Müshil İçmenin Kuralları

Müshil İçmenin Kuralları

Sağlığın korunması açısından müshil kullanmak çok önemlidir. Belli şartlar sağlandıktan sonra uygulanır. Bu kuralların başında müshilin sağlık için içilmesi ve bunun alışkanlık haline getirilmemesi gerekir. Bunu eski tıp hekimleri şöyle özetlerler; “Müshili adet idinüb çok içmek eyü değildir zîrâ kuvvete lafvirir ve mideyi ve ciğeri ve bağırsakları zaîf eyler”. Müshil içilmesinin zamanı yiyecekler midede hazım olup artıkların dışarı çıkmaya yöneldiği zaman olmalıdır. Müshil içerken midesi bulanıp kusan kimseler, müshil içmeden üç gün önceden kusarlarsa müshilden sonra kusma meydana gelmez.

sinameki

Müshilin çok tatlı olmaması gerekir. Eğer içilen müshil çok tatlı olursa mide onu gıda olarak kabul eder ve hazmeder, bu durumda da müshil görevini yerine getiremez. Eğer müshil şerbeti içildikten sonra kusma ortaya çıkarsa kusmayı önlemek gerekir. Kusmayı engellemek için hemen ayvayı çiğneyip suyunu emmek gerekir. Aynı şekilde elma veya tatlı narı da çiğneyip suyunu emmek kusmaya engel olur. Ayrıca kusmayı önlemek için gülsuyunu sirke ile karıştırıp koklamak iyidir. Bu usûller mizacı sıcak olan kişilerde daha çok işe yarar. Eğer o kişinin mizacı balgamı özellikle nemli ise; maydanoz, kereviz ve nane koklamak daha etkilidir. Soğan koklamak bile kusmaya mani olur. Eğer içilen müshilin kokusu kişiye kötü gelirse, kişi önce tarhun yaprağını çiğnemeli sonra ağır kokulu müshili içmelidir.

Müshil ilacı kaynatılarak elde edilen ilaçlardan ise, müshil içtikten sonra üzerine ılık su içmek tesirini azaltır. Eğer müshil ilacı hap şeklinde olan ilaçlardan ise üzerine ılık su içmek ilacın tesirini arttırır. Eğer müshilin tesiri yeterli olmazsa, ılık suya bir miktar tuz katıp bir kaşık miktarı içilirse ilacın etkisi artar.

Müshil içildikten sonra hiç etki görülmezse; 3 gram kadar damla sakızı dövüp şekerle yenilmelidir. Tatlı kuru eriği kaynatıp suyunu içmekte etkiyi arttırır. Bir diğer yol da bir miktar ayva şerbeti içmek veya biraz ayva yemektir. Ayva şerbeti veya ayva marmeladı müshil içildikten sonra alınırsa müshilin etkisi derhal görülür. Aslında ayva ve ürünlerinin özelliği kabız edicidir fakat müshil içildiği halde etki görülmediği durumlarda farklı bir sonuç elde edilir.

Müshilin etkisinin olmaması, içen kişinin midesinin zayıf olması ve bu nedenle müshili hazmetmemesi nedeniyle ilacın midede bek-lemesindendir. Buna karşılık ayva şurubu içilmesinin müshil ilacına yardımı; ayvanın kabız özelliği ile mide sindirimini kuvvetlendirmesi ve böylece kuvvet bulan midenin müshili sindirmesi iledir.

Müshil içen kimse “göbek burusu yani mide gazı ile gelen ağrıdan korkuyorsa; Karabaş çiçeğini biraz kekik ve kereviz tohumu ile kaynatıp bunu müshil aldıktan sonra içerlerse korkulan bu durum yaşanmaz.

Ayrıca müshil içen kimsenin mide ve bağırsakları guruldayıp, ağrıyorsa ayva çekirdeğinin suda bırakılması ile elde edilen peltemsi maddeyi şeker ve gülsuyu ile karıştırıp sıcak sıcak içmelidirler. Bu şerbet mizacı sıcak olan kişilere iyi gelir. An~ak mizacı soğuk olan kişiler ise bir fincan anason veya semiz piliç suyundan içmelidir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir