3’üncü Etnospor Kültür Festivali

3’üncü Etnospor Kültür Festivali

İstanbul Yenikapı Meydanı’nda ‘At Binenin Kılıç Kuşananın’ sloganıyla düzenlenen ve beş gün süren festivalde, Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu’ya özgü gelenekler hayat buldu. Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, festivalin ödül töreninde yaptığı konuşmada, organizasyonun en kalabalık gününü yaşadıklarım belirtti.

ORTA ASYA, ANADOLU VE BALKANLAR…

Festivalde ziyaretçilerin çok güzel vakit geçirdiğini aktaran Dünya Etnospor Konfederasyon Başkam N. Bilal Erdoğan, “Ailece hem güzel vakit geçirmek hem de geçmişimizi ve değerlerimizi geleceğe taşımak mümkün. Bunda ne gericilik ne de yobazlık var. Bunların gelişmişlikle hiçbir ilgisi yok. Bizler bin yılı aşkın bir süreçte Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmiş ve burayı kendimize vatan yapmışız. Orta Asya’nın, Anadolu’nun ve Balkanların kültürel renklerini burada gördük. Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak Türkiye merkezli bir kuruluş olduğumuz için sadece Anadolu’nun ve Türkiye’nin değil, dünyanın kültürel zenginliğine dikkat çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

GELECEK YIL DAHA KUVVETLİ

Türkiye’nin 21’inci yüzyıla damgasını vuracağım dile getiren Erdoğan, “Bizim kültürümüzün taşıdığı değerler ve inanç sistemimiz, yeni Türkiye’nin merkezinde olacaktır. Türkiye Geleneksel Spor Dallan Federasyonu Başkam Hakan Kazancı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bütün sponsorlar ve festivalde görev yapan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Her geçen yıl daha kusursuz bir organizasyon olma yolunda ilerliyoruz. Sizin desteklerinizle gelecek yıla daha güzel bir festival yapmayı ümit ediyoruz” diye konuştu. Bütün kültürlerin dünyanın zenginliği olduğunu ve saygınlığı hak ettiğini vurgulayan Bilal Erdoğan, şunlan kaydetti: “Bir kültürün başka kültüre hayat hakkı tanımaması, onu baskı altında tutup yok olmaya bırakması insanlığın doğasına aykırı olduğu için huzursuzluk yaratır. Burada 30 ülkenin yemeklerini, vatandaşlarımız severek yediler. Japonların adı okçuluğuyla kendi adı okçuluğumuzu yan yana göıüp mutlu oldular. Anadolu’ya erişmemiş kökbörü sporunu keyifle seyrettiler. Bu kültürel zenginlik bizim içimizde de var ki, bunları seyrederken takdir edebildik.”

“ANNELERİMİZ KÜLTÜRÜN TAŞIYICILARI VE KORUYUCULARI”

Anneler Günü dolayısıyla annesi ve eşi de dahil olmak üzere tüm anneleri tebrik eden Bilal Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Annelerimiz kültürün taşıyıcıları ve koruyucuları. Kültür ancak ailede korunarak geleceğe taşınabilir. Bizim geleneğimize göre kültürümüzün koruyucusu annelerimiz olmuştur. Kültürümüzü koruyup geleceğe taşıyacakları için annelerimizi tebrik ediyorum. Annelerimiz olmasaydı, batı özentilikleri bizi kimliksiz bir nesil haline getirebilirdi. Ama analarımızın ninnilerinde ve manilerinde bizim kültürümüz yaşadı ve bugünlere geldi.”

PEK ÇOK ETKİNLİK YER ALDI

Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanadan atölyeleri, kılıç kalkan ve adı gösteriler gibi pek çok etkinlik yapıldı. Türk devlederi ve topluluk çadırları, yöresel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, çocuk tiyatroları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, halk oyunları ve Orta Asya geleneksel toylarıyla adeta bir şölen havasında geçen festivale, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Etnospor Kültür Festivalinde aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, adı okçuluk, atlı cirit, kökbörü, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğunda müsabakalar yapıldı. Festivalde Arap dünyasında önemli bir yer tutan şahin yanşı ile Japon kültürünün en önemli geleneklerinden olan yabusame sporu da yapıldı.

KATILIM ÇOK GENİŞ OLDU

Organizasyonda gerçekleştirilen müsabakaların ardından düzenlenen törenle dereceye giren sporculara madalyaları verildi. Kategorilerinde başartlt olan sporcular ödüllerini Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Geleneksel Spor Dallan Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Okçular Vakfı Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı MevlCıt Uysal, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, TRT Genel Müdür Yardımcısı Osman Urgun, Anadolu Ajansı İstanbul İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kumlu Başkanı Himmet Karadağ, Vakıf Katılım Yönetim Kumlu Başkanı Oztürk Oran, Namet Gıda Sanayi ve Ticaret Yönetim Kumlu Üyesi Burak Kayar ile MADO Yönetim Kumlu Üyesi Alaattin Nalcıoğlu’dan aldı. Ödül töreninin sonunda festivale katılan yabana konuklar, Bilal Erdoğan’a çeşidi hediyeler verdi.

TADI DAMAKLARDA KALDI

Etnospor Kültür Festivali’ne İstanbulluların büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Beş gündür İstanbulumuz geleneksel spor ziyafetiyle bir aradaydı. Doydu, doldu taştı demiyorum, zira umuyoruz ki, daha iyileri de gelecek. Tadı damağımızda kaldı diyoruz, çok daha güzel ve genişlerine hep birlikte şahitlik edeceğiz. 3’üncüsü yapılan spor faaliyetleri ve gösterilerde büyük özveri ve emek oldu. Federasyon başkanımıza, tüm sporculara, paydaşlara özellikle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu festivalle birlikte İstanbul halkının kültürel açıdan çok güzel şeyler kazandığını aktaran İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal ise “Bu kültürü İstanbulumuza her yıl tanıtmaya devam edeceğiz. Bu işi yaşatan da başta Etnospor Başkanı ve yöneticileri… Bu kültürü yaşatan herkese canı gönülden teşekkürler” yorumunda bulundu.

“BİZLER BİN YILI AŞKIN BİR SÜREÇTE ORTA ASYA’DAN ANADOLU’YA GELMİŞ VE BURAYI KENDİMİZE VATAN YAPMIŞIZ ORTA ASYA’NIN, ANADOLU’NUN VE BALKANLAR IN KÜLTÜREL RENKLERİNİ BURADA GÖRDÜK. DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU OLARAK TÜRKİYE MERKEZLİ BİR KURULUŞ OLDUĞUMUZ İÇİN SADECE ANADOLU’NUN VE TÜRKİYE’NİN DEĞİL, DÜNYANIN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİNE DE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ”




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir