2016-2017 Popüler Beslenme Trendleri

2016-2017 Popüler Beslenme Trendleri

Çorbalar: “Çorbalar=Yeni sebze/ meyve suları” Lif ve besin değeri açısından daha sağlıklı oldukları için çorbalar ve smoothie’ler meyve, sebze sularının yerini almış bile.

Filizlenmiş tahıllar (Çimlendirme): Çimlendirme işlemi birtakım enzimlerin oluşmasını sağlıyor. Bu enzimler bitkisel proteinleri, esansiyel yağ asitlerini, nişastayı ve vitaminleri emilim için daha uygun bir hale getiriyor. Görünüşe bakılırsa çimlendirme işlemi daha yaygın bir hale gelmeye başlayacak.

Spiralizing (Sebzeleri pişirmeden yiyebilmenin yeni yöntemi): Sebzeleri spiral spagetti şeklinde doğrayan basit ev aleti mutfaklarda yerini almış, kabak, havuç spagetti değişik sebze ve ederle, soslarla pek çok kafe ve restoranın menüsüne çoktan girmiş durumda. Çorba ve salatalarda bu yöntem oldukça yaygın. Sebze pişirilmediği için enzim değerini kaybetmiyor, çok da lezzetli.

yeni-besinler

Şekere veda: Şekere itiraz arttıkça şirketler, ürünlerdeki eklenmiş şeker içeriğini azaltacak gibi görünüyor. Sonuçta doğal tatiandırıcı olarak adlandırılan stevia, akçaağaç şurubu, agave (sabır otu) şurubu, hurma şekeri, Hindistan cevizi şekeri gibi pek çok tatlandırıcı çeşideri mevcut. Bu tadandıncılarm çoğu vücutta sükroz gibi metabolize edilirken, birçoğunun sağlık üzerine etkileri hala araştırılıyor.

Probiyotikler: Probiyotikler sadece bağırsak sağlığını geliştirmede değil bağırsak-beyin ilişkisinde de önemli. Araştırmalar aynı zamanda depresyon tedavisinde de yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Tam yağlı süt: (Uluslararası Araştırma Enstitüsü) yürüttüğü bir araştırmaya göre sağlıklı yağları tüketmek, metabolizmayı olumsuz etkilemiyor ve insanlar yağı hayatlarından tamamen çıkarmaktan vazgeçiyor. Bu araştırma sonuçlarına göre 2010’dan 2015’e kadar tam yağlı süt satışlarında (yüzde 27,9’dan yüzde 32,1’e) aşamalı bir artış olduğu görüldü.

Sürdürülebilir diyet: 2015 DGAC raporunda sağlıklı bir diyet başarısı için öneriler bölümünde ilk kez sürdürülebilir diyetten bahsedildi ki senelerdir benim de diyet programlarımda en önem verdiğim nokta.

Healthification (Sağlıklıdır sertifikası): İnsanlar fast food restoranları ve kafeler de dahil olmak üzere yemek şirketlerinde “healthification” kriterini göz önünde bulundurmaya başladı. Yiyeceklerin bu kritere sahip olabilmesi için katkı maddeleri ve suni içerikler bulundurmaması gerekiyor.

Sağlık ve kolaylık kesişimi: İnsanlar sağlıklı besine kolay yoldan ulaşabilmeye çok önem veriyor. Besinlerin fast food ya da paket servisi de olsa sağlık açısından güvenilir, çeşidi ve kolayca erişilebilir olması gerekiyor.

Acı Biber/ Sriracha etkisi: Sriracha sos, sandviç gibi yiyeceklere kolayca eklenerek bu yiyeceklere etnik özellik kazandıran çok acı bir sos. New Yorker’lar metabolizmalarını hızlandırmak için daha fazla acı sos tüketiyor, yanlarında acı sos taşıyor.

Akıllı telefonlar: Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar artık yeme-içmenin de bir parçası! Çeşidi uygulamalarla insanlar hem yediklerini kontrol edebiliyor hem de ne yediklerinin günlüğünü tutarak bunları görebilme imkanına sahip oluyor.

Online/ Whatsapp Diyet: Günümüzde insan yaşamının her alanında hız kazanan internet kullanımı, etkilerini özellikle sağlık sektöründe gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde interneti her geçen gün daha farklı amaçlara yönelik kullanmak isteyen insanlar; sağlık sorunlarına çözümü de internette arıyor. ABD’de 18-60 yaş arası 91 sağlıklı ve hafif kilolu birey ile yapılan bir çalışmada; takip sistemi olan online kilo verme programlarının kilo vermeyi kolaylaştırdığı, kalıcı davranış değişikliği sağladığı ve kişinin kendi kendini kontrol etme yeteneğini geliştirdiği ortaya kondu.

“Flexitarian” beslenme: Part-time vejetaryen sayısı giderek artmış durumda. İnsanlar sağlık, sürdürülebilirlik ve hayvan refahı endişeleri ile et tüketimlerini azaltıyor.

Pancar: Pancar humusu, pancarla hazırlanmış sporcu içecekleri, pancarlı yoğurdar; pancar her yerde. Pancar, lif ve antioksidan öğeleri içeriyor. Manganez, potasyum, bakır, magnezyum gibi minerallerden ve folattan zengin. Marketlerin Tüketiciler İçin Sunduğu Besin Alternatifleri İçin Tıklayınız.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir