Sağlıklı Yaşam İçin Soğuk Su Banyosu

Sağlıklı Yaşam İçin Soğuk Su Banyosu

SOĞUK SU BANYOSU

Sağlıklı yaşam için sıcak su banyoları kadar soğuk su banyoları da önemlidir. Soğuk su banyoları sağlık için faydalıdır. Soğuk suya girmek organlara kuvvet verir, bedeni güçlendirir, gönlü ferah eder ve kişiye neşe verir. Soğuk suya girildiğinde vücut ısısı iç bedende toplandığından sindirimi iyileştirir ve şehveti arttırır. Ayrıca soğuk su banyoları insanın görünümünü güzelleştirir.

Soğuk su banyolarına girmenin de bazı kuralları vardır. Soğuk suya öncelikle gençler, sağlıklı olanlar ve mizacı sıcak olan kişiler girmelidir. Soğuk suya güçlü ve kuvvetli kimseler girmelidir. Soğuk suya yaz günlerinde özellikle öğle saatlerinde girilmeli, sabah serinliğinde ve akşamda girilmemelidir. Kış günlerinde soğuk suya girilmez.

Soğuk suya çok şişman ve çok zayıf olan kişiler, yaşlılar, çocuklar, balgamî mizaçlılar ve midesi zayıf olup sindirim sıkıntısı çekenler girmemelidir. Ayrıca ishalken ve nezleli iken soğuk suya girmemek gerekir.

Soğuk suya uykudan uyandıktan hemen sonra, çok hareket ettikten sonra ve cinsel ilişkiden sonra girmek vücuda zarar verir. Taze balık yedikten sonra da soğuk suya girmek vücut için zararlıdır. Çok soğuk sular sinir ve eklem ağrılarına da zarar verir.

Deniz suyuna girip yüzmek birçok hastalığa faydalıdır. Bedendeki kas ve organların zayıflığında, istiskâsı (bir çeşit siroz) olan kişilerde, felç ve çıbanları olanlarda deniz suyu çok faydalıdır. Ayrıca balgamdan olan nıkris (gut) hastalığına da oldukça yararlıdır. Tatlı suya tuz katıp kaynatmakla veya güneşte bekletmekle elde edilen tuzlu su da deniz suyunun faydasını verir. Ayrıca deniz suyu ve tuzlu su insanı zayıflatır.

soguk su banyosu

Sıcakta Kalanlar İçin Çok Faydalı Bir Önlem

Osmanlı tıbbının önemli hekimlerinden İbni Şerif1Yadigâr’ isimli tıp kitabında çok sıcaklarda kalanlar için faydalı olan bir önlemden bahseder. Bu önlem çok sıcakta kalan insanlar, sıcaklarda seyahat edenler, çöllerde ve deniz kenarlarında çok sıcakla karşılaşanlar ve özellikle hamamın sıcak kısmında oturamayanlar içindir. İbni Şerifin ‘Yadigâr’ isimli kitabında bahsettiği önlem şöyledir;

“Ağızlarına bir parça tarçını alıp, çiğnemelidirler. Bir parça iyi kalite yeni tarçını ağza alıp çiğnemek sıcaktan bunalan kişi için Allah’ın bir lütfüdür. Böylece sıcağın tesirinden etkilenmeyip soğukluk hisseder. Oysa tarçın sıcak bir nesnedir; fakat gayet sıcak ortamlarda serinletici etkisi vardır. Tarçının bu özelliği Hak Teâlâ’nın zayıf kullarına bir ihsanıdır. Hamamın en sıcak yerinde halvetinde oturamayan kimseler ağızlarına bir parça tarçın alıp çiğnedikleri müddetçe oturabilirler. Hatta ne kadar dilerlerse o kadar oturabilirler yeter ki ağızlarından tarçını çıkarmasınlar.”

UNUTULMAMASI GEREKENLER

– Soğuksuya öncelikle gençler, sağlıklı olanlar, mizacı sıcak olanlar girmelidir. Soğuk suya güçlü ve kuvvetli kimseler girmelidir.

– Soğuk suya yaz günlerinde özellikle öğle saatlerinde girmeli, sabah serinliğinde ve akşamda girmemelidir. Kış günlerinde soğuk suya girilmez.

– Soğuk suya çok şişman ve çok zayıf olanlar girmemelidir. Soğuk suya yaşlılar, çocuklar, balgamı mizaçlılar, midesi zayıf olup sindirim sıkıntısı çekenler girmemelidir. Ayrıca ishalken ve nezleli iken soğuksuya girmemelidir.

– Soğuk suya uykudan uyandıktan hemen sonra, çok hareket ettikten sonra ve cinsel ilişkiden sonra girmemelidir, vücuda zarar verir. Taze balık yedikten sonra da soğuk suya girmek vücuda zarar verir.

– Çok soğuk sular sinir ve eklemler ağrısına zarar verir.

– Deniz suyuna girip yüzmek birçok hastalığa faydalıdır. Özellikle bedendeki kas ve organların zayıflığında, istiskâsı (bir çeşit siroz) olan kişilerde, felç ve çıbanları olanlara faydalıdır. Deniz suyu ve tuzlu su insanı zayıflatır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir