Öğün Atlatmadan Zayıflamanın Formülü

Öğün Atlatmadan Zayıflamanın Formülü

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz kavramlardan biri de öğün yerine geçen karışımlar, diğer bir adıyla kalorisi kısıtlanmış gıdalar. Nedir bu karışımlar, nasıl kullanılabilir, içeriğinde neler var gibi soruları merak ettik ve mercek altına aldık.

Sağlıklı bir diyetin vazgeçilmezinin “öğün atlamamak” olduğunu hepimiz biliyoruz. Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz içeceklerden biri de öğün yerine geçen kalorisi kısıdanmış karışımlar. Mineral ve vitamin bakımından bir öğün esas alınarak yapılan bu karışımlarla ilgili merak ettiğimiz soruları FitBack sağlık ürünlerinden Yüksek Kimyager Ersin Baykara’ya sorduk.

KALORİSİ KISITLANMIŞ GIDA NEDİR?

Kalorisi kısıtlanmış gıdalar vücudunuzun ihtiyacı olan günlük temel besinleri sağlayarak kalori aliminin azaltıldığı, öğün yerine geçen diyet gıdalarıdır. Bu ürünler Türk Gıda Kodeksi “zayıflama amaçlı enerjisi kısıtlanmış gıdalar” tebliği kapsamında üretiliyor.

NASIL KULLANILIYOR?

Öğün yerine geçen kalorisi kısıtlanmış gıda karışımları, günlük diyetinizde öğünlerinizin tamamının veya bir kısmının yerine kullanılabiliyor. Bu sayede düşük kalorili bir beslenme programı uygulanırken vücudunuzun temel besin, vitamin ve mineral ihtiyaçları karşılanarak yetersiz beslenmenin önüne geçilmesi hedefleniyor. Fitback toz formunda olduğu için yarım yağlı süt ile karıştırılarak içiliyor. Bu öğünlerde başka bir gıda alınmıyor. Diğer ana öğünde ise 500 kaloriyi aşmayacak şekilde sağlıklı yemek tüketiliyor. Diyet içerisinde günlük 2-3 litre su içilmesi gerekiyor.

İÇERİĞİNDE NELER VAR?

İçeriğindeki whey proteini ile kasların beslenmesine ve kas kaybının engellenmesine yardımcı oluyor. Diyet lifi ile dört saate kadar tokluk sağlaması hedefleniyor. 19 aminoasit, 25 vitamin ve mineral içeriyor. Vücudunuzun günlük temel besin ihtiyaçlarını karşılamaya destek oluyor.

GELENEKSEL DİYETLERDEN FARKI NEDİR?

Zayıflamanın en garantili yolu günlük normal kalori ihtiyacınızdan daha düşük kalorili bir beslenme programı uygulamaktan geçiyor. Kadınların günlük kalori ihtiyacı yaş, boy, kilo, yaşam tarzı, günlük yapılan fiziksel aktiviteler gibi çeşitli etkenlere bağlı olmakla birlikte yaldaşık 2000-2500 kcal iken erkeklerde bu rakam yaklaşık 2500-3000 kcal civarında. Uzman kontrolünde yapılmayan diyetlerde yaşanılan en büyük problem düşük kalorili bir diyet uygularken dengeli beslenememek. Birçok insan kendi kendine diyet uygularken sadece az yemek yiyor ve dengeli beslenme gerekliliğini göz ardı ediyor. Dolayısıyla vücudunuz ihtiyacı olan temel besinler ile vitamin ve mineralleri alamıyor yani yetersiz beslenmeye maruz kalıyor. Bu tür bir diyet programı halsizlik, baş ağrısı, açlık hissi gibi problemlere neden olarak hem günlük hayatımızı olumsuz etkiliyor hem de uzun dönemde daha ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Zayıflama amaçlı kalorisi kısıdanmış gıda ürünleri günlük aldığınız kaloriyi 1000-1200 kcal ile sınırlarken, vücudunuzun ihtiyacı olan temel besinler, vitamin ve mineralleri sağlayarak dengeli ve sağlıklı bir diyet programı uygulamanıza yardımcı oluyor. Vücutta genel olarak vitaminler; enerji oluşumunda, sinir ve sindirim sisteminin normal çalışmasında, kas kasılmalarında önemli görevler üstleniyor.

O yüzden alacağınız öğün yerine geçen karışımın mutiaka vücudunuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığından emin olmanız gerekiyor.

SAĞLIK AÇISINDAN ZARARI VAR MI?

Öğün yerine geçen gıda ürünlerinin sağlık açısmdan normalde aldığınız besinlerden bir farkı yok. Avrupa Komisyonu resmi sağlık kuruluşu EFSA (Avrupa Gıda Güvenilirliği Otoritesi), Avrupa Komisyonu’nun talebiyle bu ürünlerle ilgili yaptığı değerlendirmede; düşük kalorili bu diyet planının “güvenli, etkili ve sağlıklı” bir zayıflama yöntemi olduğunu onayladı. EFSA’mn değerlendirmesinde de bahsedildiği gibi sağlıklı bir kiloya ulaşmanın insanlara getireceği psikolojik rahadamanm da sağlık açısmdan oldukça önemli bir fayda sağlayacağı unutulmamalı.

KİMLER KULLANMAMALI?

Çocukların günlük besin ihtiyaçları yetişkinlerden farklı olduğundan 12 yaşından küçük kişilerin ve hamilelerin kullanması önerilmiyor. Ayrıca Tip 1 diyabet hastalarının (insülin kulllananlar) herhangi bir diyet programı uygularken mudaka doktorlarına danışması gerekiyor. Bunlar dışında önemli bir medikal durumu olanların, düzenli ve doktor kontrolünde tedavi görenlerin herhangi bir diyete başlamadan önce hekimlerine danışması önem taşıyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir