Su arıtma cihazı üreticilerini sizler için derledik

Su arıtma cihazı üreticilerini sizler için derledik

Su arıtma cihazları pazarı çok hareketli. Yerli ve yabancı firmalar arasında kıyasıya rekabet var. İnsanların sağlıklı ve ekonomik su ihtiyacını karşıladığını iddia eden firmalar satış sonrası hizmetleriyle de öne çıkıyor…

VÜCUDUN hayati işlevlerini yerine getirebilmesi için günlük 2-3 litre su tüketilmesi gerekiyor. Son yıllarda insanlarda sağlıklı su tüketme bilinci oldukça arttı. Hazır damacana su tüketiminin maliyetli olması sebebiyle büyük bir kesim arıtma cihazlarına yöneldi. Ev ve işyerlerinde çeşmeden akan suları içilebilir hale getiren cihazlara su arıtma cihazı deniyor. Çeşmeden akan sulardaki zararlı mikroorganizmaları filtreleriyle temizleyen su arıtma hazları daha sağlıklı ve lezzetli su sağladıklarını iddia ediyorlar. Şebeke suyunun basıncından elde edilen hareket enerjisiyle çalışan cihazlar ek bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymuyor. Satıcı firmaların açıklamalarına göre, şebeke suyu cihazın içindeki filtrelerden geçerek zararlı öğelerden arındırılıyor, kötü kokuları gideriliyor ve içmeye hazır hale getiriliyor.

DAMACANA İLE REKABET EDİYOR

Bağımsız İngiliz pazar araştırmaları kuruluşu Euromoııitor’ün raporuna göre, evde su arıtma cihazı pazarının büyüklüğü tüm dünyada 2014’dc 286 milyon dolar iken 2018 itibariyle 600 milyon dolara ulaştı. Pazar Türkiye’de de hızla büyüyor. Bunun en önemli nedeni içme suyunun içindeki atıklar. Ayrıca kloru temizlemesi de bir diğer faktör. Bebek, küçük çocuk, yaşlı, hamile ve böbrek hastalarının hassasiyetleri de bu ürünlere talebi artırıyor.

Son yıllarda firma sayısının da artmasıyla fiyatları düşen su arıtma cihazları, kalite, fiyat ve kullanım kolaylığı gibi özelliklerle birbirlerinden farklılaşıyorlar. Uluslararası, ulusal ve yerel birçok firmanın faaliyet gösterdiği pazar, damacana su sektörüyle rekabet eder hale geldi. Evlerine su arıtma cihazı taktı-ranlar damacana su satın almaktan vazgeçiyor.

Öte yandan, bu cihazların sağlıklı olup olmadığına dair tartışmalar yıllardır sürüyor. Cihaz alırken hijyen konusunda şüpheye düşmemek için güvenilir akademik kurumlardan sertifika alan modelleri tercih etmekte yarar var. Hijyenin yanı sıra satış sonrası hizmetin de önemli olduğu sektörde, cihazların en az altı ayda bir bakımının yapılması gerekiyor. Zamanla yosun tutmasından dolayı da belirli aralıklarla filtre temizliğinin ve değişiminin yapılması gerekiyor. Su arıtma cihazı üreticilerini sizler için derledik…

IHLAS

PİYASANIN EN ESKİLERİNDEN

1980’lerin başında faaliyete başlayan îhlas Pazarlama çatısı altında 1986’dan bu yana üretilen îhlas su arıtma cihazla rı piyasanın en eskilerinden birisi olarak kabul ediliyor.

ABD merkezli Ulusal Hijyen Vakfı (NSF) tarafından bütün parçalarının hijyenik özelliklere sahip olduğuna dair onaylanan Aura Cebilion arıtma cihazı içerisinde bulunan beş farklı filtre ile şebeke suyunu arındırıyor. Mineralli karbon filtre sayesinde arıtılmış suya musluktan akmadan önce mineral takviyesi yaparak suyu zenginleştirip pH oranını düzenliyor. Ters ozmos sistemini kullanan îhlas bu sayede tüm zararlı kimyasalları, bakterileri, parazitleri, virüsleri temizlediğini söylüyor.

Kaba kirlerin toplandığı sediment ön filtreden sonra suya berraklığını veren, klor ve benzeri gazları tutan graniil aktif karbon filtreden geçen su, üçüncü aşamada en ince partikülle-rin tutulduğu blok karbon filtreden geçirim sağlıyor. Dördüncü aşamada membran filtresiyle içindeki su molekülleri hariç tüm olumsuz unsurları ayrıştırıyor. Son aşamada ise son karbon filtrede suya lezzet veriliyor, tankta oluşabilecek kötü kokular gideriliyor.

Öte yandan Aura Cebilon Plus ve Aura Cebilon Uniquc isimlerinde 2 farklı modeli bulunan su arıtma cihazlarının kurulumu firma tarafından ücretsiz yapılıyor.Aura Cebilion’un fiyatı 1650 TL iken Aura Cebilon Unique’ün fiyatı 2300 TL. 6 ayda bir periyodik bakımının yapıldığı îhlas Aura Cebilion su arıtma cihazı NSF’nin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından da sağlıklı bulunarak onaylanmış.

ARÇELİK

Türkiye’nin önde gelen beyaz eşya üreticisi olan Arçclik 2014 Ekim’inden beri su arıtma cihazları üretiyor ve satıyor. Ters ozmos teknolojisinin kullanıldığı Arçelik su arıtma cihazlarında üç ve dört aşamalı filtre sistemleri kullanılıyor. Bu teknoloji suda yüzer halde bulunan kir, pas gibi parçacıkları,

çözünmüş halde bulunan klor, tuz ve ağır metalleri temizliyor. Serinin tezgah üstü, tezgah altı ve sebil modeli olmak üzere üç farklı model var. Ödüllü tasarıma sahip su arıtma cihazlarının, tezgah üstü ve sebil modellerinde istenmeyen kazaların önüne geçmek için çocuk kilidi de bulunuyor. Her üç üründen de hem sıcak hem de soğuk su elde edilebiliyor. Tezgah üstü ve tezgah altı modeller 189 litre/günlük, sebil modeli ise 227 litre/günlük kapasiteye sahip. Dört aşamalı bir filtrele-me sistemi kullanılan tezgah altı modelde NSF onaylı 12 İt. kapasiteli bir su tankı da mevcut.

Filtre değişim zamanı geldiğinde Arçelik servisleri tüketiciye hatırlatma yaparak filtre değişimini ve cihaz temizliğini yapıyor. Su arıtma cihazları Arçelik ve Beko bayilerinde satılırken, 10 kişilik saha ekibi tarafmdan evlerde de ürün tanıtımı yapılabiliyor. i bMB Envy Saha ekibi şimdilik sadece İstanbul’da faaliyet gösteriyor.

BMB SU ARITMA

2006’da Türkiye’de kurulmuş bir firma olan BMB Su Arıtma, nano teknolojik su arıtma cihazları üretiyor. Cihaz, kullandığı teknoloji sayesinde tortu, nano partikül, kireç, mikroorganizma, ağır metal ve zirai ilaçlar gibi zararlı maddeleri filtrelerken, kalsiyum ve magnezyum gibi doğal mineralleri süzmeyerek suyun sağlıklı kalmasını sağlıyor. Firma cihazlarında üç çeşit arıtma yöntemi kullanıyor.

■ Ters Ozmos: Bu teknoloji suyu nano teknolojik yarı geçirgen zardan geçirerek çözünmüş tuzlan, metal iyonlarını ve mikroorganizmaları filtreliyor.

■ Alkalin Su: Alkalin filtresiyle, yüzde 100 doğal minerallerle suya 8-8.5 pH veriliyor. Dolayısıyla su daha sağlıklı ve içilebilir hale geliyor.

■ Nano Fiber: Dünyadaki en yeni filtrasyon yöntemi olan nano fiber sayesinde mikroorganizmalar sudan süzülüyor ancak magnezyum gibi yararlı mineralleri suda bırakarak suyun besleyici olması sağlanıyor.

Tüm ürünlerine iki yıl garanti veren firma, cihazdan kaynaklanan bir sorun olduğu zaman tüm donanımları ücretsiz değiştiriyor. Filtrelerin kullanım talimatında belirtildiği gibi düzenli değiştirilmesi halinde sistemin tüm donanımın beş yıl boyunca garanti altına alıyor, özel yazılım ile filtre değişim tarihini takip eden firma, filtreleri fabrikadan doğrudan ürün sahibine gönderiyor. 6 TL civarında kargo ücretinin dışında filtreler için bir ücret talep edilmiyor. Değişimi ise 40 TL karşılığında eve gelen servis elemanları yapıyor.

SPRIISIG WATER

İHRACATIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Şebeke ve kuyu sularını ters ozmos sistemiyle insan sağlığına uygun hale getiren Spring Water su arıtma cihazları 1984’denberi kullanılıyor. Ürünlerini İzmir ve Antalya’da üreten firma, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ürün satıyor. Bu yıl 10 milyon ciro hedefleyen şirket sertifikasız malzeme ve ürün kullanmıyor. Firma yetkilileri tezgah altında bulunan cihazların filtrelerinin periyodik aralıklarla değiştirilmesinin cihaz ömrünü uzattığını söylüyor. Evlerde kullanılan cihazların tak çıkar özellikleri olduğu için kullanıcı dilediği zaman filtre temizliğini kendisi yapabiliyor. Firmadan filtre temizliği talep edildiği zaman yılda bir kez yapılan değişim yeterli oluyor. Satış sonrasında müşteriler ürün takip sistemiyle takip edilerek periyodik bakımı geldiğinde hatırlatma yapılıyor.

WOONGJIN EVERSKY

2007’de holdingleşerek uluslararası alanda rekabet etmeye başlayan Woongjin Eversky kullanıcılara üç çeşit su arıtma cihazı sunuyor. Tezgah üstü, su sebili ve tezgah altı olarak sınıflandırılan ürünlerden istenildiği zaman sıcak ve soğuk su elde edilebiliyor. Öte yandan, üründe bulunan sıcak su emniyet düğmesi sayesinde istenmeyen kazaların önüne geçilebiliyor. Tortu filtresi, ön karbon filtre, membran filtre ve son karbon filtre ile arıtım sağlanıyor. Filtreler Kore’de üretiliyor. Ters ozmos prensibi ile çalışan cihazda paslanmaz su tankı bulunuyor.

Ürün temizliği ve periyodik bakımları firma elemanları tarafından kullanıcıdan randevu alınarak yapılıyor. Filtre değişimleri ise ücretsiz olarak sağlanıyor. Diğer taraftan, cihazın teslim alınması ve kurulumu esnasında müşteriden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Bunun yerine 36 aylık ve 60 aylık opsiyon-lar halinde ürün müşteriye teslim edilip aylık kiralar şeklinde ürün satışı yapılıyor. Taksitler bittiği zaman ürünün mülkiyeti müşteriye geçiyor. Tüm ürünler iki yıl garantili. Sözleşme süresi boyunca müşterilerin bir sı,” kez ücretsiz nakil hakkı bulunurken diğer nakil işlemleri için 200 TL kurulum ve söküm ücreti almıyor. Sözleşme süresi boyunca üründen kaynaklı sebeplerden oluşan servis işlemlerinden bir ücret talep edilmiyor ancak müşteriden kaynaklı arızalarda 50 TL işlem ücreti ve malzeme gideri alınıyor.

Fiyatlar ürün çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, SU-72CR Modern su arıtıcı 36 aylık kiralama karşılığında ayda 100 TL, 60 aylık sözleşme karşılığında ise ayda 80 TL’den satılıyor. Kiralama süresi dolduktan sonra ürünler müşteriye hediye ediliyor.

HYUNDAI WACORTEC

Tezgah altı su arıtma cihazları, set üstü arıtmalı sebiller ve arıtmalı sebiller olarak üç farklı su arıtma cihazı opsiyonu bulunan Hyundai Wacortec, Amerikan Sağlık Örgütü FDA tarafından onaylı.

Ters ozmos teknolojisini kullanan marka, cihazı ve tüm bileşenlerini herhangi bir arıza durumunda garanti kapsamında ücretsiz değiştiriyor, öte yandan, ana membran filtrenin değişimini ise iki yılda bir yapıyor. Sekiz ayda bir değişen ön filtrelerin tümünü kurulum dahil 120 TL’ye yapan firma, iki yılda bir değişen ana membran filtrenin değişimini ise 150 TL’ye yapıyor. 15 yıldır sektörde faaliyet gösteren firma ilk 30 günlük kullanımdan sonra memnun kalınmadığı takdirde herhangi bir ücret talep etmiyor. Günlük 80 litre su arıtma kapasitesi bulunan cihazlar 12 litre tank desteği sağlıyor. Yeşil teknoloji ile üretilen filtreler ve cihazın iki yıl garantisi var. 35 ülkede faaliyet gösteren Hyundai Wacortec, 3400’den fazla özel proje uygulaması yapmış.

WATERNET

Su arıtma işlemini ters ozmos teknolojisiyle yapan Waternet, evler için üç farklı cihaz alternatifi sunuyor. Bu alternatifler için fiyat bilgisini evlerde yaptığı keşiften sonra veren firma, ürünlerini satmak yerine kiralama yoluna gidiyor. Firmanın üç farklı sebil seçeneği var:

■ Arıtmalı Sebil: Geniş aileler tarafından tercih edilen arıtmalı sebil 96 derece sıcak, 4 derece soğuk ve oda sıcaklığında olmak üzere iiç farklı sıcaklıkta su sunuyor. Öte yandan çocuk kilidi sayesinde olası yanma tehlikelerine karşı güvenli bir kullanım sunuyor. Günde 100 litre üretim kapasitesi olan cihazın ağırlığı 29 kilogram.

■ Set Altı Cihazlar: Tezgah altına yer- leştirilebilen bu cihazlar musluğa entegre edilen bir sistemle her an arıtılmış su sunuyor. Günlük üretim kapasitesi 80 litre olan cihaz sayesinde sular kesilse bil her an yedekte bekletilen 10 litre su kullanıma hazır oluyor. Cihazın normal versiyonu 12, mini versiyonu ise 6 kg. Mini versiyon günlük 40 litre su arıtma kapasitesine sahip.

■ Set Üstü Cihazlar: Tezgah üstüne yerleştirilen cihaz tıpkı arıtmalı sebil gibi 96 derece, 4 derece ve oda sıcaklığında olmak üzere üç farklı sıcaklık seçeneği sunuyor. Öte yandan güç tasarruf fonksiyonuyla geceleri elektrik harcamıyor. Bardak ayarının yapılabildiği cihaz ayarlanmış miktarda su akışı sağlıyor. Cihazın önündeki led göstergeler sayesinde arızaların kaynağına da tek tuşla ulaşılabiliyor. Net ağırlığı 18.7 kilogram olan cihazın günlük su arıtma kapasitesi 40 litre.

Waternet su arıtma cihazları su arıtma işlemini beş aşamada tamamlıyor.

■ Tortu Filtresi: Sudaki çözülmeyen kum gibi büyük partiküllcri ayıklıyor ve membran filtrenin tıkanmasını önlüyor.

■ Ön Karbon Filtre: Zararlı organik kimyasalların temizlenmesi yapılıyor. Klor, koku, uçucu organik bileşenlerin azaltımı da bu aşamada yapılıyor.

■ Membran Filtre: Bu filtre sudaki ağır metalleri, suda bulunan mikroorganizmaları, zararlı kimyasalları ve sudaki kirleticileri ayıklıyor.

■ Inno-Sense Filtre: iki filtrenin birleşiminden oluşan bu filtre suyun kokusunu ve tadını iyileştiriyor. Öte yandan sudaki mevcut kötü kokuları engelliyor.

■ Anti Bakteriyel Seramik Filtre: Bu aşamada sudaki mikroorganizmaların yayılması engellenerek suyun hijyeni arttırılıyor.

Cihaz bakımlarını ücretsiz yapan firma, sel altı cihazlar için alı ayda bir filtre değişimi yaparken set üstü ve sebillerde üç ayda bir sterilizasyon işlemi uyguluyor. Müşteriyi ziyaret etmeden evvel randevu alan şirket, uyguladığı referans kampanyasıyla başkasına ürünü öneren ve satın almasını sağlayan müşteriye de ekstra bir ay ücretsiz kullanma imkanı sağlıyor. Bütün girişimlerimize rağmen, firmadan fiyat bilgisi almamız mümkün olmadı.

Hyundai W2 340H

Firmanın orta ölçekli modeli olan bu cihaz tezgah üstü kullanım için uygun. Tek tuşla soğuk ya da sıcak suyun elde edilebileceği cihazda depolama tankları sayesinde sular kesilse bile sıcak ve soğuk su akmaya devam ediyor.

Çocuk emniyet kilidi ise tek başına sıcak su düğmesine basılsa bile sıcak su akmasına engel oluyor. Dört aşamalı arıtma işleminin yapıldığı bu üründe ters ozmos teknolojisi kullanılıyor. 4 litre soğuk, 2 litre sıcak su kapasitesine sahip olan bu cihazın ağırlığı ise 22 kilogram. Ürün şu an 224g TL’ye satılıyor.

Özgür DELEN / Spring Water Kurucusu, Çevre Mühendisi
“Hazır sular sağlıklı değil”

Güneş ve ışıkla temas eden, binlerce defa doldurulan pet şişelerden su içilmesi yerine şebeke suyunun tüketilmesi daha sağlıklı. Zirai ilaçlar havaya karışan zehirli atıkların asit yağmuru olarak doğaya verdiği zararlar, doğaya umursamadan bırakılan toksin maddeler, pil ve benzeri atıklar farkında olmadan bizi yavaş yavaş zehirliyor. Son yıllarda kanser ve benzeri rahatsızlıklarda görülen artış da bu kirliliğin sonucu. Dolayısıyla su arıtma cihazı olmadan sağlıklı bir yaşam günümüzde neredeyse imkansızdır.

Konunun uzmanları ters ozmos sistemiyle donatılmış su arıtma cihazlarından elde edilen suların şişelerde muhafaza edilmiş sulardan çok daha sağlıklı olduğu konusunda hemfikirdir.

Uzm. Dr. Sedat Sübet ÖZERDEM / Medipol Mega Üniversite Hastanesi
“Arıtma cihazlarının temizliği çok önemli”

Kaynaktan evimize gelene kadar su, zararlı maddelerle etkileşime girip kirlenebilir. Bu kirlenme şehir su hatlarında, apartman su taşıma sisteminde ve su depolarında olabilir. Su arıtma cihazlarının içerdiği donanımlar suyun temizlenmesinde önemli bir görev görüyor. Su arıtma cihazlarındaki temizlenme membran sistemleri ile sağlanıyor.

Membranlar suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak temizlenmesini teknolojik donanımlarla sağlar. Öte yandan suyun kaliteli ve sağlıklı kalmasını sağlamak için aşağıdaki önlemlerin alınması gerekir.

■ Suyun içindeki mineraller ve PH normale yakın tutulmalıdır.

■ Suyun sertliği belli bir oranda tutulmalıdır.

■ Arıtma cihazının içindeki membranlar kanserojen olmamalıdır.

■ Arıtma cihazı içindeki membraların belirli aralıklarla değişmesi gerekir.

■ Belli aralıklarla su analizi yapılmalıdır.

“Gıda mühendisleri olarak temkinliyiz”

Su, arıtma cihazından geçirilirken, insan sağlığı açısından risk teşkil eden kimyasal kirliliklerin yanı sıra içeriğinde bulunan sağlık açısından önemli olan mineraller maddelerden de arıtılıyor.

Bu durumdaki suyun besleyicilik ve vücuda yarayışlı olma hali açısından olumsuz etkilendiği, tadı ve asitliği gibi özelliklerinde de olumsuz yönde değişmeler olduğu görülmekte. Diğer bir konu ise arıtma cihazlarında kullanılan filtrelerin uzun süre değiştirilmemesi durumunda oluşabilecek mikrobiyolojik olumsuzluklar. Bu açıdan bakıldığında arıtma cihazlarının kullanımının pek uygun olmadığı görülüyor. Kullanılması durumunda ise filtrelerin mutlaka belirli periyotlarda bakım ve temizliğinin yapılması, bu yol ile istenilen sonuç alınamıyor ise filtrelerin değiştirilmesi gerekir. Öte yandan, damacanalarda satılan sular üç gruba ayrılıyor.

Doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve içme suları. Mevzuat gereği doğal kaynak ve doğal mineralli sulara hiçbir şekilde arıtma vb. işlemler uygulanamazken, içme sularına her türlü arıtma, dezenfeksiyon işlemleri uygulanabiliyor.

Dolayısıyla doğal mineralli ve doğal kaynak suları, olduğu gibi ambalajlı şekilde tüketicilere ulaştırılıyor. Yukarıda belirtildiği gibi içme suyu adıyla satışa sunulan suların arıtma cihazlarında arıtılmış sulardan pek farklı olmadığı düşünülebilir.

MUSTAFA EMRE SELEK




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir