Hurma kanserden korur

Hurma kanserden korur

Zengin besin içeriği, hurmayı ideal bir gıda haline getiriyor. Yüksek enerjili bir yiyecek olmasının yanında, mineral ve vitamince zengindir. Şeker, protein, lif, yağ, 15 farklı mineral, C, Bl, B2, niasin ve A vitaminlerini içerir. Etkin mineral, potasyumdur (648 mg). Aynı zamanda fosfor, magnezyum, sodyum ve demir de içerir. ‘Doğal flor’ içerdiği için, dişleri korur. ‘Selenyum’ içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı korur. Hurmada, yüzde 6,5 ile 18 arasında lif bulunur.

İşgal edilmiş Filistin topraklarında yaşayan Yahudi bilim çevrelerinin yaptığı bir araştırmada hurma; lif, mineral ve fenol açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir içeriği bakımından, elmaya göre iki kat fazla zengin. Düzenli yenilmesi durumunda kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvenin içindeki yararlı maddeler, daha çok kabuklarında bulunuyor. Birçok araştırma ise, hurmaların yüksek besin değerinin yanı sıra, aynı zamanda ‘antioksidan özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Antioksidanların başta kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesi gibi çok sayıda yararı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında, antioksidanların yoğunluğu artıyor.

hurma faydalari

Sa’d İbni Ebi Vakkas (r.a.) anlatıyor: “Rasülullah (s.a.v.) buyurdular ki: ‘Kim her sabah acve hurmasından yedi tane yerse, o gün geceye kadar, ona ne zehir, ne de sihir zarar verir.’” Ebu Hüreyre (r.a.) anlatıyor: “Rasülullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: ‘Acve -hurması- Cennet’tendir ve zehre karşı şifadır.” Düzenli hurma tüketen bedevilerin yaşadığı bir Arap bölgesinde yapılan araştırmada ‘kanser’ ve ‘kalp hastalıklarının neredeyse yok denecek kadar az olduğu tespit edilir.

Derinleştirilen araştırmada, bol lif içeren hurma ile beslenmelerinin; onları kolon, göğüs ve rahim kanserinden koruduğu sonucuna varılır. Araştırmalar göstermiştir ki; farelerin mide ve bağırsak sistemi, hurma verildiğinde hızlanmıştır. Bilim adamları, lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünüyorlardı. Hurmanın şeker ve melatonin içeriğinin de, bağırsak sisteminin hızlanmasına etki edebileceği görüşünde birleşiyorlar. Araştırmalar; (hurmada bolca bulunan) potasyum bakımından zengin beslenmenin, farelerde mide ülserlerini yavaşlatabildiğim ve önleyebildiği-ni gösterdi. Hurma gözleri kuvvetlendirir ve parlatır. Göz sinirlerini kuvvetlendirici özelliği vardır. Hurma A vitamini ihtiva ettiğinden, gece körlüğü ve diğer göz zafiyetlerine faydalı oluyor. İhtiyarlıkta duyma kaybı yaşanmaması için, hurma tüketilmesi öneriliyor.

Hurma damar sertliğini engelliyor. Kam temizleyerek, tansiyonu düzenlediği biliniyor. Araplar bol miktarda kahve ve yağlı yiyecek tükettikleri hâlde, bilimsel araştırmalarda, kahve ve yağm yan tesirlerine maruz kaldıkları nadiren görülmüştür. Böbreklerin yıkanmasına yardım ettiği için, böbrekleri güçlendirdiği gözlenmiştir. Mesane, böbrek iltihabı ve böbrek taşlarım da yok etme özelliği vardır. Çam fıstığı ile yenirse, karaciğeri temizler ve kuvvetlendirir. Bu şekilde yenildiğinde, safra taşını da yok eder. Kişi ishal olduğu veya kustuğu zaman vücut çok su, tuz, potasyum, sodyum ve glikoz kaybeder. Böyle durumlarda hurma suyu hazırlanır, ondan kâfi miktar alınırsa, kaybedilen mineraller ve güç, telafi edilmiş olur. Karında bulunan asalaklar için de faydalıdır. Sürekli yemek, basuru engeller. Hurma tereyağı ile güzelce kavrulup da şişkinliklerin üzerine konursa şifa verir. Çocuklu kadınların sütünün çoğalması için, hurma yenmelidir. Hurma süt hormonlarını harekete geçirir ve sütün çoğalmasını sağlar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir