Jawline dolgu (çene dolgusu) çok popüler

Jawline dolgu (çene dolgusu) çok popüler

SOSYAL medyanın insanlar üzerinde muazzam bir etkisi var. Orada görünmek, isminden söz ettirmek, takip edilmek birileri için adeta yaşamsal önemde. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan resimlerin güzel olması adeta olmazsa olmaz bir şart, işte, sosyal medyada güzel görünme merakı, estetik amaçlı operasyonların yapıldığı sağlık sektörüne yönelik talebi adeta patlattı. İnsanlar paylaştıkları resimlerde kusursuz görünmek için bıçak altına yatmaya başladılar. Estetik müdahalelerin de çeşidi var. Bunlar arasında son yıllarda çene hatlarının belirgin olmasını sağlayan jawline dolgu (çene dolgusu) giderek öne çıkıyor. Uzmanlar, bu uygulamanın daha karakteristik ve havalı bir görünüme kavuşmak için tercih edilen yüz dolgusu işlemlerden biri olduğunu söylüyorlar. Sizler için günümüzün popüler uygulaması jawline dolgusunu araştırdık.

“18 YAŞ BEKLENMELİ”

Haberimize başlamadan önce Türkiye sağlık sektörünün durumuna kısaca göz atmak istiyoruz. Türkiye dünya sağlık sektörü ligi sıralamasında önde gelen ülkeler arasında. Sağlık kuruluşlarının hizmet kalitesi ve güvenilirlikleri, teknik donanımları, sağlık personelinin deneyimi üst düzeyde. Döviz kuru düzeyinin de katkısıyla sağlık turizmi konusunda avantajlı bir ülkeyiz, özellikle estetik turizmi için hastalar, Avrupa, ABD, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Uzakdoğu ülkelerinden Türkiye’ye geliyor. Dünya estetik turizmi pastasında ABD, Brezilya, Japonya, Meksika, İtalya ve Almanya’dan sonra yedinci sıradayız.

Estetik sektörünün her geçen yıl katlanarak büyüdüğünü söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hayda Dal, estetik konusunda dünyada ilk 10 ülke içinde yer aldığımızı söylüyor. Sosyal medyanın rolü ve fotoğraftaki filtreler ile yapılan uygulamaların estetik uygulamalardaki talebi artırdığını belirten Dal, kısıtlamaların hafiflemesiyle javvline dolgusu estetiğine talebin arttığını söylüyor. Estetik işlemlere başvuran hasta portföyünün daha genç yaşlara doğru kaydığı görüşünde olan Dal, “Dolgular hacim veren uygulamalardır; bu nedenle iskelet gelişimin tamamlanması beklenmeli. Jawline ve diğer dolgular için de en erken uygulama yaşı 18” diyor.

“UYGULAMANIN SAKINCASI YOK”

Çene hattında hacim eksikliği, çenenin küçük ve geride olması, çene hattı çizgisinin belirsizliği, asimetri, çene altı sarkması daha belirgin ve yüz hatları ile ideal uyumda olmasını isteyen herkesin javvline dolgu uygulamasını yaptırabileceğini söyleyen Dal, “Jawline, tüm dünyada erkek ve kadın birçok hasta tarafından sevilen ve güvenilen bir prosedür” diyor. İşlemin 15 dakika içerisinde gerçekleşebileceği bilgisini veren Dal, işlem sonunda günlük hayata kesinti olmadan dönülebileceğini, dolgunun kalıcılığının ise 12-18 ay arasında değiştiği bilgisini paylaşıyor. Uygulamanın ardından bir süre çene bölgesinde sertlik, ödem hissedilebileceğini de söyleyen Dal, “Yaklaşık iki hafta sonunda dolgu dokuyla bütünleşir ve bölgede yumuşama başlar” diyor. Dal, uygulama öncesinde hastalara şu önerilerde bulunuyor:

“Tecrübeli bir hekim tarafından doğru uygulama endikasyonu konulduğu sürece uygulamanın hiçbir sakıncası bulunmuyor, işlem öncesi üç gün öncesinden kan sulandırıcı içeren Aspirin, Coraspin gibi ilaçlarla alkol ve limon, kiraz gibi gıdalar tüketilmemeli. Uygulama sonrasında dolgu enjekte edilen alan ellenmemeli, 24 saat boyunca su ve makyajdan uzak durulmalı.”

“İŞİN UZMANINA YAPTIRILMALI”

Ülkemizde son 10 yıllık süreçte dolgu ve botoks uygulamalarının günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğine dikkat çeken Memorial Bahçelievler Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Atilla Adnan Eyüboğlu, yüzde gelişmiş sarkık ve çizgilenmelere yönelik uygulamaların başarılı olmasıyla estetiğin daha genç yaşlarda yapılmaya başlandığını söylüyor. En sık yapılan dolgu uygulamalarının başında dudak ve çene ucu dolgusunun geldiğini söyleyen Eyüboğlu, “Yüz güzelliği kavramının gelişmesi ve altın oranın ‘ yakalanmasına yönelik arayışlar, yeni uygulamaların oluşmasına neden oldu” diyor. Dolgu uygulamalarının kalıcı olmadığını dile getiren Eyüboğlu, kişinin ‘ cilt yapısı, dolgunun sertliği ve malzemenin niteliğine göre erime sürelerinin değiştiğinin bilgisini paylaşıyor. Hyaluronik asit dolgularının kalıcılık süresinin ortalama 12-16 ay arası olduğunu söyleyen Eyüboğlu, “Kalsiyum içeren dolgularda bu süre 2-3 yıl sürebiliyor. Tekrarlanan dolgu uygulamaları kalıcılık süresini attırıyor. Uygulanan dolgu malzemesinin ortalama erime süresine eriştikten sonra yaklaşık yüzde 10 kadarlık kısmı ise ömür boyu kalabiliyor” diyor.

Uygulamanın eğitim almış plastik cerrahi ya da dermatoloji uzmanı tarafından yapılması gerektiği uyarısını yapan Eyüboğlu, piyasasında birçok alan dışı hekim ya da hekim olmayan kişilerin bilgisiz ve bilinçsiz uygulama yaptığını söylüyor. Plastik cerrahi pratiğinde yanlış dolgu uygulamaları sonrası sağlık problemleri yaşayanların olduğunu söyleyen Eyüboğlu, anatomik olarak damar ve yüz sinirlerine dikkat edilmemesine bağlı, şişlik ve morluktan kalıcı organ yaralanmasına kadar çeşitli problemlerle karşılaşılabileceği bilgisini veriyor. Javvline şekillendirilmesinde etkili bir sonuç görebilmek için en az üç tüp dolgu kullanmanın doğru olacağını sözlerine ekleyen Eyüboğlu, “Kişinin yüz şekli ve talebi doğrultusunda daha fazla miktarda dolgu uygulanması gerekebilir. İşlem ücretlendirilmesinin ayrıntılı muayene sonrası yapılması daha doğru olur” diyor.

SON İKİ YILDA ARTTI

Yapılan anketlerde ülkelerden bağımsız olarak dünyada popülasyonun yüzde 50’sinin çene ucu veya çene hattını değiştirmek veya güzelleştirmek istediği görülüyor. Çene bölgesinde dolgu uygulamaları ile çene hattının belirginleştirilme işlemlerinin özellikle son iki yıl içerisinde giderek bir artış gösterdiği bilgisini paylaşan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer, geçen yıllara göre yüzde 50’lerin üzerinde bir artış yaşandığını belirtiyor. Dolgu uygulamalarının sağlık turizminde henüz önemli bir yer tutmadığını belirten Yavuzer, bunun temel nedenini başka bir ülkeye seyahat ederek dolgu yaptırma pratiğinin seyahat masraflarına değmemesine bağlıyor. Ancak farklı estetik ameliyatlar için Türkiye’yi tercih eden hastaların ameliyat işlemlerine ek olarak çene hattı dolgusunu da yaptırdıklarının bilgisini paylaşan Yavuzer, bunun ülke için bir kazanç anlamına geldiğini söylüyor.

Kullanılacak dolgunun markasının ve kalitesinin onaylı olup olmadığı ve modelinin çok önemli olduğunu hatırlatan Yavuzer, “Kalitesiz ürün kullanılırsa önemli sıkıntılarla karşılaşılabileceği akılda tutulmalı” diyor. Yapılacak dolgu miktarına ve markasına göre fiyat skalasının değiştiğini söyleyen Yavuzer, “Minimum bin euro’dan başlayan işlem dolgu miktarına ve özelliğine göre yükseliyor” diyor.

Günümüzde sadece ünlülerin çene dolgusu talebi ile karşılaşmadıklarını sözlerine ekleyen Yavuzer, “Kişiler kendi özellikleri konusunda bilgililer ve kendi özelliklerine uygun yaklaşımlarda arayış içindeler. Zaten estetik uygulamalarında kişiye özel çözümlerin üretilmesi başarının ana anahtarı” diyor.

ERKEKTE MASKÜLEN, KADINDA KESKİN YÜZ

Javvline dolgunun çene ucundan kulak önüne kadar uzanan mandibular kemik üzerine gerçekleştirilen dolgu uygulama yöntemi olduğunu söyleyen La Clinic doktorlarından Ozan Özcan, işlemin hyalüronik asit içerikli sert dolgular kullanılarak yapıldığını dile getiriyor. Dolgunun altın oranın üçte bir alt kısmını oluşturmanın kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Özcan, bu işlem için erkekte daha güçlü maskülen, kadında ise daha ince zarif keskin yüz hattı oluşturmayı hedeflediklerinin altını çiziyor.

Javvline dolgunun kalıtsal olarak çene hacminin az olduğu durumlarda yaşa bağlı olarak sarkmaların düzeltilmesinde uygulandığını söyleyen özcan, kullanılan dolgu miktarının kişiden kişiye de değiştiğini, ortalama 4/5 ml dolgu kullanıldığını söylüyor. Kalıcılılık süresinin ortalama bir yıl olduğunu hatırlatan Özcan, uygulama ücretinin de kullanılan dolgu miktarı ve kalitesine göre değiştiğinin bilgisini paylaşıyor, özcan, uygulama fiyatının ortalama bin 800 ile 2 bin TL arasında değiştiğinin bilgisini paylaşıyor.

Jawline dolgu nedir?

Jawline dolgu, çene ucundan kulak önlerine kadar uzanan her iki mandibular kemik hattı boyunca yapılan dolgu uygulaması olarak tanımlanıyor. Çene köşesinden çene ucuna kadar olan yüzün her iki tarafındaki hattın belirginleştirilmesi işlemidir. Dolgu, derinin altına ve kemik üstüne enjekte edilir ve o bölgenin dolgunlaşıp yükselmesini sağlar. Dolgu enjeksiyonu ile yüz bölgesinin genel projeksiyonunda olumlu bir değişme söz konusu olur. Yüz, kendi içinde daha uyumlu hale gelir. Çene hattına ve çene ucuna yapılan dolgu sayesinde yüzün daha çekici ve estetik görünmesi sağlanır.

Neden tercih ediliyor?

  • Yüz, boyun ve gıdı bölgesinin oransal dengesini ağlıyor.
  • Yüzün ‘V’ şeklini almasını sağlıyor.
  • Gıdı bölgesindeki sarkıklıklar düzeltiliyor.
  • Çene ucu daha belirgin hale geliyor.
  • Çene yan ve köşe hatları daha keskin hale getiriliyor.
  • Çene ile burun arasındaki oran düzeltiliyor.
  • Çene küçük veya geride ise ileri dolgu ile uzatılıyor.
  • Boyundaki kırışıklıklar düzeltiliyor.
  • Sivri olan çenede yuvarlak görünüm sağlanabiliyor.

Dt. İlayda DAL / Medicana International İzmir Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı
“Sosyal medya estetik trendlerini etkiliyor”

İnsanlar, fotoğraf düzenleme uygulamaları ve filtrelerin yardımıyla sosyal medyada gördükleri fotoğrafa benzemek istiyor. Çekik gözler, kalın dudaklar, fındık burunları görüp, aynı şekilde görülmeyi arzuluyorlar. Önceden belirli kişilere yapılan uygulamalar talep görürdü. Günümüzde ise çevresinde uygulama yaptın çok sayıda kişi olması ve sosyal medyada çok sayıda örnekle karşılaşılması nedeniyle artık tek bir kişi idol olarak alınmıyor. Erkekler estetik uygulamalar hakkında konuşmaya daha açıklar. Erkek yüzünün en karakteristik özelliklerinden biri alt çene köşelerinin belirginliği ve çene ucunun köşeli olmasıdır. Abe Lincoln ve Bili Clinton gibi büyük çeneli pek çok ünlü adam var. Güçlü insanlarla ilişkilendirilen bir nitelik. Özellikle çene geriliği, küçük çene ucu ya da silik yüz konturuna sahip erkekler daha maskülen bir ifade için bu uygulamayı tercih ediyor.

Ali Osman APAYDIN / Apaydın Klinik Sahibi
“Erkekler de tercih ediyor”

Javvline (çene hattının belirginleştirilmesi) işlemi son yıllarda popülarite kazandı. Artışın nedeni insanların kemik hatlarını daha çok belirginleştirme isteği. 80-90’lı yıllarda oval ve yuvarlak yüz hatlarına sahip kadınlar daha çok beğenilirken günümüzde daha V şeklinde köşeli çene hatlarına sahip olma arzusu arttı. Jawline dolgu ile çene hattındaki kemikli görüntü güç simgesi olarak öne çıkarılıyor. ABD başkanlarına baktığınızda birçoğunun çene kemik hattının önde olduğunu görebilirsiniz. Erkek hastalar bu nedenle en çok bu yöntemi tercih ediyorlar.

Jawline’da hacmen diğerlerine göre daha fazla miktarda dolgu kullanmak gerekir. Dudak dolgusunda ortalama 1 ml dolgu yeterli olurken çene hattını belirginleştirmek için çok daha fazlası gerekir. Bu konuda hastanın durumu, talebi ve doktorun tecrübesine göre yönlendirmesi çok önemli. Miktar olarak daha fazla dolgu kullanıldığı için diğer işlemlere göre ücretlendirme fazladır. Gelecekte bu uygulamanın popülaritesinin daha da artmasını bekliyorum.

MERVE YILMAZ




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir