Zeytinyağının yararları

Zeytinyağının yararları

Zeytinyağının yararları

Zeytinler arasında en sağlıklısı yeşil zeytindir. Vücudu zehirlenmelere karşı korur. Yeşil zeytinin limon tuzu gibi katkı maddeleri eklenmeden hazırlanması koşuluyla tabii. Siyah zeytinden, çekirdekleri de simsiyah çıkanlar tüketümemelidir. Bu, zeytinin boyandığını veya paslı demir, ayakkabı boyası gibi zararlı kimyasallarla temas ettiğini gösterir. Yağlı zeytin diye satılan zeytinlere, GDO’lu ucuz yağlar eklenir, bu nedenle zeytin yerken bile GDO’lu yağ tüketebilirsiniz. Sûfî Tıbbı adlı eserde yer alan bilgiye göre: “Siyah zeytin, dalağın aşırı safra üretmesine neden olabilir. Ayrıca yeşil zeytine göre midede hazmı daha zordur!’’Taze zeytin yaprak ve dallarının yıkanıp kaynatılarak içilmesi, şeker dâhil bazı hastalıklar için yararlıdır. Hz. Ömer’den (r.a.) rivayet edildiğine göre; “Rasülullah şöyle buyurdu: Zeytinyağını ekmeğe katık ediniz ve bu yağı kullanınız. Çünkü bu yağ, mübarek bir ağaçtan alınmadır!’7’2 Hz. Ömer (r.a.) ve Ebu Esid (r.a.) anlatıyor: “Rasülullah (s.a.v.) buyurdular ki: Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Zira o, mübarek bir ağaçtandır.”

Zeytinyağının yararları

ABD’de bulunan Monell Chemical Senses Center’da Dr. Paul Breslin yönetiminde yapılan zeytinyağı araştırmasında; sızma zeytinyağının, Alzheimer hastalığını önlediği tespit edildi. Araştırma, sızma zeytinyağında oluşan ve ‘oleocantha’ adı verilen bileşimin, bunamaya yol açan zehirli beyin kimyasallarının (ADDLs) etkisini bertaraf ettiğini ortaya çıkardı.784 Zeytinyağı diğer yağlara oranla son derece ekonomiktir. Öncelikle bilinenin aksine, salatadan pilava, tatlıdan kurabiyeye kadar tüm gıdalarda kullanılabilir ve kullanılmalıdır. Bazı hanımların ‘zeytinyağı ile pasta börek yapılmaz’ şeklindeki iddiaları, sadece kültürel alışkanlıkların ifadesi olan, geçek dışı şeylerdir.

Özellikle Akdeniz mutfağının hâkim olduğu ülkelerde, hemen her yemek zeytinyağı ile yapdır. Yunanistan, İtalya, Fransa gibi Akdeniz ülkelerinde sıradan bir lokantada bile, her masada şişelerle zeytinyağı vardır. Rafine edilmiş diğer sözde yağları kullanan hanımların aksine, bu ülkelerin hem lokantaları, hem de evlerinde yemekler zeytinyağı ile yapılır, tıpkı bizim ev gibi. Çünkü bizim eve, sızma zeytinyağı dışında yağ girişi yasaktır. Sindirimi kolay olan bu yağ hakkında, bazı uzmanlar ‘anne sütü gibi’ tabirini kullanırlar. Hakikaten bu yağ da bu iltifatı çoktan hak ediyor. Zeytinyağı veya zeytin çekirdeğinin; gastrit, bağırsak tembelliği, kabızlık, hemoroid (basur) gibi hastalıkların tedavisinde birebir olduğunu, bizatihi bu hastalıklara duçar olmuş kimseler ifade ediyor. Zeytinyağı kalbinizi korur, kolesterolünüzü dengeler, mide rahatsızlıklarına engel olur, teninizi güzelleştirir, saçlarınızı güçlendirir. Şeker hastalığına karşı korur veya kan şekerini dengelemeye yardım eder. Özetle, zeytinyağı bir sağlık deposudur.

Bilimsel çalışmalarda zeytinyağının sağlık açısından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkarılıyor: “Günümüzde, beslenme biçimi ve kötü huylu tümörlerin gelişimi arasında bir ilişki bulunduğu bilinmektedir. İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi temel yağ kaynağı olarak zeytinyağının kullanıldığı ülkelerde, kuzey Avrupa ülkelerine oranla kanser sıklığı daha düşük oranlardadır. Bilimsel çalışmalar sonucunda, zeytinyağının kansere karşı potansiyel koruyucu etkisi olduğu görülmüştür“Zeytinyağı kullanımının özellikle, menopoz sonrası dönemde meme kanseri riskini düşürdüğü çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.” “Sızma zeytinyağının içerdiği polifenollerden ‘hidroksitirosol’ ve ‘oleuropeiriin meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediği, düşük konsantrasyonlarda bile kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği bulunmuştur. Zeytinyağının içeriğindeki diğer bir madde olan ‘skualenin de, anti-kanser etkisi olduğu belirlenmiştirı”

Zeytinyağı ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Anlaşılan o ki; zeytinyağında keşfedilmeyi bekleyen daha çok güzel özellik var…




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir