Yeni bir cilt hastalığı maskne oldum!..

Yeni bir cilt hastalığı maskne oldum!..

TÜM dünyanın Covid-19 virüsü ile mücadele ettiği şu günlerde maskeler hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak özellikle gün boyu maske kullanmak beraberinde yeni bir hastalığı da ortaya çıkardı. Ad “Maskne”, maske kullanı mına bağlı olarak yüzde çıkan akne ve sivilce gelişim olarak adlandırılıyor. Ha yatımıza giren maskele ciltte görülen bazı rahat sızlıklan da artırmış durumda. Kimisi cilt kızarıklıklarından rahatsız olurken, kimileri ise sivilce ve aknelerinden şikayetçi. Çözümü basit. Uzmanlar öncelikle temizlik diyor. Daha sonra dermotologların uygun gördüğü krem ve nemlendiricilerle bakım yapılması öneriliyor. Birçok markanın üretimini yaptığı kremlerin fiyatları herkesin cebine uyacak düzeylerde. Tahminlere göre dünyada 2 milyar insanın cilt sorunlarıyla, yetişkin kadınların yüzde 40’ı ise akne sorunuyla mücadele ediyor. 2050’de iki kişiden birinde cilt alerjisinin olacağını tahmin eden uzmanlar cildimize bakım yapmakta geç kalmamamız gerektiğini hatırlatarak, erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguluyor.

“SATIŞ HACMİ ARTTI”

Uzun süre maske kullanımının cilt yüzeyindeki gözeneklerin hava kanallarını kapatmasından dolayı akne, sebum (yağ bezleri salgısı) fazlalığı, beyaz-siyah nokta gibi cilt yüzeyi problemlerine sebep olduğunu söyleyen Sinoz Kozmetik CEO’su Yasin Çörekçi, bu etkilerin kişiden kişiye değiştiğini, ayrıca kızarıklık, tahriş gibi cilt sorunlarının da görülmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Pandemi dönemini baz almadan geçmiş yıllara oranla cilt ile sıkıntıların azaldığını vurgulayan Çörekçi, “Marka ürünlerimizden yola çıkarak kullanıcılarımız yeni ürünleri deneme ve memnun kalmada daha aktifler” diyor.

Cilde gösterilen değerin arttığı görüşünü savunan Çörekçi, “2020 ile cilt bakım bilinci artacak demiştik. Pandemi sebebiyle evlerine kapanan kişiler kendilerini daha iyi hissetmek ve ciltlerini bu süreçte arındırmak için profesyonel ürünlere yöneldi. Bu durumda şikâyetlerin azalmasına tam tersi etkili sonucun düzenli kullanımla mümkün olduğu sonucunun kanıksanmasına yol 1 açtı” diyor. Vitamin ağırlıklı ürünlerin tercih edildiğini sözlerine ekleyen Çörekçi, özellikle ödüllü sinoz leke kremi, 24K altın serum, sinoz yüzde 100 C serum gibi özel ürünlerin daha ağırlıklı tercih sebebi olduğunu, bu ürünlerin de daha çok lekelenmelerin önüne geçmek için tercih edildiğini hatırlatıyor. Çörekçi, cilde yapılacak en önemli yatırımın öncelikle temiz ve nemli tutmak olduğunu söylüyor ve cildi kremledikten sonra masaj yapmanın da ihmal edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Pandemi döneminde profesyonel bakımı hijyenik ev ortamında gerçekleştirmek isteyenlerin bir hayli fazla olduğunu da söyleyen Çörekçi, pandemi döneminde özellikle e-ticaret firması olmaları dolayısıyla satış hacminin üç kat artığını dile getiriyor ve kampanya dönemleri hariç perakende satış fiyatlarının 100 ile 200 TL arasında değiştiğinin bilgisini paylaşıyor.

“DERMOTOLOJİK ÜRÜNLER KULLANILMALI”

Maskeyi uzun süre takmanın ağız, yanaklar ve çene etrafında sivilce, kızarıklık veya tahrişe neden olduğunu söyleyen La Roche-Posay Pazarlama Direktörü Ceren Hepyalnız, maske altında kalan ciltte yağ, ter, kir ve makyaj nedeniyle kaşıntı ve akneye eğilimin görülebildiğini söylüyor. Bu dönemde uygun ürünleri seçerek ekstra önlem almanın önemli olduğu görüşünü savunan Hepyalnız, “Şikayetlerin her geçen gün arttığı bir gerçek. Tempolu şehir hayatı, yoğun iş yaşamı, çevresel faktörler, hava kirliliği ve stresli yaşam gibi tehditler cildi normalden daha da fazla etkiliyor” diyor.

Cilt bakım rutinini kolaylaştırarak ve cildi nemlendirerek maskne oluşumunu engellemenin mümkün olduğunu vurgulayan Hepyalnız, bu durumlarda der-1 motologların önerdiği doğru cilt bakım ürünlerinin kullanılması gerektiğini hatırlatıyor. Maskne tedavisinde temizleme, nemlendirme ve güneş koruyucu olarak üç adım uygulamanın doğru olabileceğini söyleyen Hepyalnız, “Temizleme işleminde cildi kirden ve fazla yağdan arındırdıktan sonra nemlendirme uygulayarak cilt kusuru görünümünü düzeltebilir ve yeniden oluşmaları engelleyebiliriz. Son adım güneş koruyucu uygulamasıyla da cilde koruma sağlayabiliriz. Dermatolojik kontrollerden geçmiş ürünleri tercih etmeye özen göstermeliyiz” diyor.

“DOĞAL ÜRÜNLERİN YILI OLDU”

“Her gün, uzun saatler boyunca takılan ve çoğunluğu zorunlu olarak sentetik malzemeden yapılan maskeler ‘maskne’ adı verilen yeni bir tür akne sorununa yol açıyor” diyen BEE’O Kurucusu, Uluslararası Arı Ürünleri Standartları (ISO) Komisyonu Üyesi, Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, bunun önüne geçmek için en önemli iki şeyin cildi temiz tutmak ve nemlendirmek olduğunu söylüyor. Cilt problemlerinde bu yıl artış olduğunu dile getiren Samancı, “Özellikle geçtiğimiz yaz mevsiminde, sıcak hava, ter ve nem, maske ile bir araya gelince ciltte tahriş ve bu gibi sorunlar daha çok görülmeye başladı” diyor. Yüze mutlaka yüzde 100 doğal ve temiz içerikli ürünler sürmenin gerektiğinin altını çizen Samancı, “Cilt sağlığımız açısından, yüzümüzü nemlendirmek ve korumak için kullandığımız ürünlerin paraben, kimyasal madde ve koruyucu madde içermemesine özen göstermeliyiz” diyor.

Cildi mutlaka sabah akşam nemlendirmenin gerektiğini söyleyen Samancı, “Nasıl vücudumuz ve sağlığımız için su çok önemliyse, cildimizin de yeterli miktarda ‘su içtiğine’ emin olmalıyız. Zararlı güneş ışınlarından korunmak da önemli. Yaz kış fark etmeksizin cilde güneş koruma kremi uygulanmalı. Bu konuda da propolis gibi doğal ürünlerden destek alınabilir” diyor. Pandemiye ve tatile çıkılmamasına rağmen güneş kremlerinin bu sezon büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekleyen Samancı, “2020, doğal gıdaların ve doğal ürünlerinin önemini çok daha fazla anladığımız bir yıl oldu, insanlar yedikleri ve sürdükleri konusunda bilinçlendi. Bu nedenle cilt bakım ürünleri satışlarımızda başarı yakaladık” diyor. Cilt bakım ürünlerinin fiyatlarının ise 10 ile 100 TL arasında değiştiğini, yüz kremlerinin ise 80 ile 90 TL arasında olduğunu söylüyor.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Uzun süre maske takmanın ciltte bariz maske izlerinin kalmasına neden olabileceğini söyleyen Her Ada Grup Sağlık Teknolojileri Yönetici Ortağı Burak Aşkın, maskenin cildi havasız bırakarak tahrişe bağlı kızarıklıklar ile kontak dermatit geliştirebileceğini söylüyor. Maske kullanırken cildi nemlendirmenin çok önemli bir faktör olduğu görüşünü savunan Aşkın, temizlik için özellikle PH’ı cilde dost ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Salgın döneminde cilt sorunlarının arttığı ve cilt bakımına her zamankinden daha fazla önem gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Aşkın, üretimini yaptıkları C-optimum likit kolajen ve C-optimum i maske uygulama ürünlerinin bu dönemde çok tercih edildiğini vurguluyor tüketicilere mümkün »olduğu kadar az kimya-* sal içeren, bitki özleri ile zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmelerini söylüyor.

Cilt problemlerinde erken teşhisin çok önemli olduğunu hatırlatan Aşkın, “Konu cilt sağlığı olunca, çok dikkatli olunmalı. Ozon tabakasının delinmesi ile birlikte artan UVC radyasyonu, cilt kanserlerinin artmasına neden oldu. Bu kanserlerin ilk belirtisinin benler olduğunu hatırlamakta fayda var. Karaciğer problemi gibi bazı hastalıklar da ciltte belirti verir. Cilt problemlerinde erken teşhis son derece önemli” diyor. Aşkın doğru maske nasıl olmalıdır sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor: “Cilt maskeleri, cildin en alt katmanına işleyerek, cilt yenilenmesini, onarılmasını sağlayacak özellikte olmalı. Bio-selüloz da önemli bir başka teknoloji. Lifli olan bu yapı yüzü ikinci bir cilt gibi sarar, maske içeriğinin tam olarak emilmesine yardımcı olur, lifting etkisi sağlar.”

“PROFESYONEL YARDIM ALINMALI”

Uzun süre maske takmanın ciltte Rozase, seboreik dermatit ve kontakt dermatit gibi cilt rahatsızlıklarına sebebiyet verdiğini söyleyen Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, “Maskneye sebep olan faktörlerin başında sürtünme, ısı, tıkalı gözenekler ve bakteriler geliyor” diyor. Cilt sorunlarını önlemek için sosyal mesafeyi koruyarak, yalnız olunan zamanlarda, açık havada iki saatte bir 15 dakika süreyle yüzü havalandırmanın iyi geleceğini hatırlatan Uçkunkaya, ayrıca her gün sabah ve gün sonu olmak üzere parfümsüz akneyi tetiklemeyen hafif bir temizleyiciyle yüzün yıkanmasını da tavsiye ediyor.

Maskeye bağlı oluşan aknelerin tedavisinin klasik akne tedavisine göre farklı olduğunu vurgulayan Uçkunkaya, “Akne tedavisinde kullanılan kremler genellikle cildi kurutur ve kuru cilt daha çok tahriş olur. Dolayısıyla maskne tedavisinde verilen kremlerin normal akne tedavisine göre daha düşük dozlarda ve sadece sivilceli bölgelere noktasal olarak uygulanır” diyor ve aknelerin leke bırakmadan geçmesi için güneş koruyucu kullanmanın şart olduğunu sözlerine ekliyor. Bu süreçte cilt sağlığını korumak ve cilt bariyerini daha hızlı onarmak için profesyonel bir yardım almanın çok önemli olduğunu ifade eden Uçkunkaya “Üç ayda bir yaptırılabilecek medikal cilt bakımları, tedaviler ve ev devam ürünleri tavsiyeleriyle cildiniz çok daha sağlıklı bir şekilde bu dönemi atlatacaktır” diyor.

İnsanlar maske yıkamayı sevmiyor

Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin yaptığı bir çalışmaya göre, maske kullanımına bağlı olarak sivilce, siyah nokta, döküntü ve diğer cilt hastalıkları ile ilgili şikayetlerde artış oldu. Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, Çin’in Hubei bölgesindeki sağlık çalışanlarının en az yüzde 83’ü cilt problemleri yaşıyor. Pandemi döneminde sağlık çalışanları dışındaki kişilerde de akne problemlerinde yüksek oranda artış görülüyor. Çalışmanın verileri de çok ilginç. İşte bunlardan bazıları…

  • Amerikalıların yüzde 79’u kumaş maskelerini her gün yıkamıyor.
  • Yüzde 43’ü haftada bir yıkıyor.
  • Yüzde 8’i hiç yıkamıyor.
  • Yüzde 68’i tek kullanımlık maskeleri birden fazla kez kullanıyor.
  • İngiltere’de insanlar maskelerini yıkamadan günlerce kullanıyor.
  • İngilizlerin yüzde 15’i tekrar kullanmaya uygun maskelerini hiç yıkamıyor.

Bu konuda Türkiye’de resmi bir araştırma bulunmuyor.

Dr. Şule Bilici GEÇER / Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Dermatoloji Uzmanı
“Hasta sayısı arttı”

Maskne son zamanlarda maske kullanımı sonrası sıklığı artan mekanik akne için kullanmaya başlanan popüler bir tanım. Son zamanlarda hastalarımızda sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Maske sadece akneye değil maskenin temas ettiği alanda kızarıklık, kuruluk, kaşıntı gibi alerjik durumlara, seboreik [yağlı] egzemaya ve rosacea hastalığının şiddetlenmesine de yol açabiliyor. Pandemi sürecinde bu tip şikayetlerle başvuran hasta sayısı gözle görülür derecede arttı. Bu durumda dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Yıkanabilen pamuklu veya ipek maskelerin atılabilen gündelik maskelerin altına kullanılması, uygun temizleyici ürünlerle cildi fazla ovmadan ve tahriş etmeden temizlemek, sorun gerilemezse bir dermatoloji hekimine başvurmak uygun olacaktır. Eğer yağlı bir cilde sahipseniz maskne sorunu yaşamamak için akne karşıtı sebum azaltıcı yıkama ürünleri, yağlı ciltler için olan su bazlı nemlendiriciler kullanabilirsiniz ve makyaj ürünlerinden kesinlikle uzak durmalısınız. Derin iltihaplı sivilceler kalıcı izler bırakabileceğinden mutlaka dermatoloğa başvurmalı ve gerekirse uygun tedaviler başlanmalı.

Op.Dr Evrim UÇKUNKAYA / Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
“Pamuklu maske seçilmeli”

Maske seçerken ilk adım, cildinizin nefes almasına izin verirken başkalarını ve kendinizi koronavirüsün yayılmasından koruyan uygun bir maske seçmektir. Bunun için maske yüzünüze sıkıca ama rahat bir şekilde oturmalı ve ağzınızı ve burnunuzu örtmelidir. Maskenin koruyuculuğu ve cilde verdiği hasarı göz önünde bulundurarak tercih yapılması gerekir. Maskelerin pamuklu olması cildimizin hava almasına bir miktar izin verdiği için, eğer her gün yıkayıp temiz tutabiliyorsak pamuklu maske kullanımı deri hastalıkları açısından daha sağlıklıdır. Maskelerin pamuk olmasına özen gösterilmeli, sentetik malzemeli maskelerin cildinize daha fazla zarar vereceğini göz önünde bulundurmalısınız. Cerrahi maske kullanıyorsanız maskenizi sık sık değiştirin. Cerrahi maskeler terlemeye bağlı nemlenir ve buna bağlı olarak hem koruyuculuğu azalır hem de deri hastalıklarını artırır.

Didem ÖZKAN / Estetik Koçu ve Medikal Pigmentasyon Uzmanı
“Erken teşhis önemli”

Pandemi sebebiyle insanların yaşadığı stres ve beslenmelerinde oluşan bozukluklarından dolayı cilt problemleri olarak akne, milya [kapalı komedon], egzama sorunları yüzde 50 arttı. Merkezimizde uyguladığımız svveepdeep uygulamasıyla maskne kurutma ve ciltteki gözeneklerin temizlenmesini ve yeteri oksjjeni almasını sağlıyoruz. Tedavi için öncelikle profesyonel bir cilt bakım uzmanına danışarak problemlerinizi aktarmalı ve uygulanan protokoller ve ev bakımlarıyla desteklemeli; yani cildi günlük rutin olarak temizlemeli ve tonik kullanılmalı.

Maske seçiminde ise yıkanabilen ve makinede kurutulabilen, hasar görmeden veya şekil değiştirmeden kullanılan malzemeler seçilmeli. Kullan at maskeler ise tek seferlik kullanılmalı. Masknede erken teşhis önemli. Akneli bölgenin düzenli olarak bakımı yapılmalı; yapılmadığı takdirde bölgede iz kalabilir.

Merve YILMAZ




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir