“Ilk”ler Unutulmaz

“Ilk”ler Unutulmaz

Bekâretini uzun zaman önce uğurlamış olabilirsin. Ancak yetişkinliğin süresince birçok farklı “ilk” deneyim yaşama şansın olacak. Bu deneyimlerin çoğu, hayatını etkileyecek ve belki değişmeni sağlayacak. Bırak uzmanlarsana ilkzamanlardaki “o heyecan geçtikten sonra olanları açıklasın.

UZUN BİR ARADAN SONRA…

Yeni bir insanla yaşayacağın ön sevişmeyi tanımlayabilecek tek bir kelime var: Sakarlık.

Yeni çiftler, her ne kadar birbirini çekici bulsa ve aralarında kuvvetli bir bağ olsa da, ilk seferde o kadar uyumlu olamıyorlar. Neyse ki bu yabancılık hissi aynı zamanda işine de yarayabiliyor: Northvvestern Üniversitesinde acı ve cinsellik konusunda çalışmalar yapan Doktor Melissa Farmer, “Yeni birisiyle beraber olmanın verdiği beklenti hissi, “ödül” kimyasalı olan dopaminin salgılanmasını sağlar ve bu hormon seni olacaklara hazırlar” diyor. Durum böyle olunca, her dokunuş seni tetikleyebilir ve orgazm diyarına doğru bir yolculuğa çıkarabilir.

Bununla birlikte eğer partnerin teknik açıdan sıkıntılar yaşıyorsa, ona seksi bir ders vermenin de faydası olacaktır. Çiftlerin ilişki kurma becerilerine yardımcı olan IntimacyMoons’un kurucusu, Terapist Marissa Nelson “Beraber mastürbasyon yapmak, çiftlerin birbirlerine neyi sevip neyi sevmediklerini anlatabilmeleri için mükemmel bir fırsat” diyor. O zaman akla ilk gelen kelimeler: Ateşli ve eğlenceli!

ilkler

LİBİDO KAYBINDAN SONRA…

Eğer uzun zamandır birlikte olduğun kişi ile yatay pozisyona en son aylar önce geçtiyseniz, suçlayacak birden fazla etken var: Bazı antidepresanlar gibi ilaçlar, cinsel isteğini yok eden ve zevk almana engel olan bir hormon salgılamana sebep olan stres ya da güven sorunları (partnerinin sana yalan söylediğini düşünmen, onun dokunuşlarına karşı soğuk durmana sebep olabilir). Bunların üzerinde fazlasıyla durup birbirinizi suçlamak yerine, erotik olarak birbirinizi yeniden tanımak için çaba sarf etmelisiniz.

Yalnız ilk geceden mükemmel bir performans bekleme. Nelson, “Uzun zamandır aksiyona girmemiş olmak partnerinin çabuk boşalmasına sebep olabilir, hissettiğin huzursuzluk ise senin eskisi kadar kolay orgazm olamamana yol açabilir” diyor ve ekliyor; “Ama cinsel hazza ulaşmanın birden fazla yolu var; örneğin oral seks daha kolay yakınlaşmanızı sağlayabilir.”

Bu yakınlaşmayı canlı tutmak ve daha iyi hâle getirebilmek için, partnerinle sözlü boşluk doldurma egzersizi (“_yaptığında tahrik oluyorum” “_den hoşlanmıyorum” gibi) yapabilirsin. Partnerinden, seni sekse davet eden klasik hareketini değiştirmesini isteyebilirsin (mesela popona vurmak yerine hafifçe dokunmasını söyleyebilirsin).

O da hangi posizyonun onu daha çok heyecanlandırdığını söyleyebilir. Sonrası mı? Sonrasında olacakları tahmin etmen zor olmasa gerek.

BÜYÜK BİR KAVGADAN SONRA.

Bir tartışma sonrası yaşayacağın cinsel deneyim, biraz ilkel hissetmene sebep olacak kadar vahşileşebilir. Bilimsel olarak konuşalım! Farmer, öfke gibi güçlü duyguların savaş ya da kaç tepkisinden sorumlu sempatik sinir sistemini harekete geçirdiğini ve yeterli miktarda sempatik tetiklenmenin de vajinal kan akışının hızlanmasını (ve ıslanmanı) sağladığını söylüyor. Başka bir deyişle sen ona gerçekten çok kızmış olsan da, alttaki bölge bunu “birazdan acayip iyi hissedeceğim” tarzında bir sinyal olarak algılıyor. İnanılmaz tutkulu olmasının yanı sıra barışma seksi, iyileşmek ve ilişkinizi düzene sokmak için de sağlıklı bir yöntem. Nelson’agöre bazı konularda anlaşamıyor olsanız bile hâlâ birbirinize bağlı olduğunuzu ve umursadığınızı gösterir.

YAŞIN NE ÖNEMİ VAR?

Söz konusu bekâret olunca önemi var. Kinsey Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Dr. Amanda Gesselman, “Araştırmalara göre ‘yetişkin bakirler’ ya da ilk cinsel deneyimini 20 yaşından sonra yaşayanlar, deneyimsizliklerinden dolayı, daha fazla partneri olmuş ya da seçici olmayan insanlara göre daha fazla baskı hissediyor” diyor. Her iki durumda da bu duygunun üzerine gitmen (bir terapistle ya da kendi başına) ve kurtulmak için çaba sarf etmen gerekiyor. Yüklerinden kurtul!

BEBEK SAHİBİ! OLDUKTAN SONRA…

Evet, sen dünyaya bir insan getirdin! (Tabii, takım oyunu ile.) Fakat bedeninin atlattığı fiziksel zorluklar yüzünden, doğum sonrasında cinselliğe bakış açında “Dikkat: Girilmez” tabelası görüyor olabilirsin. Farmer bu durumu “Hamilelikte ve doğum sonrasında kadın bedeni çok fazla zorlukla karşılaşır.

Vaj inal sinir hasarı, kas gerilimi ve sağlıklı genital dokunun oluşmasına yardımcı olan hormonların değişime uğraması, cinselliği acılı bir hâle getirebilir” diye açıklıyor. Ve üstelik bu durum, doğum sonrasında önerilen altı haftalık inziva sonrasında bile devam ediyor olabilir.

Adam & Eve yetişkin mağazasında cinsellik uzmanı olarak çalışan Evlilik ve Cinsellik Terapisti Dr. Kat Van Kirk, “Su bazlı bir kayganlaştırıcı ya da acı geçene kadar ön sevişmeye odaklanmak sorunu çözebilir” diyor ve ekliyor; “Mastürbasyon da bedeninin bu yeni durumunda neler yapabileceğini öğrenmen için iyi bir yöntem, bu sayede eşinle bir araya geldiğinde daha rahat hissedebilirsin.” Hormones and Behavior dergisinin yayımladığı bir araştırma, doğum sırasında, emzirirken ya da cinsel uyarılma anlarında salgılanan güçlü bir hormon olan oksitosinin, beyninin ödül kısmına seks ya da bebekle ilgilenme (emzirme) eylemleri için aynı komutları verdiğini gösteriyor. Bunun bir sonucu olarak doğumdan hemen sonraki birkaç ayda, eşinle birlikte olmak yerine bebeğine sarılmayı tercih edebilirsin. Bu durumun aranızda bir uçurum yaratmasını önlemek için eşinle sık sık fiziksel temas (sarılmak, masaj yapmak gibi) kurmaya çalış. Van Kirk, “Sürekli fiziksel temas içinde bulunmak onun da kendisini güvende hissetmesini sağlar” diyor. Sonuçta onun da hayatında az değişim olmadı, değil mi?

ALKOL ALDIKTAN SONRA…

Birkaç kadeh şarabın sana yaptırabileceklerini düşünmek mükemmel değil mi? Hayaller: Kuşkularından kurtulmak ve cesur numaralarla tam bir seks tanrıçasına dönüşmek. Gerçekler mi? Farmer, “Alkol beynindeki kimyasalları değiştirir, moralini bozan düşüncelerle birlikte duyusal algılarını da bloke eder” diyor. Yani evet, şarap bütün endişelerini kadehin dibinde boğabilir ama aynı zamanda zevk almanı sağlayan uyarılma sürecini de (vajinal kan dolaşımı ve kayganlaşma gibi) bastırabilir.

Gerçeklerle yüzleşelim: Alkolün etkisi altındaki cinsellik, bazı açılardan “uyanmanı” da sağlayabilir. Nelson, “Alkol genellikle bilinçaltı korkularını yatıştırır; normalde çekingen biriysen rahatlarsın ya da yatakta ne istediğini açıkça söylersin” diyor. Ayıkken ise birçok şeye kafam takarsın (“Tüylerim mi uzamış?” “Biraz hızlı gitmiyor mu?” “Eyvah, az önce gaz mı çıkardım?”). Evet bu biraz çelişkili görünüyor olabilir ama alkol almadığın zaman bu farkmdalıkla birlikte tam anlamıyla her şeyi “hissedebildiğin” için orgazma ulaşma şansın da daha fazla olur.

Yapabileceğin en iyi şey mi? Huzursuz hissediyorsan, alkole başvurmakyerine bu hislerini partnerinle paylaşmak. Yatağa girmeden önce biraz şefkate ihtiyacın varsa, bunu ona söyle. Seni kucaklamasını istemekten ya da daha yumuşak bir seks istediğini söylemekten çekinme. Sonrasında tek yapman gereken ise, kendini duygularına ve akışa teslim etmek.

SADECE ERKEKLERLE BİRLİKTE OLDUKTAN SONRA…

Kendini eşcinsel, biseksüel, heteroseksüel ya da herhangi başka bir cinsel yönelimle tanımlıyor olabilirsin. Ama ne olursa olsun, bir kadınla birlikte yaşadığın ilk deneyim seni, “Bu ne anlama geliyor? Neden böyle hissettim? Neden şimdi huzursuzum?” gibi birçok soru ile baş başa bırakabilir. Kendini iyi hissettirecekse söyleyelim: Bilim dünyası da aynı soruları soruyor. Farmer, geleneksel cinsellik algısının dışına çıkıp bir kadınla beraber olma arzusunun nedenini, istenilen ve arzu duyulan kişi olma ihtiyacı olarak açıklıyor. Başka bir deyişle beynin kadın ya da erkek dinlemiyor. Sen ve başka bir kadın birbirinizi çekici buluyor ve arzuluyorsanız, aranızda olanlarda bir gariplik yok. Ve bu deneyimin mutlaka bir şey ifade etmesi (lezbiyen olduğun gibi) gerekmiyor.

Huzursuz olman doğal çünkü yeni sularda yüzüyorsun. Nelson “Bir erkekle birlikte olduğunda ne yapacağını bildiğine emin olursun; bir kadına karşı ise çekingenlik duyabilirsin. Ve bu da kendini anın içinde kaybetmeni engelleyerek alacağın zevki azaltabilir” diyor. Bu duygulardan kurtulmanın bir yolu, ilişki öncesi partnerinle konuşarak sınırlarını baştan belirlemen olabilir. Başka bir çözüm yolu ise onunla birlikte birkaç video izleyip, onları yol gösterici olarak almak.

Eğer bunu istediğine karar verdiysen, bu ilk deneyimin diğerlerinden şaşırtıcı derecede farklı olabileceğini unutma. New Yorklu Seks Terapisti ve Psikiyatrist Madeleine Castellanos, “Kadınlar orgazma ulaşmak için erkeklerden daha fazla zamana ve ön sevişmeye ihtiyaç duyduklarından dolayı yavaş ilerleme eğilimindedir, bu da orgazmı çok daha yoğun hâle getirebilir” diyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir