Yemeğe neden tuzla başlamalı?

Yemeğe neden tuzla başlamalı?

Yemeğe neden tuzla başlamalı?

Sûfi Tıbbı’nch tuz hakkında önemli bir bilgiye yer veriliyor: “Tuzdaki klor, midede uygun sindirim için lazım olan hidroklorik asidi bedenin üretebilmesi için gereken uygun klor kaynağıdır. Bu yüzden, yemekten önce bir parça tuz almakla, yemek öncesinde herhangi bir asit azlığının meydana gelmesi önlenmiş olur.’’m

Bazı rivayetlerde yemeğe tuzla başlamanın Hz. Peygamberin (s.a.v.) sünneti olduğu belirtilmektedir.

Dr. İslam Yıldırım, besinlerin; kimyasal enerji ve vitamin, mineral, protein ve elektrolitlerden oluşan temel yapı taşları olarak ele alındığını ancak buna pozitif iyonların da eklenmesi gerektiğini belirtiyor ve “Yemekten önce ve sonra tuz pozitif iyon sağlar. Bu nedenle yemeğe tuzla başlamak tokluğa neden olur” diyor. Yani az yemenin bir yolu da yemeğe tuzla başlamak. Yemeğe tuzla başlama konusundaki çarpıcı tespit, bu rivayetin hikmetini ortaya koymaktadır.

tuz 7

Tabiî tuz

Rafine tuzlar ile tabiî tuzlar arasında çok büyük farklar vardır. Rafine tuzun yüzde 97,5’i sodyum klorür; geri kalan yüzde 2,5’i ise iyot ve nem soğurucu kimyasallardır. Oysa tabiî tuzun yüzde 84 u sodyum klorürdür, geri kalan yüzde 16’lık bölümünü lityum, fosfor, selenyum, magnezyum, kalsiyum, vanadyum gibi doğal mineraller oluşturur. Tabiatta bulunan 94 elementten, soy gazlar hariç tüm elementler yani 84 element, tabiî tuz kristalinde mevcuttur. Yani tabiî tuz kristali, insan vücudunu oluşturan tüm elementleri içerir.

Deniz, kaya, göl tuzları arasında tabiî bir değer farkı vardır. İyibilgi adlı internet sitesinde yer alan bir haberde rafine tuzlar hakkında şu uyarılarda bulunulmuş: “Kullanılan rafine tuzların çoğu, ‘sodyum klorid’ ve bu, maalesef yaşam için gerekli olan tuzla alâkalı bir yapı değil. Oysa doğal deniz tuzu kristali, sodyum ve klor gibi sadece iki elementi değil, vücudumuzu oluşturan tüm doğal elementleri içeriyor. Hemen hemen her konuda olduğu gibi sanayileşme doğal tuz kristalini de ‘temizlemeyi!’ ve onu iki elemente indirgemeyi seçti ve beyaz şekere benzeyen beyaz bir zehir yarattı!” Rafine tuz, insan vücudunda zehirli etki yaparken, tabiî tuzlar vücudun dengeli çalışmasını sağlıyor.

Tuz kokar mı?

Tuz, kokmayı ve bozulmayı engelleyici ve mikr




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir