Hayal ettiğiniz gülüşe kavuşabilirsiniz

Hayal ettiğiniz gülüşe kavuşabilirsiniz

Julia Roberts mı, yoksa Tarkan mı? Hangisinin gülüşünü tercih edersiniz?..

GÜZEL bir gülüş kisinin ruh halini yansıtan ve karşısındakinin ruh halini etkileyen şeylerden biri olarak kabul edilir. Estetik dişlere sahip olmak kişinin iş ve özel yaşamını olumlu etkilediği gibi sosyal medya platformlarındaki özgüvenini de artıran bir etkendir. Ne var ki estetik bir gülüş için yalnızca beyaz ve düzgün dişler yeterli değil. Uygun dudak yapısı ve dişlere uyumlu sağlıklı diş etleri de gerekli.

işte bu nedenle son yıllarda yeni bir estetik tekniği gelişti. Adı “gülüş estetiği”. Gülüş estetiğini sosyal ortamlarda gülüşünü saklama ihtiyacı hissedenler yaptırıyor. Operasyonlar kişiye özel olarak değiştiğinden fiyat skalası da yapılacak işleme göre değişiklik gösteriyor. Son dönemde, Ortadoğu ve Avrupa’dan ülkemize gülüş estetiği hizmeti almak için gelen ziyaretçilerin sayısında önemli artış var. Hastanelerin modern altyapısı ve hekimlerin uzmanlığı birleşince bu konuda Türkiye cazip bir seçenek haline geldi. Üstelik gülüş estetiği klinikleri de hastanelerle sınırlı kalmıyor. Gülüşünden para kazanan birçok insan var ve bu iş artık ciddi bir ekonomiye dönüştü. Birçok kişi artık “Gülüşümün daha güzel görünmesini nasıl sağlayabilirim” sorusuna odaklanıyor. Gülüş estetiği ekonomisi hakkında merak edilenleri derledik…

“GÜLÜŞÜNÜZÜ TASARLAYABİLİRSİNİZ”

“Gülüş tasarımı, doktorluk ile sanatı bir araya getirerek, kişiye özel ideal gülüşü yenilemektir” diyerek sözlerine başlayan Medicana Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Birimi’nden Dr. PhD. Jusuf Lukarcanin, kendi gülüşünden memnun olmayanlar ile diş rengi, dişlerin dizilimi, dişsizlik veya diş eti uyumunu beğenmeyenlerin bu işlemi yaptırabileceğini söylüyor. Gülüş tasarımının zor ve ağrılı bir işlem olmadığı bilgisini veren Lukarcanin, genelde lokal anestezi altında veya anestezi olmadan ufak düzeltmelerle bir gün ile iki hafta arasında değişen bir sürede kişinin gülüşünün yeniden tasarlanabileceğim belirtiyor. Daha komplike tedavilerin ise daha uzun zaman aldığını söylüyor.

Türkiye’nin estetik turizminde gün geçtikçe daha çok tercih edildiğini sözlerine ekleyen Lukarcanin, Ingiltere, İrlanda, Almanya, Hollanda, İskandinav ve Balkan ülkelerinin tercihte ön plana çıktıklarını vurguluyor. Diş estetiği turizminde en çok tercih edilen uygulamaların başında gülüş estetiğinin geldiğini söyleyen Lukarcanin, genelde hastaların diş renginden ve şekil bozukluğundan şikayet ettiğini söylüyor. “Sağlıklı bir yaşam ağız sağlığıyla başlar” diyen Lukarcanin, ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması, diş sağlığı sorunlarının ortaya çıkmadan önlenmesi açısından çok önemli olduğunu söylüyor. Lukarcanin, ağız ve dişlerin kişinin özgüvenine yaptığı katkı ve sosyal hayatta güzel bir gülümsemenin etkilerinin yadsınamayacak kadar büyük olduğunu sözlerine ekliyor.

MİNİMUM 4-8 SEANS

Estetiğin öneminin gittikçe arttığı günümüzde gülümsemesinden memnun olmayan her hasta için gülüş estetiğinin yapılabileceğini söyleyen Medipol Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Bölümü’nden Doktor ve öğretim Üyesi Gülsüm Sayın Özel, her hastaya uygulanan gülüş estetiği, M yöntemi ya da planlamalarını farklı ve kişiye özel olduğunu belirtiyor. Ken-dini sosyal ortamda rahat gülmesinden alıkoyan, bir sebep hisseden, gülüşünü özel saklama ihtiyacı duyan her hastanın mutlu ve sağlıklı bir gülümseme elde etmek için bu estetiği yaptırabileceğini söyleyen özel, yapılacak işlemlere göre seans sayısının değişebileceğini vurguluyor. Ortodontik tedavi ihtiyacı olmadan yapılacak gülüş estetik işlemleri için ortalama 4-8 seans-lık bir tedavinin yeterli olacağını söyleyen Özel, yılda ortalama 100-150 hastaya bu uygulamaları yaptıkları bilgisini veriyor.

Gülüş estetiği için daha çok İngiltere, Almanya, İsviçre, Fransa ve Hollanda’dan hastaların geldiğini, bunun yanı sıra son yıllarda Arap ülkelerinden gelen hasta sayısında da belirgin bir artış olduğunu belirtiyor. Fiyatların yapılacak tedavilere göre değiştiği bilgisini paylaşan özel, “İmplant ve ortodontik tedavilerin olmadığı durumlarda tek çene için 10 bin ila 25 bin TL arasında maliyet çıkıyor” diyor, özel, gülüş tasarımı gereken durumlarda bin 500 ile 2 bin TL arasında tasarım maliyeti olduğunu belirtiyor. Özel, “Hastanemiz bünyesindeki CAD/CAM ünitelerimizle estetik tasarım ve planlamalarımız ve tedavilerimiz daha konforlu yapılıyor. 2021’de bu konuda hizmet verdiğimiz hasta sayımızı artırmayı hedefliyoruz” diyor.

HEDEF DİJİTAL GÜLÜŞ TASARIMI

“Gülüş tasarımı kişinin gülüşünün çeşitli tekniklerle istenilen duruma getirilmesidir” diyen DentGroup Diş Hekimlerinden Dt. Koray Kendir, estetiğin diş beyazlatma işlemleri, pembe estetik, tam porselen kaplama, lamina (yaprak) porselenler, estetik dolgular, ortodontik tedaviler ve dudak konturlarının şekillendirilmesi gibi tedavileri içerdiğini söylüyor. Kendir, implant uygulamaları ile total dişsizlik vakalarının da bu kategori içerisinde değerlendirebileceğinin bilgisini veriyor. Genelde işlemin üç seansta son bulduğunu söyleyen Kendir, birinci seansta hasta ihtiyaçlarının tespiti, fotoğraflarla üç boyutlu ağız taraması, yapılacak işlemlerin kararlaştırılması ile hazırlıkların yapıldığını söylüyor, ikinci seansta dişler üzerinde hazırlık yapıp ölçü alındığını söyleyen Kendir, üçüncü seansta işlemlerin son bulduğunu; bu sürecin hastadan hastaya değişmekle beraber 7-10 günlük süreçte tamamladığını ifade ediyor.

Başta Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Hollanda, ABD, İsviçre, Avustralya olmak üzere 55 ülkeden hasta ağırladıklarının altını çizen Kendir, bireyselde haftada en az bir hasta olmak üzere yılda ortalama 60-70 hastaya gülüş tasarımı uyguladıklarını belirtiyor. Türkiye’yi sağlık turizminde dünyada akla gelen ilk ülke yapmayı hedeflediklerini belirten Kendir, bu amaçla, 2021’de tüm hastaların işlemlerini dijital gülüş tasarımlarıyla yapmaya, 7-10 gün süren bu işlemlerin süresini gelişen teknolojilerle 2-3 güne indirmeye çalıştıklarını belirtiyor.

“HER YERDEN HASTA GELİYOR”

Gülüş estetiğini tek bir yöntemle ya da kalıpla sınırlandırmanın doğru olmadığını ifade eden Memorial Bahçelievler Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Uz. Dr. Esma Sönmez, beyazlatma işleminden kaplama ve köprü uygulamalarına kadar birçok farklı işlemin gülüş estetiği kapsamına girdiğini belirtiyor. Ayrıca beyazlatma, e-maxlaminalar, zirkonyum kuronlar, ortodonti, kişinin dudak şekli ve görünen dişeti miktarı ve dişeti şeklinin gülüş estetiğinin konuları arasında olduğu bilgisini veriyor. Gülüş estetiğinin yapılacak işlemin içeriğine göre değiştiğini söyleyen Sönmez, renk probleminin 30-40 dakikalık bir seansla, lamina yaprak porselen uygulamalarının 10 günlük bir süreçte, ortodonti uygulamalarının ise daha uzun soluklu bir tedavi olarak uygulandığını belirtiyor.

Dünyanın her yerinden hasta kabul ettiklerinin altını çizen Sönmez, son dönemlerde Avrupa ve Arap ülkelerinden daha çok hasta geldiğini söylüyor. “Sadece gülüş estetiği için başvuran hastalarımız, yurtdışı hastalarımızın yarısını oluşturuyor” diyen Sönmez, diğer yarısının ise implant tedavisi için gelen hastalardan oluştuğunu sözlerine ekliyor. Seyahat amaçlı gelip diş tedavisi de olan hastaları olduğunu söyleyen Sönmez, genelde bu hastaların kanal tedavisi, dolgu, diş çekimi gibi daha kısa süreli işlemleri yaptırdığını söylüyor. Sadece kozmetik nedenlerle hizmet verdikleri hasta sayısının yılda 150 ile 200 arasında değiştiğinin bilgisini veren Sönmez, 2021 ’de bu sa yıyı artırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

“KALİTESİZ ÜRÜNLERE DİKKAT”

Gülüş estetiği denilince akla, ağız çevresi derisi, dudaklar, diş yapısı bunların birbirileriyle orantıları ve kas hareketleriyle ortaya çıkardıkları genel durum geliyor. Gülüş estetiği için bir yaş sınırı söz konusu değil. 18 yaşından itibaren herkes gerektiği takdirde ağız çevresi bölgesinin daha iyi yapılandırılması için bu işlemleri yaptırabiliyor. Rene Clinic Kurucu Ortağı Prof. Dr. Reha Yavuzer, “Yüzümüzde doğru değerlendirmeyi yapmak ve gülüş tasarımında başarının anahtarıdır. Bu nedenle tüm yüz hem değeri açısından hem de deri altındaki yüzeysel tabakalarıyla kas yapılarıyla ve hacmi ile üç boyutlu görüntülemeler ve dijital deri analizleri ile değerlendirilir” değerlendirmesini yapıyor. Bu bilgiler ışığında ihtiyaçların belirlendiğini ve işlemlerin gerçekleştirildiğini söyleyen Yavuzer, çoklu iş işleme ihtiyacı en önemli anatomik bölgeden en az önemli anatomik bölgeye göre gerçekleştirilen yaklaşımla seanslar halinde uygulama yapıldığı bilgisini paylaşıyor.

Gülüş estetiğinin tüm dünyada henüz çok yaygın olmaması nedeniyle başvuran hasta sayısının kısıtlı olduğunu söyleyen Yavuzer, “Ancak gülüşün yüz güzelligindeki etkisi anlaşıldıkça son yıllarda talep artışı gözleniyor. Bu taleplerde en fazla dudak dolgusu karşımıza çıkıyor. Gülme esnasında aşırı incelmemesi en çok arzu edilen noktalardan bir tanesi; bir diğeri ise gülme sırasında aşırı diş eti görünümünün ortaya çıkmaması. Bu ilki işlemi dolgu ve botoksla gerçekleştirmek mümkün” diyor.

Yavuzer’in dikkat çektiği en önemli konu ise kullanılacak malzemelerin kalitesi. Yavuzer, “Sahte ve kalitesiz ürünler çok ciddi, hatta düzeltilmesi bazen mümkün olmayan sonuçlara yol açabiliyor” diyor.

Gülüş estetiği ve tasarımı arasındaki fark

Gülüş estetiği yapılacak olan hastalara işlem sonunda sadece beyazlatma gibi ufak bir değişiklik yeterli olabilirken, bazen kompleks tedaviler, tüm ağız kaplamalar, estetik restorasyonlar ya da laminalar gerekli olabilir.

Özellikle kompleks tedavi gerektiren durumlarda tedavi sonrasında ortaya çıkacak durumu gösteren hem djjital hem manuel tasarım yöntemleri mevcut. Farklı açılarda alınan fotoğraflar ve ağız içi tarayıcı görüntüleri veya ölçüler ile tedavi sonrasında oluşacak protetik işlemin taslağı hastaya gösterilebiliyor. Model üstünde ya da bilgisayar ortamında hasta kendi yüzünde bu uygulamayı görebiliyor. İşte işlem öncesinde yapılan bu tasarım işlerine “gülüş tasarımı” ya da “gülüş dizaynı” deniyor. Bilgisayar ortamında yapılan bu tasarımın adı “djjital gülüş tasarımı” olarak geçiyor.

Gülüş estetiğinin tüm aşamalarını içeren ve tedaviye başlamadan önce ön fikir oluşturan tasarımın adı gülüş tasarımı olarak adlandırılıyor. Gülüş tasarımı ile hastalar ve hekimler tedavi seyriyle ilgili önceden fikir edinip bu konuda ufak düzenlemeleri daha tasarım aşamasındayken yapabiliyor. Diş estetiğinde sadece diş şekli boyutu ve rengi kişiye göre belirlenirken, gülüş estetiğinde, diş sert dokularının yanı sıra diş eti rengi dokusu, diş eti seviyelemeleri, dudak diş pozisyonları ve çene ilişkileri gibi daha kombine kavramların uyumu sağlanıyor.

Gülüş estetiği nedir?

Her kişinin vücuttaki anatomik yapılarında kendine özgü farklılıklar olduğu gibi ağız içinde ve diş sert dokularında da kişiden kişiye değişen farklılıklar vardır. Gülüş estetiği kavramı da bu farklılıklarla ortaya çıkmıştır. Kişinin diş ve çevresi sert ve yumuşak dokularına göre, dudak şekline dudak boyutuna, gülüş hattına ve diş çene ilişkilerine göre kişiye özgü belirlenen pembe ve beyaz doku estetiğine gülüş estetiği deniliyor. Burada önemli olan diş hekiminin mesleki bilgisiyle sanatı birleştirmesidir.

Yaptırırken nelere dikkat edilmeli?

Gülüş estetiğinde en önemli nokta, hastanın mevcut durumu ve ihtiyaç duyduğu işlemlerin doğru tespiti olarak kabul ediliyor. Bazen ufak bir dolgu dokunuşu tüm gülüşü değiştirirken bazen de implant, çoklu kaplamalar gibi kombine tedaviler gerekiyor. Amaç minimum sayıda dişe minimum işlemi yaparak, doğal görünümü bozmadan kişinin kendisine özel gülüşü elde etmesini sağlamak olarak özetleniyor. Hekimin tüm tedavi prosedürlerine, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekiyor. İşlemin yapılacağı kliniğin altyapısı da bu tedavilere uygun olmalı. İyi bir fotoğraf stüdyosu ve dental fotoğrafçılığa hakim bir ekip de gerekiyor.

Artık gülüş tasarımlarında özel yazılımlar, üç boyutlu ağız içi tarayıcılar, ayrıntılı çalışmaya olanak sağlayan “DentalLoupe” adı verilen büyüteçli gözlükler ve mikroskoplar kullanılıyor. Özellikle beyazlatma tedavileri sonrası hekim önerileri doğrultusunda beslenme için aşırı renkli gıdaların ve kahve çay tütün gibi renklendirici maddelerin tüketiminden belli süre uzak durulması da önemli.

Gülüş estetiği çeşitleri

  • Dinamik ve genç gülüş: Ön dişlerin daha uzun ve daha belirgin seyrettiği gülüş dizaynı.
  • Sportif gülüş: Üst ön iki orta dişin yan dişlere göre daha uzun bırakıldığı, köpek dişlerinin belirgin dizayn edildiği gülüş şekli.
  • Kelebek dizayn gülüş: Ön orta iki kesici dişin çok hafif diğer dişler üzerinde kaydırıldığı genç görünümü yüksek gülüş şekli.
  • Çekici estetik gülüş ve entelektüel gülüş: Entelektüel gülüşte hastanın üst çene dişleri aynı hizada olup yatay çizgiyi takip eder. Bu gülümseme kişiye bilgili ve olgun bir gülüş ifadesi veriyor.

Hangi ünlülerin gülüşü tercih ediliyor?

  • Julia Roberts
  • Demi Moore
  • Nicolas Cage
  • Victoria Beckham
  • Tuğba Büyüküstün
  • Ebru Gündeş
  • Çağla Şikel
  • Tarkan
  • Angelina Jolie
  • Cheryl Cole
  • Tom Cruise
  • Anne Hathavvay
  • James Marsden

MERVE YILMAZ




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir