Müshil İçildikten Sonra Yapılacaklar

Müshil İçildikten Sonra Yapılacaklar

Müshil içtikten sonra çok fazla hareket etmemek, yorucu işler, yorucu spor ve cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra çok öfkelenmek, çok üzülmek de iyi değildir. Müshil içildiği gün soğuk su içmemek gerekir. Aksi halde felç, tutulma, uyuşukluklar ve bağırsak rahatsızlığı olur.

Müshil içen kişi kendini üşütmeyecek derecede giyinmelidir. Özellikle midesini ve ayaklarını sıcak tutmalıdır. Bu sıcaklık kızdırılmış bezle sağlanabilir. Sıcak bezi biraz tutup sonra ayağa kalkarak hareket etmek gerekir. Çünkü dikkatlice hareket etmek müshilin etkisini çabuklaştırır. Müshil içen kişinin çok örtünmesi ve hareketsiz kalması uygun değildir. Fakat fazla hareket ve aşırı kalın giyerek terlemekten de sakınmak gerekir. Çünkü terlendiği takdirde müshil tesir etmeyecektir.

mushil ilaci

Müshil içildikten sonra uyumak iyi değildir; atılmayı durdurur ve müshil etkisiz kalır. Aksine müshil içmeden önce uyumak faydalıdır, etkiyi artırır. Müshil içtikten hemen sonra hamama girmemek ve yemek yememek gerekir. Aksi halde müshilin etkisi azalır. Ertesi günü hamama gidilebilir.

Müshil içtikten sonra mide bulantısı, sıkıntı, kusmak, baygınlık geçirmek gibi haller olursa derhal gülbeşeker ezilerek gülsuyuna katılıp içilmelidir. Elma şerbeti içilmesi de aynı şekilde faydalıdır. Ayrıca taze gülden yapılmış şekerli gül şerbeti içmek de hastanın kalbi ve midesini kuvvetlendirip sağlığı yeniden düzeltir, aynı zamanda müshilin etkisini de artırır. Eğer gülbeşeker veya gül şerbeti bulunamazsa iyi kalite gülsuyu ile şekeri ezip içmek de bu rahatsızlıkları giderecektir.

Hafif Müshil Etkili Reçeteler

Sade Gülsuyu Şerbeti (Sâdecüllab)

Malzemeler;

  • 300 gram ak saf şeker
  • 300 gram gülsuyu (iyi ve güzel kokulu)

Yapılışı;

Bu malzemeler kalaylı tencere içinde kaynatılıp üstündeki köpük alınarak kıvama getirilir. Ardından soğuk su ile ezip içilir.

Ballı sade sirkencübîn

Malzemeler;

  • 600 gram bal
  • 600 gram su
  • 75 gram sirke

Yapılışı;

Suyun içine bal katılarak biraz koyulaşana kadar kaynatılır, üstündeki köpük alınır. Daha sonra sirke, suyu gidip balı kalana kadar azar azar katılarak karıştırılır. Bir kaşığa karşılık dört kaşık su katıp ve ezilerek içilir.

Demirhindi Şerbeti (Temürhindî şerbeti)

Malzemeler;

  • Demirhindi Gülsuyu veya sade su
  • Şeker

Yapılışı;

Demirhindiden istenildiği kadar alınıp gülsuyu veya su ile kaynatılır. Sonra tülbent ile süzülür, biraz şeker katılarak kıvama getirilir.

İhtiyaç zamanı soğuk su ile ezilip içilir. Safrayı ishal eder. Harareti giderip susuzluğu keser.

İncir Şurubu (Şurub-ı incir nev’-i âhar)

Malzemeler;

  • 300 gram etli ve tatlı incir
  • 300 gram kayısı
  • Su

Yapılışı;

İncir ve kayısı bir gün bir gece ıslatılır. Tekrar su katılıp içilir. Harareti giderir, güçlendirici ve ferahlatıcı müshildendir.

– Tabii bir şekilde bağırsakların temizlenmesi olmamışsa müshil içerek boşaltılması gerekir. Fakat her yemekten sonra müshil alarak fazlalıklardan kurtulmak asla doğru bir yol değildir. Müshil içmek bilgi ve dikkat isteyen bir iştir.

– Müshil içme konusuna girmeden önce hekimlerin vurguladıkları çok önemli bir şey, müshile gerek kalmayacak şekilde önceden bedeni yumuşatacak şekilde beslenmek gerektiğidir.

– Bağırsakları yumuşatacak gıdalar yenirse müshile gerek kalmadan fazlalıklardan kurtulmuş olunacaktır. Tabiatı yumuşatacak gıdaların en iyisi yağlı çorbalar ve ıspanak yemeğidir

– Müshil içmeden önceki günler az yiyerek bedende kalan ve hazmedilmemiş gıdaların hazmedilmesini beklemelidir. Zararlı olabilecek yiyecekleryememelidir. Ayrıca tabiatı yumuşatacak gıdalar yiyerek hazırlanmalıdır.

– Müshil içmeden önce beden çok yorulmamış olmalıdır. Zorluk çekilerek yapılan iş güç ve yorucu sporlardan sonra müshil içmek doğru değildir. Büyük sevinçler veya büyük öfkelerden sonra da müshil içilmemelidir.

– Yaz günlerinde değil sonbaharda müshil içmeyi tercih etmelidir. Çok sıcak havalarda ve çok soğuk havalarda içmemelidir. Çok zayıf ve çok şişman olanların
il içmesi tavsiye edilmez. Yaşlı kimseler ve ço-üshil kullanmamalıdır.

– Eğer şiddetli kabızlık çekiliyorsa müshil verilmez, şiddetli kabızlıkta fitil veya lavman kullanmalıdır

– Eğer müshil şerbeti içildikten sonra kusma ortaya çıkarsa kusmayı uzaklaştırmak lazımdır. Kusmaya mani olmak için hemen ayvayı çiğneyip suyunu emmek gerekir. Ayrıca elma veya tatlı narı da çiğneyip suyunu emmek kusmaya mani olur.

– Müshil içtikten sonra, bedenî faaliyetlerin çok yapılmasından, yorucu işlerden sakınmak gerekir. Müshil içtikten sonra çok öfkelenmek, çok üzülmek de iyi değildir. Müshil içildiği gün soğuk su içmemek gerekir. Çünkü Felç, tutulma, uyuşukluklar ve bağırsak rahatsızlığına sebep olur.

– Müshil içen kişi kendini üşütmeyecek derecede giyinmelidir. Müshil içen kişi midesini ve ayaklarını sıcak tutmalıdır, sonra ayağa kalkıp hareket etmelidir. Çünkü dikkatlice hareket etmek müshilin etkisini çabuklaştırır.

– Müshil içildikten sonra uyumak iyi değildir atılmayı durdurur ve etkisiz kalır. Müshil içmeden önce uyumak faydalıdır, etkiyi artırır. Müshil içtikten hemen sonra hamama girmek, yemek yemek yanlıştır, etkiyi azaltır. Ertesi günü hamama gidilebilir.

– Müshil içtikten sonra mide bulantısı, sıkıntı, kusmak, baygınlık geçirmek gibi haller olursa derhal gülbeşeker ezilip gülsuyuna katılıp içirilmelidir. Elma şerbeti içilmesi de aynı şekilde faydalıdır. Eğer elma şerbeti ele ge- I çirilmezse elmayı ısırıp, çiğnetip suyunu yutturmak su- Aj retiyle de mide bulantısı ve kusma giderilebilir




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir