Sürekli Kontrol Etmeye Çalışmak

Sürekli Kontrol Etmeye Çalışmak

Gülden Üner

Spiritüel Yaşam Koçu/Nish Coaching Kurucusu/ Eğitmen

“SÜREKLİ KONTROL ETMEYE ÇALIŞMAK SÜRECİ TIKAR”

Nish Coaching’in kurucusu Spiritüel Yaşam Koçu Gülden Üner, değişim ve yeni alışkanlığı oturtabilmek için gerekli olan yedi adımı şöyle sıralıyor:

Sürekli Kontrol Etmeye Çalışmak

1-Çok güçlü bir niyete ihtiyaç var

Bu davranışı değiştirebilmek için çok güçlü bir niyete ve pozitif bir motivasyona ihtiyacımız vardır. Mesela: ‘10 kilo vermek ve bedenim için en sağlıklı ideal kilomda kalarak kendimi hafif, sağlıklı ve eneıjik hissetmek istiyorum. Bu benim için nefes almak kadar hayati bir durum. Nefes almak gibi ideal kilomda olmaya da ihtiyacım var, bunu biliyor ve inanıyorum.’

2- Gerçekçi olmak

Oluşturduğunuz niyet doğrultusunda hareket etmek önemlidir. Mesela bir hafta içinde 10 kilo vermek istiyorum derseniz bu gerçekçi değildir. Motivasyonu düşürür ve kilo vermek programını terk etmenize sebep olur. Bu yüzden size özel hazırlanmış bir beslenme programı ile hareket edersiniz.

3- Imajinasyon gücünü kullanmak

Bilinçaltımız gerçek ya da hayali ayırt edemez. Hayal kurduğunuzda da sanki gerçekmiş gibi algılar. Mesela: 10 kilo vererek ideal kilonuza ulaştığınız halinizi özellikle 21 gün boyunca zihninizde tekrar tekrar en ince detaylarıyla hayal edin. Hep giymek isteyip bir türlü giyemediğiniz o kıyafetler artık üzerinizde olduğunda nasıl hissediyorsunuz? Tüm bedeniniz o hissi yaşasın.

4- Zaman

Mutlaka bir zaman hedefiniz olsun. Örneğin 10 kilo verebilmek için kendinize üç aylık bir hedef koyabilirsiniz. Bir alışkanlık edinmek veya değiştirmek için üç tane 21 günlük periyodu tamamlamak kalıcı bir davranış değişikliği yaratır. Uç aylık süreç tüm değişim çalışmalarında etkilidir.

5- Olumlamalar

Olumlamalar bilinçaltına gönderdiğimiz yeni pozitif kodlamalarımızdır. Olumlama cümlelerini 21 gün boyunca özellikle sabah uyandığınızda daha yatağınızdan kalkmadan ve gece uyumak için yatağa yattığınızda uyumadan hemen önce tekrarlamak çok etkilidir.

6- Akışa bırak

Yeni bir alışkanlığı yaşamınıza yerleştirmek için yukarıda saydıklarımı düzenli olarak yapmaya odaklanmak, yeni davranış şeklinizi tam olarak yapabildiğinizden emin olmak ve daha çok anın içinde kalarak değişimin keyfini yaşamaktan bahsediyorum. Sürekli kontrol etmeye çalışmak süreci tıkar. Örneğin kilo verme ve beslenme alışkanlığı değişiminde sürekli kaç kiloya düştüğünüzü kontrol etmek motivasyonu olumsuz etkiler. Ancak haftada bir kontrol ettiğinizde değişimi görür ve kararlılığınızı arttırırsınız.

7- içe dön ve ‘ben ’de kal

Değişim-dönüşüm çalışmalarında tüm dikkatiniz ve odağınız daima kendi ruhunuzda, özbenliğinizde olsun. Bu süreçte dış dünyaya kendinizi kapatın. Başkalarının çalıştığınız konuyla ilgili sizi negatif etkileyecek yorumlar yapmasına izin vermeyin. Çünkü insanlar çoğunlukla korku ve endişe ile hareket eder ve bunu etrafına bulaştırır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir