Sağlıklı yaşam trendinin daha başındayız

Sağlıklı yaşam trendinin daha başındayız

Gıda ile başlayan sağlıklı yaşam trendi bugün tekstil, kozmetik gibi sektörleri de içine alan büyük bir pazara dönüştü. Bilinçlenme ve gelir seviyesinin yükselmesi bu trendi destekliyor…

SON yılların en gözde trendleri arasında sağlıklı yaşam ve doğaya dönüş olarak özetlenebilecek olanlar dikkat çekiyor. Bu dönüşüm etkisini ilk önce gıdada gösterdi. Organik gıda, fonksiyonel gıda, enerji içeceği ve diyet ürün seçenekleri hem arttı hem de daha çok tercih edilir oldu.

Gelişmeler gıda ile sınırlı kalmadı. Tekstil, kozmetik, temizlik ürünleri, mobilyaya kadar yayıldı. Spa ve vvellness merkezleri çoğaldı. Bunda küresel ısınma ile buna bağlı olarak iklim ve çevre koşulları üzerindeki olumsuz yansımalar, endüstriyel tarım üretiminin uzun vadedeki risklerinin insan sağlığı üzerindeki zararlı yönlerinin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkması etkili oldu.

sağlıklı yaşam trendi

Gelir seviyesinin yükselmesi ise tüketim alışkanlıklarını değiştirdi. Tüketiciler ürün seçim kriterlerinde insan sağlığını öncelik haline getirerek, doğal, üretimden satış aşamasına kadar kontrollü, kaliteli ve güvenilir doğal ürünlere yönelik taleplerini artırdılar. Artık organik gıda tüketiyor, sertifikalı kozmetik ürünleri tercih ediyor, wellness merkezlerinde sağlıklı yaşam pratiklerini eyleme dönüştürüyorlar. Batı bu trendin öncüsü… Doğal yaşamı oluşturan unsurların yarattığı ekonomi, dünyada en dar tanımıyla 50 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Türkiye’de ise pazar henüz 200 milyon dolar seviyesinde. Ama ümitsizliğe yer yok, her şey daha yeni başlıyor. İşte büyüme sürecinin en dikkat çeken örnekleri…

10 YILDA YÜZDE 812 BÜYÜDÜ

2002-2012 yılları arasındaki kayıtlara göre, Türkiye’de 10 yılda organik tarım alanında önemli değişimler meydana geldi. Organik gıda pazarı 45 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Organik tarım yetiştiriciliği yapılan alan, 57 bin 365 hektardan 523 bin 627 hektara çıktı. Yani organik tarım yapılan alan yüzde 812 oranında arttı. Yetiştirilen ürünlerin sayısı ise 150’den 204’e yükseldi.

BİTKİSEL DESTEK ÜRÜNÜNDE ARTIŞ

Nitelikli yaşama isteğinin giderek artması ve yaşlanma sürecini olabildiğince öteleme trendine paralel olarak, besin destek ürünlerinin kullanımına olan rağbet de hızla arttı ve yeni bir yatırım alanı oluşturdu. Dünya OTC pazarının büyüklüğünün 100 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

İÇECEKLERDE DOĞAL TATLAR

Doğal ve sağlıklı ürünlere yönelik ilginin artmasıyla hareketlenen bitki ve meyve çayları pazarı büyüyor. Tüketiciler doğal ürünlere yönelmeye başladıkça şirketler de farklı ihtiyaçlara yönelik ürünler geliştiriyor. Artık daha az şekerli, fonksiyonel, doğal aromalı ürünler moda.

KOZMETİKTE ORGANİK DÖNEM

Organik sektörü özellikle ABD’de çok hızlı büyüyor. Doğal kozmetiklerin pazardaki payı katlanarak artıyor.

BİYOTEMİZLİK ÜRÜNLERİ

Çamaşır ve bulaşıklar organik temizlik maddeleri ile yıkandıktan sonra atık su, bitki ve çiçek sulamasında kullanılabiliyor. Ancak daha pahalı olan biyotemiz-lik malzemeleri Türkiye’de henüz yaygınlaşmış değil. Ancak Türkiye’de dar da olsa kullanım alanı olduğunu söylememiz gerekiyor.

WELLNESS MERKEZLERİ

Sağlıklı yaşamın bir ayağı da spa ve vvellness merkezleri olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık turizmi kapsamında değerlendirilen bu iki alan birbirinden bağımsız düşünülemiyor. Latince’de “sanitas per aquam”ın kısaltması olan spa “sudan gelen sağlık” anlamına geliyor. Her türlü su ve çamur uygulaması spa kapsamına giriyor.

Organik iplik kullanımı artıyor

Türkiye, organik pamuk üreten ülkeler arasında yüzde 40’lık pazar payıyla ilk sırada yer alıyor.

Son derece elverişli tarımsal arazilere ve bu ürünleri işleyebilecek sanayiye sahip. Bu fırsatı değerlendiren Yeşim Tekstil firması, Yeşim Organik ve Yeşim Recycle adıyla iki marka oluşturdu.

Firma geri dönüşümü destekleyerek, organik, doğal elyaflardan üretilmiş kumaşlar üretiyor.

Yeşim Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, “Dünya bu potansiyelin farkında. 2020’li yıllara kadar tekstil ürünlerinin yüzde 50’sini organik kumaşlardan yapılan ürünler oluşturacak diye düşünüyorum. Bu konuda çalıştığımız markalar bizden istedikleri ürünlerde her yıl organik iplik kullanım miktarını düzenli olarak artırıyorlar” diyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir