beslenme bozuklukları, östrojen seviyesinin düşük olması ve belirli ilaçlar vücutta çeşidi reaksiyonlara neden oluyor ve saç dökülmesi de vücudun bu duruma verdiği tepkiler arasında. Kadınlarda hormonal durum değişikliklerinde, doğum ve doğum sonrası dönemde ve menopoz sürecinde de saçlar dökülebiliyor. Emsey Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlık durumunda beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğine, kansızlığın saç dökülmesine neden olan sağlık sorunlarının başında geldiğine dikkat çekiyor.

kadınlarda saç dökülmesi

Her kişinin saç kaybı nedeni ve genetik yatkınlığı birbirinden farklı. Saç dökülmesi her yaşta görülebiliyor. Gençlik döneminden itibaren saçların boya, jöle, sprey gibi kimyasal içerikli saç şekillendiricilerine maruz kalması, ilerleyen dönemde saçların madaşmasına, seyrekleşmesine ve kırıkların artmasına neden olabiliyor.

Dr. Serpil Özyılmaz; stres, hamilelik ve beslenmeden kaynaklı saç dökülmeleri kısmen masum sayılsa da, hızlıca alınacak tedbirlerle önüne geçilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak kanser ilaçlarının kullanımı, zehirlenme ve tiroid bozukluğu gibi durumlarda rastlanılan dökülmelerde kullanılan saç bakım ürünlerinin mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini vurguluyor. Peki saç dökülmeleri ne zaman tehlikeli? Günde 100-125 saç telinin dökülmesi normal ancak 100 telin üzerinde görülen saç dökülmeleri süreklilik gösteriyorsa mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor. Doğru teşhis konulması açısından saç dökülmesinin nedenlerini araşürmak, kulaktan dolma tedavilere başvurmamak ve mutlaka bir uzmandan yardım almak çok önemli, çünkü sonucu büyük oranda etkiliyor.

BAKİM YÖNTEMLERİ

Dengeli ve sağlıklı beslenme saç bakımında büyük rol oynuyor. Protein, çinko, biotin, folik asit ve B12 vitaminleri içeren besinleri almaya özen gösterin, çünkü eksikliği saç yapısının gelişimini olumsuz etkiliyor. Hepimizin sık yapüğı yanlışlardan biri de saçı her gün yıkamak ve marketlerde satılan saç bakım ürünlerini bol miktarda kullanmak; oysa saçı 2-3 günde bir pH değeri 5.5 bir şampuanla yıkamak yeterli.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir