Kırışıklıklara değil, hastalıklara çare

Kırışıklıklara değil, hastalıklara çare

GERGİN kaşlar, ifadesiz bakışlar, abartılı dolgun dudaklar, donuk mimikler… Botoks denilince birçoğumuzun gözünde bu sahneler canlanıyor. Tabii bunun nedeni, yanlış uygulamalar nedeniyle ortaya çıkan ve memnun kalmadığımız sonuçlar. Botoks, yaygın olarak yüzde kırışıklıkların düzeltilmesi amacıyla kullanılıyor. İşinin ehli uzmanlar tarafından yapıldığında sonuçları mükemmel olabiliyor. Bilinenin aksine botoks sadece estetik güzellik için kullanılan bir yöntem değil; sağlık için de yaygın olarak kullanılıyor.

Botoks, Latince adıyla ‘botulinum toksin’, günümüzün en basit estetik operasyonlarından biri. ‘Clostridium botulinum’ bakterisinden elde edilen saflaştırılmış bir protein olarakda tanımlanıyor. 100 yıldan fazla geçmişe sahip tıbbi bir ürün olan botoks, güzelleşmenin yanı sıra pek çok hastalığa da çare oluyor. Bunlar arasında terlemenin önlenmesi ve kas ağrılarının hafifletilmesi başta geliyor. Türkiye’de botoksun yılan zehrinden üretildiği yönünde algılar olsa da bu bilgi doğru değil; toksin la-boratuvarında özel işlemlerden geçirilerek, insanlara güvenle uygulanabilir hale getiriliyor. Üretim maliyeti yüksek olan bu ürünün yanlış uygulanması sonucunda istenmeyen sonuçlar yaşanabiliyor. Botoksun Türkiye’de üretimi mevcut değil. Ürünlerin büyük bir bölümü ABD, Fransa, Almanya, Panama, Hindistan, Kanada, Rusya ve Çin’den ithal ediyor. Botoli-num toksiniyle ilgili pek çok araştırma ülkemiz de dahil tüm dünyada deneysel olarak halen sürdürülüyor.

UYGULAYANIN UZMAN OLMASI ŞART

Botulinum toxin kelimesinin kısaltılmışı olan botoks, canlılar üzerinde uygulandığında sinir-kas uyarım noktasını bloke ederek kas hareketini geçici olarak felce uğratıyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı, Operatör Doktor Cem İnan Bektaş, botok-boyna yakın adalelere yanlış uygulanması halinde solunum kaybı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Botoks ürünleri üretici firma tarafından yetkilendirilen ve Sağlık Bakanlığı’nca denetimi gerçekleştirilen, soğuk saklama ve dağıtım zinciri sağlayabilen ecza depolarından temin ediliyor. Ürünleri hastanelerde de bulmak mümkün. Fiyatları ise, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ilaçlardan olduğu için Bakanlık tarafından belirleniyor. Bektaş, ürünün hangi amaçla, kaç ünite ve ne kadar kul-lanıldıysa ona göre ücretinin değişiklik gösterdiğinin altını çiziyor.

Estetik için kullanılan botoks ile tedavi amaçlı yapılan botoks arasında farklar bulunuyor. Örneğin, kullanılacak toksin aynı olsa da miktarlar ve periyotlar her tedavi çeşidine göre farklılık gösteriyor.

İLK ŞAŞILIK TEDAVİSİNDE KULLANILMIŞ

Bektaş’a göre, botulinum toksininin c’stctik uygulamalarda kullanılmaya başlaması tesadüf değil. 1970 yılında göz doktoru olan ve botoksun mucidi Oftalmolog Alan Scott, şaşılık tedavisinde botulinum toksini uyguladığı hastaların göz çevresindeki kırışıklıkların azaldığını gözlemlemiş ve ‘okulinum’ adını verdiği bir ürün üretmiş. 1989 yılında da, Amerika Birleşik Devletleri’nin Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet kurumu olan FDA’dan, şaşılık ve göz kapak spazm tedavisi için onay almış. Tedavinin, daha sonraki dönemlerde estetik yüz uygulamalarındaki kullanımı artmış. Estetiğin popülerliği öne çıksa da, botoksun çeşitli hastalıkların tedavisine yönelik kullanımı da giderek yaygınlaşmış.

ETKİSİ 3-6 AY ARASINDA

Piyasada pek çok tür, çeşit ve markada botoks ürünü bulunuyor. Örnek olarak sadece bir tanesini bilgi amaçlı tanıtmak istedik. Bunlar arasında en yaygın olanlardan bir tanesi ABD’de Aller-gan isimli bir şirket tarafından üretilen ‘Botulinum Toksin A’ markası. Plastik Rekonstriiktif ve Estetik Cerrahı Doçent Doktor Özgür Pilancı, “Botulinum Toksin A markasının toplamda dokuz farklı botulinum toksini bulunuyor. Bunların sadece beş tanesi insanlar üzerinde kullanılabiliyor” diyor ve piyasadaki botoks ürünlerinin ortalama 100 ve 200’lük formlar halinde satışa sunulduğunu belirtiyor.

Botoks ürünlerinin piyasadaki ortalama satış fiyatları 500 TL ile 650 TL arasında değişiyor. Ürün, sadece yetkili ecza depolarından temin ediliyor. Sağlık için yapılan botulinum toxin uygulamalarındaki etki oranı 3 ile 6 ay arasında sürüyor. Etkisi ortalama 48 ile 72 saatte ortaya çıkıyor. Pilancı, “İlacın soğuk alandan çıkarıldıktan sonra dört saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor” uyarısını yapıyor.

YENİ TREND MİDE BOTOKSU

Dünyada ve Türkiye’de, gittikçe artan sağlık sorunlarından biri de obezite. Norveçli doktorlar tarafından uygulanmaya başlayan ve Türkiye’de de zayıflama tedavilerinden biri olan mide botoksu yeni bir trend olarak dikkat çekiyor. Obezite Cerrahi Uzmanı Doçent Doktor İbrahim Sakçak, “Kişinin, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen obezite, birçok hastalığa zemin hazırlayan hatta ölüm riskini artıran kronik bir hastalıktır. Mideye endoskopik olarak uygulanan mide botoksu, ameliyat olmaması ve uygulamadan sonra herhangi bir şikayete neden olmaması nedeniyle çok kolay kabul gören bir yöntem” diyor.

Mide botoksu, endoskopik olarak uygulanan, midenin iştah ve açlık sinirlerini geçici olarak (46 ay süreyle) felç etmeyi amaçlayan amcliyatsız bir obezite tedavi yöntemi. Mide botoksu uygulanacak kişinin erişkin çağda olması ve çok ileri yaşlarda olmaması gerekiyor. Endoskopiyi yapılmasına engel bir sağlık sorunu olmayan en az 18, en fazla 70 yaşındaki kişilere mide botoksu yapılabiliyor.

Doktor Ahmet KARAÇAM / Medikal Estetik Uzmanı
“Türkiye’de kullanımı çok yaygın”

Botoks, 1970’lerde şaşılık, 1980’lerde boyun kas spazmlarının yol açabileceği duruş bozukluklarında, 1985’lerde ise yüzde estetik amaçlı kullanılmaya başlandı. Dünyada uygulanan tüm botoks yöntemlerinin büyük bir kısmı şu anda Türkiye’de de yapılıyor. Estetik için kullanılan botoks ile diğer tedavilerde kullanılan botoks yöntemi aynı. Sadece kullanılan yoğunluk ve miktar değişiklik gösteriyor.

Piyasada yaygın bazı botoks markaları

Vistabell, Dysport, Difymax, Botogenie, LiveVVell, Xeomin, Bocouture, Azzalure, Medexall, Lantox, Estetox-A, Neurinox, Regenox, Botulax, Botoxin-A, Prosigne, Refınex, Rocbio BT, Biotox, Fine, Medbotox, Maxitox, Rotox, Beauteous, CNBTXA, Excelent Premium botilinum toxin, Otesaly botox, BTXA, Aneurin




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir