Fotoğraf İle Biyolojik Yaş Öğrenmek

Fotoğraf İle Biyolojik Yaş Öğrenmek

Zamanla yüzümüzde oluşan her yeni kırışıklık bize yaşlanıyor olduğumuzu hatırlatsa da nasıl göründüğümüz daha önemli olmaya başlar. Bu yüzden de olduğumuz yaştan daha genç ya da yaşlı gösterip göstermediğimizi merak ederiz. Yeni bir araştırmaya göre nasıl göründüğümüzle ilgili merak ettiğimiz cevabı, yani biyolojik yaşımızı kolayca öğrenmemiz mümkün olabilecek. Üstelik hiçbir fiziksel müdahale olmadan, yalnızca basit bir yüz taraması sayesinde.

Mart ayında Cell Researchde yayımlanan araştırma kapsamında özel bir kamera kullanılarak yaşları 17 ve 77 arasında değişen 322 Çinlinin yüz taraması yapıldı. Aynı zamanda katılımcılardan kan örneği alındı. Elde edilen verilere göre bir insan yaşlandıkça ağzının yanlara doğru uzadığı, burnunun genişlediği, alnının daraldığı ve ağzı ile burnu arasındaki uzaklığın arttığı, göz kenarlarının da yerçekiminin etkisiyle zamanla sarktığı gözlendi.

Biyolojik Yaş

Diğer yandan, kandan elde edilen yaşlanmayla ilişkili bazı verilerin de yüzdeki yaşlanma belirtileriyle bir bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Örneğin olduğundan yaşlı görünen kadınlarda kötü kolesterolün yüksek çıkma olasılığı daha fazla. Yaşlı görünen erkeklerde ise kan plazmasındaki proteinlerden biri olan albümin oranı genellikle daha az.

Uzmanlar bu araştırma sayesinde, fizyolojik olarak farklı hızda yaşlanan insanların belirlenmesinin yanı sıra bu insanlara tedavi uygulanırken biyolojik yaşlarına daha uygun yöntemlerin seçilebileceğini öne sürüyor. Örneğin daha yaşlı kanser hastaları gençlere göre genellikle daha düşük dozda kemoterapi tedavisi görüyor.

Bu alanda çalışan bazı uzmanlar araştırmanın hızlı ve basit bir yöntem ortaya koyduğunu kabul ediyor.

Ancak yine de araştırmada yer alan katılımcıların gelecekteki sağlık durumlarının, yüzlerinde ortaya çıkacak yaşlanma belirtileriyle karşılaştırılması, bunun için de uzun vadeli bir çalışma yapılması gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca hâlihazırda yalnızca Çinliler üzerinde uygulanan bu araştırmanın sonuçlarının başka ırklarda daha farklı çıkabileceğini de öne sürüyorlar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir