Fonksiyonel Diyet İle Kilo Vermek

Fonksiyonel Diyet İle Kilo Vermek

Fonksiyonel Diyetin Amacı:

Kilo korumaya yönelik beslenme taktikleri içeren, vücut yağ dokusunu azaltıp kas yoğunluğunu koruyan, az kilo veriminde bile vücutta ciddi olumlu değişiklikler yaratan bu önemli diyet, kişiye özel beslenme modeli ile kilo verdirmektir.

Fonksiyonel Diyet

Fonksiyonel Diyet ile Hedeflenen:

Fonksiyonel diyet, dengeli bir beslenme planlayıp, kilo verirken oluşacak kronik hastalık riskini aktive edecek geni baskılayan model ile, kilo verecek bireyin hangi diyete daha iyi yanıt vereceği sorusuna aydınlık kazandırmaktır. “Birisi için besin olan diğerleri için kuvvetli bir zehir olabilir” deyimi ile Lukretius (M.Ö. 99-55)’un dile getirdiği gibi, bireyin genlerine uygun beslenme planı yapması en doğru sonucu vermektedir. Biliyoruz ki, genetik yapımızdaki değişiklikler diyete ve ilaca karşı yanıtlarımızın farklı olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle benzer diyetler bireylerde farklı şekilde sonuçlanmaktadır. Bazıları hızlı, bazıları yavaş kilo verirken, bazıları da sık sık duraksarlar. Fonksiyonel Diyet ile kilo duraksamasını engellemek, kilo verecek kişiye uygun besinlerin yarar ve risk mukayesesini yapmak gerekmektedir. Bazı besin öğelerinin az alımı hastalık riskini arttırmakta, eksik almanın yerine konulduğunda hastalık riski azalmaktadır. Yüksek miktarda alındığında ise, yararlı etki kaybolmakta ve risk yeniden ortaya çıkmaktadır. Vücudun bu tepkisi, diyetin yeterli ve dengeli beslenme ile yapıldığında hatta kişiye özel olduğunda çok daha etkin olduğunun bir kanıtıdır.

Fonksiyonel Diyet’te denge, çeşitlilik ve porsiyon ölçüsü bireye özgü ayarlanır:

Fonksiyonel Diyet ile, 24 saat içerisinde hücre DNA’sına 10.000 kez gerçekleşen serbest radikal saldırısını, çinko, selenyum, A, C, E vitaminleri ve besinlerle sağlanan polifenollerle engellenir. Kilo verme ve yaşla birlikte oluşacak kas güçsüzlüğü azaltılır. Fonksiyonel Diyet ile antioksidandan zengin beslenme planı kişiye özgü uygulanarak, yaşlanmayı sağlayan kromozomların uç kısımlarını koruyan “telomer” denilen bölgelerin kısalması engellenir.

Fonksiyonel Diyet ile, gereksiz yere vitamin desteği almanıza gerek kalmaz. Çünkü, tüm besinlerin dengeyle harmanlanması ile toksik dozlara ulaşmayan vitamin miktarını bu sistemle sağlamaktayız.

Fonksiyonel Diyet ile bazı besin öğeleri bir araya getirilerek etkileri daha belirgin hale getirilir. Örneğin soya ve yeşil / siyah çayı tek başına değil de beraber tüketmek, erkekleri prostat kanserinden daha efektif korur. Ya da kilolu bireylerde oluşmuş olan karaciğerdeki yağlanmayı folik asit, metiyonin, B 12 ile B 6 vitaminleri ve kolinden zengin beslenme, ilaç kullanmadan düzeltmektedir.

Fonksiyonel Diyet, besin ile besin etkileşimi yapmaktadır:

Fonksiyonel Diyet, yapay olarak taklit edilmesi zor olan, sebze ve meyvelerde dengeli formda bulunan antioksidan ve fitokimyasalları içerir. Bu önemli diyet, bileşenlerinin doğal alınmasını önemser. Çünkü besinlerle alman bu bileşikler vücutta toksik düzeye ulaşmaz, diğer besinlerin içerisindeki doğal bileşenlerle sinerjik etki göstererek fonksiyonel etkinliği arttırır. Ayrıca bu maddeler, izole-ilaç halde alındıklarında vücutta ya aktivite kaybına uğramakta veya besinlerdeki doğal formları gibi aktivite gösterememektedir.

Bu nedenle doğal, kişiye özel beslenme ile koruyucu beslenme de sağlanmış olmaktadır.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir