Yoganın Vücuda Etkisi

Yoganın Vücuda Etkisi

YOGA YAPARKEN… BEDENİNDE OLANLAR

Eski çağlardan beri bilinen bir egzersiz şekli olan yoganın stres seviyeni nasıl düşürdüğünü, fiziksel ve zihinsel olarak seni nasıl yenilediğini merak ediyor musun?

yoga ve stres

Beyin

► Derin derin nefes alıp vermek yavaş bir başlangıç gibi görünse de, beyninin yüksek zihinsel işlemlerden sorumlu bölgesi olan ön korteksin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Şimdiden biraz daha zeki oldun bile!

Yapılan bir çalışma, 20 dakikalık yoga seansından sonra bilişsel testlere giren insanların diğerlerinden daha yüksek puan aldığını gösteriyor.

► Yoğun bir şekilde odaklanman, duygusal tepkilerin yönetim merkezi olan amigdalayı yatıştırıyor. Bu, öfke ve korku gibi duygularını kontrol altına almanı kolaylaştırıyor.

► Aynı zamanda GABA (gamma-aminobütirik asit) gibi pozitif beyin kimyasallarının seviyesini yükselttiğinden yoga, sıkıntılı ruh hâlin için doğal bir tedavi oluyor.

Sinir sistemi

► Nefes alma, odaklanma ve hareketten oluşan üçlü yoga silahı, beynindeki “savaş ya da kaç” stres tepkisinin panzehiri olan parasempatik, diğer bir deyişle “dinlen ve sindir” sinir sistemini harekete geçiriyor.

► Vücudunun ana sinir kanallarından biri olan vagus siniri, tüm iç organlarına rahatlama mesajı taşıyor.

Akciğerler ve kalp

► Mesaj alınıyor: Akciğerlerin, diyafram nefesini (ve oksijeni) tutmak için genişliyor.

► Bundan kalbinde faydalanıyor. Bu etki o kadar güçlü ki, düzenli olarak yoga yapmak dinlenme hâlindeki kalp atım hızını düşürebiliyor. (Hem yoga yaparken, hem de sonrasında.)

Hormonlar

► Böbreküstü bezleri, stres hormonu olan kortizol üretimini yavaşça aşağıya çekiyor. Kortizol seni yağlı besinlere yönelttiğinden, yoga yaptıktan sonra atıştırma isteğini daha kolay dizginleyebiliyorsun.

Bağışıklık sistemi

► Vagus siniri bağışıklık sistemini de uyarabiliyor. Böylece bağışıklık güçlendirici hücreler devreye giriyor. Bu da enfeksiyonlarla mücadele etmek için daha hazırlıklı olmanı sağlıyor.

Denge ve güç

► ilk derslerde dengede durmakta zorlanabilirsin ama durma, devam et. Yoga, bir ay boyunca haftada iki kere yaptığında bile vücudunun dengesinin yeniden kurulmasını sağlıyor. (Böylece egzersiz sakatlanmaları senin için geçmişte kalıyor.)

► Yoga pozlarındayken, kas, tendon ve bağ dokuların neredeyse maksimum kapasitede esniyor. Bu pozları tekrar ettikçe elbette eğitimli bir yoga eğitmeninin gözetiminde-, karnın, kol ve bacakların güçleniyor. Daha esnek bir bedene kavuşurken, eklem ve kaslarını da hasarlara karşı korumuş oluyorsun.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir