Detoks Nedir, Detoks Nasıl Yapılir?

Detoks Nedir, Detoks Nasıl Yapılir?

DETOKS NASIL YAPILMALI?

Sağlıklı Yaşam ve Arınma Danışmanı Yeme Psikolojisi Koçu
MİREY YUHAY

Detoks çok konuşulan ama maalesef yanlış anlaşılan bir konu. Detoks vücutta biriken toksinlerin atılmasıdır. Bu toksinler de; solunan kirli havadan, yeterli miktar ve kalitede su içilmemesinden, toksik yiyeceklerden, stres, hareketsizlik,

elektromanyetik dalgalar, ilaçlar, deteıjan, kişisel bakım ürünleri ve kozmetikler, sigara, alkol, kahve ve çaydan zamanla azar azar birikiyor. Vücudun doğal atılım mekanizmalarının yetmediği bu toksik birikim kişide bir tıkanıklık oluşturuyor ve kişi hasta olmasa bile hastaymış gibi hissetmeye başlıyor. Yorgunluk, halsizlik, eneıji düşüklüğü, kilo vermede sıkıntılar, bağırsak ve sindirim problemleri, baş ve vücut ağrıları, depresif ruh hali yaratıyor. İşte bu durum tam bir detoks ihtiyacına işaret.

detoks

Detoksun faydaları

İyi bir detoks programıyla kan temizlenerek diğer doku, hücre ve organlara bakım onarım yaparak sağlam bir arınma sağlanır. Detoksla; ödem atılır, kilo verilir. Yedi günlük bir programda kadınlar 3-5 kilo, erkekler 4-8 kilo arası verebilir. Yaş, cinsiyet, boy, kilo, genetik yapı, metabolizma ve o anki sağlık durumlarına göre bu rakamlar değişiklik gösterebilir. Enerji artar, bağışıklık güçlenir. Sabahları daha erken, kolay ve dinç uyanılır ve kalkılır, cilt parlar, gözler canlanır, alerjiler ve ağrılar azalır, daha esnek ve hafif olunur, duyular güçlenir, anti-aging etki yaratır.

Detoks nasıl yapılır?

Hayatta vücudu en çok yoran ve yıpratan iki şey vardır. Biri yerçekimi diğeri de sindirim. Yerçekimine bir şey yapamıyoruz.

Ancak diğeri için yapabileceğimiz ara ara detokslarla sindirim sistemimizi dinlendirmek ve vücudun bundan arta kalan eneıjisini kendini iyileştirmesi ve onarması için kullanmasını sağlamak. Detoksun altındaki temel felsefe budur aslında. Ancak çiğ beslenme programları ile de vücut bir tür arınma yaşar çünkü vücuda hiçbir hayvansal protein, un, şeker, yağ, paket yiyecek girmeyecek, vücut bunlarla yorulmayacaktır.

Kimler yaptırabilir? Yan etkileri var mı?

Detoksun master cleanse, yeşil içecek detoksu, yeşil salatalı detoks, raw food detoks, yarı zamanlı oruç gibi değişik versiyonlarını tabii ki herkes yapabilir. Ancak kişinin yaşı ve sağlık durumuna göre uzman bir ekip denetiminde olmalı. Genellikle son altı ay içinde bir iç organ ameliyatı geçirmiş kişiler, hamileler, emzirenler, kanser tedavisi görenler master detoks yapamaz.

Detoks ve kilo bağlantısı

Detoks son 3-5 kilo için ideal çözümdür. Bu kilo kaybı ödem, yağ ve toksik birikimden oluşur. Ancak bir kilo verme yöntemi değildir.

Kilo verme detoksun birçok faydasından sadece biri. Çünkü uzun vadede sürekli detoks yapamazsınız. Ancak hayatınıza belli sıklıklarda bunu adapte edebilirsiniz.

Ne kadar sıklıkla detoks yapılmalı?

Detoks hayatınızda dönem dönem tekrarlayacağınız ki önerilen senede iki kere yapılmasıdır, sezonluk ev temizliği gibi veya arabanızı periyodik bakıma götürmek gibi vücudunuz için uygulamanız gereken bir bakım. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakımlar şeklinde uygulanabilir.

Gün içinde öğlen saat 12.00-18.00 arası yiyip bunun dışındaki saaüeri sebze-meyve suları, su, bitki çayı vb. ile sıvı şekilde geçirmek bir yöntem.

Haftada bir gün sıvı orucu yaparak ayda 4 gün, yılda 52 gün vücudunuza detoks yaptırmış olursunuz.

Yılda da iki kere 7-10 günlük sürelerde (kişinin ihtiyacına ve sağlık durumuna göre) detoks yapılarak bu yenilenme sağlanabilir.

Detoks türleri neler?

Çeşitli detoks programları var. Kişinin ihtiyaçları, sağlık durumu ve hedefleri doğrultusunda detoks programı seçilebilir.

Master

Master detoksta hücre-doku ve organlar derinine temizlenir. En etkili detoks yöntemidir. Kişinin iç sistemi zımparalanmış gibi bir etki yaratır.

Master detoks en derin arınma sağlayan, öncesinde zihinsel ve bedensel bir ön hazırlık gerektiren programımızdır. Programa başlamadan önce sebze, salata, baklagil, yemiş, balık ağırlıklı beslenmeyi ve et, süt, tatlı, alkol, kahve, unlu mamullerden uzaklaşmayı gerektiren master detoks idealde iki hafta ama minimumda detokstan 3-4 gün önce uygulanması gereken bir ön hazırlık.

Gün boyunca verilen toksin temizleyici shake’lerin içinde arınmayı sağlayan volkanik kil ve tok kalmayı sağlayan psyllium husk powder vardır. Ayrıca vitamin, mineral, enzim desteği, metabolizma hızlandırıcı kelp&nettle ve bağırsak florasını güçlendirici probiyotikler verilir. Günde iki kere de besin desteği olarak çim suyu verilir. Boşaltım için kolon temizliği veya laksatif kullanılır.

Yeşil sıvı ve salatalı

Yeşil içecek detoksunda sabah bir meyve suyu ve gün içinde beş yeşil sebze suyu içiliyor. Kolon temizliği şart değil, opsiyonel. Salatalı yeşil detoks versiyonunda da beş sebze suyunun iki tanesi yerine salata veriliyor.

Yeşil içecek ıspanak, pazı, roka, maydanoz, fesleğen, dereotu, kereviz sapı, karalahana gibi koyu yeşilliklerin kalın demetler halinde katı meyve sıkacağından geçirilip, içine biraz limon katıldığında ortaya çıkan ferahlatıcı ve şifa verici bir içecek.

Duruma göre zencefil ve biraz seyreltmek için de salatalık suyu kullanılabiliyor.

Yeşil detoks sıvı orucu şeklinde uygulandığında bir haftada ortalama kadınlara 3-5, erkeklere 6-8 kilo verdirebiliyor. Tabii ki yaş, boy, kilo, metabolizma, genetik, cinsiyet özelliklerine göre istisnalar olabiliyor. Bu detoksun hiçbir zararı yok, herkes yapabilir. Sadece kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerin ilaçlarım bırakarak yapmaları gerek. Tabii ki doktorların gözetiminde.

800-1200 kalori sağlıklı çiğ beslenme ve yarı zamanlı oruç programları

Raw Food’u ‘çiğ beslenme’ veya ‘canlı gıdalarla beslenme’ olarak da adlandırabiliriz. Yani yiyecekleri pişirmeden, işlenmiş hale getirmeden, genetik yapısını değiştirmeden, içine katkı maddeleri (kimyasal gübreler, hormonlar) katmadan yaratıldıkları orijinal şekliyle organik ve canlı bir şekilde tüketmek. Canlı yani içindeki vitamin, mineral, enzim gibi besin değerlerini kaybetmeden tüketmek bu programın kilit noktası. Peki, bu beslenmede neler yenebilir-içilebilir? Öncelikle nelerin olmadığını söyleyelim:

Hayvansal proteinler (et, süt ve deniz ürünleri), hamur işleri, unlu mamuller (un, pilav, makama, ekmek, glüten), şeker, margarin türü yağlar.

Neler var? Sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler (pazı-ıspanak-roka-semizotu), meyve, yemiş (badem, fındık, ceviz) baklagil (maş fasulyesi, mercimek, fasulye) ve filizleri, baharatlar (kimyon, zencefil), otlar (maydanoz, fesleğen, dereotu)

Özellikle 800 kalori yarı zamanlı oruç olarak uygulanır. Yani tüm yiyecekler metabolizmanın en hızlı olduğu gün içinde 12.00-18.00 arası tüketilir. Geri kalan zamanda su, bitki çayları ve detoks çorbası alınır.

Modern yaşamın getirdiği günlük beslenme rutininin dışına çıkmak isteyen, sağlıklı, keyif veren aynı zamanda kalıcı kilo kaybını isteyen kişiler uygulayabilir. Düşük bazal metabolizma seviyelerinde eneği içerdiğinden zayıflamak isteyen herkes bu programa katılabilir.

800-900 kalorilik sağlıklı beslenme ve kilo kaybı programında alkali besinler sağlık seviyenizi artıracak. Düşük glisemik indekse sahip tatlılar hem eneıji hem de keyif verir, sağlıklı ara atıştırmalıklar kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Normal yaşantınızda yediklerinizle aldığınız vitamin, mineral, karbonhidrat, protein, yağ gibi besin öğelerini çok daha düşük kalori ile ve çok daha sağlıklı şekilde kilo verirsiniz.

Ketojenik beslenme

Ketojenik (bitkisel raw) sağlıklı beslenme programı, vücut eneijisinin tamamının şeker ve karbonhidratlar yerine bitkisel yağlardan sağlanmasını hedefleyen bir beslenme şekli. Programın faydaları geniş çaplı; kanserden korunma ve tedavi sonrası destek sürecinde, kalp ve damar sağlığını korumada, bağışıklık sistemini güçlendirmede, detoks/armma anlamında, anti-aging etkisiyle vücutta yenilenme yaratmada, sağlıklı kilo vermede kasları koruyarak yağdan kilo kaybı sağlamada etkili.

Bitkisel beslenme programı tamamen raw vegan; yüzde 60-70 bitkisel yağ, yüzde 20-30 bitkisel protein, yüzde 5-10 bitkisel karbonhidrat ve günlük Net Karb 12 gram prensibine dayanır. Beslenme ve etki anlamında maksimum verim alınabilmesi için tüm yemekler çiğ olarak, 41 dereceyi geçmeyen özel kurutucularda hazırlanır. Günlük kalori 1000 ile 1200 civarındadır.

Destekleyici terapiler

Gerçek bir detoks programı başarıya ulaşabilmesi için bedensel, ruhsal ve zihinsel bir bütünlük taşımalı, içecek programlarının yanı sıra sauna-buhar ile terleyerek toksinler atılmalı, yoga-yürüyüş ve hafif fitness ile biraz hareket edilmeli ve zihinsel rahatlamayı sağlayıcı nefes-eneıji terapileri ile dijital detoks yapılmalı.

Önemli olan sağlıklı beslenebilmek

Detoks belli bir süre uygulanabilecek bir kür. Ancak kilo yönetimini uzun vadede vücudumuzu doğru kalitedeki yiyeceklerle (organik, doğal mevsiminde), doğru miktar, sıklık ve kombinasyonda (protein ile karbonhidrat aynı anda değil) ve doğru zamanlama (erken akşam yemekleri, proteinli öğle yemekleri) ile dengeli şekilde beslemeyi öğrenerek yapabiliriz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir