Kanserden korunmam şart. Peki neleri yiyerek?

Kanserden korunmam şart. Peki neleri yiyerek?

Lina (29)

Ben neden onun kadar zarif değilim, neden böyle iyi değilim, neden ismim bile onunki kadar cool değil deyip, hafiften kıskanırken, bir yandan da arkadaş olmaya bayılacağınız türden sinir bozucu iyilikte olan Lina’lara hayattaki en büyük korkusunun ne olduğunu sormak, elbette ki aklımıza hiçbir zaman gelmez.

Lisedeyken felsefe hocam, “Sevdiklerimiz öldüğünde, bencilliğimiz yüzünden ağlıyoruz, aslında ölenler umurumuzda değil, biz sadece onsuz ne yapacağımızı, ne kadar yalnız kalacağımızı düşünüyoruz.” derdi… O gün bugündür kulağıma küpedir.

Belki gerçekten bencillikten ağlıyoruz. Belki aramızdaki en bencil olanlar, sevdiklerinin ölümünü görmek istemeyenler. Halbuki onlar kendilerini en “sevdiğine düşkün” olarak tanımlarlar sorsan…

Kanserden korunma

Teyzemin ölümünün 1. yılı… Bugün evde bir burukluk var. Annem pek kimseyle konuşmuyor. Misafir kabul etmiyor bu aralar, esasında ölümü bize sürpriz olmamıştı ama ölümün bize ne kadar yakın olduğunu bir kez daha hatırlatmıştı…

Ailemdeki kadınlar arasında çok fazla kanser olan var. Anneannemden başlıyor, 3 teyzem, 2 de gencecik kuzenim kanser oldu. Kuzenlerim ve 2 teyzem kanseri yendi ama anneannemle diğer teyzem, maalesef…

Annem, özellikle anneannemin yeme-içme konusunda kendisine hiç özen göstermediğini söyler hep. Annemler küçükken onlara da özen göstermezmiş çok fazla. Kanserin nedeninin besinlerle ilgili olduğunu düşünür o yüzden de annem.

Annemde kanser henüz çıkmadı. 16 yaşında babamla evlenmiş, o zamandan beri de babam çok bilinçli olduğu için sağlıklı beslenmişler. Öyle ki gripler, nezleler en fazla

1 gün sürmüş, daha başlarken bitmiş. Bu açıdan aileden şanslıyım diyebilirim.

Ama birkaç ay sonra evleniyorum. Ve her yeni gün yeni bir sebzenin kanserin baş düşmanı olduğu söyleniyor. Bunlar belki de bilgi kirliliği ama ben en doğrusunu sizden öğrenmek istiyorum. Eşim ve gelecekte olacak olan çocuklarımızın sağlığı için, evimizden çıkartmamamız gereken yiyecekler nelerdir? Nasıl yemek gerekir? Çoğu sebze, biraz fazla haşlanınca kendini bırakıyor ya, ne kadar haşlamak, nasıl yemek gerekir?

Bunları uzmanından öğrenmek, benim yakın zamanda aldığım kararların en önemlisiydi. Ve yemek yapma konusunda, bu bilgilerden yola çıkarak kendimi geliştirmeyi planlıyorum.

Merhaba Lina,

Senin adına çok üzüldüm. Anne tarafında kanser olması genetik olarak şanssız bir durum ama en azından baba tarafında böyle bir durum yok. Hem de büyüdüğün evde annen size sağlıklı beslenmeyi öğretmiş. Dediğin gibi şanslısın çünkü beslenme kültürü evde başlar. Büyürken, evde alıştığımız beslenme düzeni aslında tüm hayatımızda bizimle birlikte gelir. Bu durumda senin korkmana gerek yok. Evinde annenden öğrendiklerine devam etmelisin. Ayrıca annen başka bir konuda da haklı. Kanser beslenmeyle yakından ilişkili. Kanserden hangi gıdalar, neden korur onu gözden geçirelim. Aslında sağlıklı beslenmek ile kanser ve tüm diğer hastalıklardan korunmak birbirleriyle iç içe geçmiş durumda. Hepsi bir bütün.

Sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli koşul olduğunu hepimiz biliyoruz.

Kanserden korunmanın en önemli yollarından biri bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve güçlü tutmaktır.

Özellikle sebze ve meyvelerin, A, C, E vitaminlerinin, Omega 3 yağ asidi, selenyum minerali ve polifenol içeren besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre yapılarını koruyucu etkileri olduğu bilinmektedir. Bu besinlerin tüketimini artırmamız gerekiyor.

Kansere karşı koruyucu besinler neler?

Kırmızıbiber: A, C, E, B3, B2, Bl, Dİ ve D3 vitaminleri; ayrıca kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve demir içerir. Yeşil biberin 2 katı C vitamini vardır. Tümör oluşumunu engeller. Pankreas ve karaciğer kanserini engelleyici etkiye sahiptir.

Soğan: A, B ve C vitaminleri içerir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt bakımından zengindir. İdrar söktürür, kandaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur.

Sarımsak: Bileşiminde şekerler, A, Bl, C vitaminleri, 33 çeşit kükürt bileşikleri, 17 çeşit aminoasit germanyum, çinko bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur.

Domates: Demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleriyle A, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Özellikle de prostat kanserini önlemede çok etkilidir.

Biber: Beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alko-loidler bulunur, içerdiği antioksidan ve diğer maddelerle birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Yoğurt: İyi bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucudur.

Kuru Baklagiller: Östrojen benzeri işlevi olan izofla-von kaynağıdır. Bu nedenle meme ve prostat kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucudur.

Avokado: Doymamış yağ asidi içerir. Kalp ve kan dolaşımı için birebir. Kansere karşı koruyucu.

Brokoli: Magnezyum, A ve C vitamini, potasyum içerir. Kansere karşı koruyucu.

Bezelye: Bitkisel protein, magnezyum içerir. Kolesterol düzeyini düşürür, bağırsak kanseri riskini azaltır.

Ahududu: C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, folik asit içerir.

Virüs ve bakterilere karşı korur, tümör oluşumuna engel olur.

Nar: Son çalışmalar, narın kanserojen madde verilen farelerin genlerinde yüzde 30 civarında düzelme sağladığını gösteriyor. İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri dengeleyen nar, kalp sağlığını da koruyor.

Yaban Mersini: Kanserden koruyan enzimleri aktif hale getirerek kansere yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp krizinden de koruyor.

Kırmızı Turp: Akciğer kanseri riskini azaltır, meme kanserinden korur. Bol miktarda turp salatası tüketmek gerekir.

Balık: Haftada 2 kez somon, uskumru, sardalya ve mezgit gibi Omega 3 yağ asitlerinden zengin balıkları tüketmek kanserden korur. Balık, meme kanserinde yayılmayı önler, bağırsak, pankreas ve prostat kanserlerinin büyümesine engel olur. Ayrıca kalp krizine karşı da korur.

Mısır: Çinko, magnezyum ve B vitamini içerir.

Stresle savaşır, bağırsak kanserini önlemeye yardımcıdır.

Süt: Kalsiyum, D, A ve B2 vitaminleri içerir.

Bağırsak kanserine karşı korur.

Limon: C vitamini ve Glucarate içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide kanserini önlemeye yardımcıdır.

Kabak Çekirdeği: E vitamininden zengindir. Kanser hücrelerini engeller ve bağışıklık sistemini korur.

Kayısı: Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etki sağlar. Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur.

Kanserden Korunmada 10 Altın Kural

Bitkisel yiyeceklere ağırlık vermeliyiz. Ekmek, makarna, baklagiller gibi…

Her gün 5 porsiyon veya daha fazla sebze ve meyve tüketmeliyiz. Sebze ve meyveleri mevsiminde yemeliyiz. Besin çeşitliğine dikkat etmeliyiz.

Et tüketirken, yağlı kısımlarını tüketmemeliyiz.

Az yağlı yiyecekleri seçmeliyiz.

Egzersiz mutlaka yapmalıyız.

İdeal kilomuzda olmalıyız.

Alkol kullamlıyorsak, alkol tüketimini azaltmalıyız. Sigara kullanıyorsak, bırakmalıyız.

Hayatımızda sevdiğimiz hobiler edinmeliyiz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir