Aknelerden Kurtulmanın Yolları

Aknelerden Kurtulmanın Yolları

Lise çağlarında yüzünüzde oluşan akneler sebebiyle evden dışarı çıkmadığınız olur muydu? Belki evet, belki hayır. Ama yetişkin çağlarda böyle bir lükse sahip değilsiniz. O zaman gelin şu aknelere yakından bir bakalım ve bu noktalardan kurtulmanın yollarını inceleyelim.

AKNE OLUŞUMU NASIL BAŞLIYOR?

Yağlanan deride önce komedon denilen siyah ve beyaz yağlı kabarıklıklar ortaya çıkıyor. Bu kabarıklıklar sıkıldığında kurtçuk şeklinde uzuyor. İlk belirtiler alında başlayıp, sonra yanaklar, burun, çene, boyun, nadiren gövde hatta kalça bölgesine yayılıyor.

akne-1

Yetişkin yaşta oluşan aknelerin pek çok sebebi olabiliyor. Menopozdaki gibi hormon seviyelerindeki değişiklikler veya doğum kontrol hapının kullanılıp bırakılması erişkin kadınların akne sebeplerinden ikisi olarak sayılabiliyor. Yağ bezi salgılarında artış, kıl folikülü içindeki hücre sayısının artışı da yine bu nedenlerin başmda geliyor. Kalıtsal ve hormonal nedenlerin yarımda; hijyen, gıda, nemli ortam gibi çevresel etkenlerden dolayı da akneler meydana gelebiliyor. Sebep hangisi olursa olsun akne oluşumunun temelinde yatan nedenin mudaka dermatolog tarafından belirlenmesi gerekiyor.

ERİŞKİN AKNELERİN SEBEBİ HORMONAL BİR HASTALIK OLABİLİYOR

Akne problemi hormonal nedenlerle gelişebilen bir hastalık. Özellikle erişkin kadınlarda sıklıkla akne görülüyorsa mudaka hormon tetkiklerinin yaptırılması gerekiyor. Örneğin polikistik över sendromu olan kadınlarda akne ve tüylenme görülüyor.

TEDAVİDE İLK AŞAMA TEMİZLİK!

Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterli oluyor. Ancak hekzaklorofen içeren antibakteriyel sabunların kullanımı deterjan akne denüen özel bir sivilceye neden oluyor. İkinci aşamada ciltteki yağ salgısını azaltan krem, jel, losyonlar kullanılıyor. İyileşme olmazsa, yerel antibiyotikler, ağız yoluyla antibiyotikler, doğum kontrol hapları denenebilir.

En dirençli ve şiddetii akne formunda ise A vitamini türevi kapsüller kullanılıyor. Ayrıca akne tedavisi gören kişilerin hekimlerinin kontrolünde vitamin almaları, yeterli sebze-meyve tüketmeleri ve daha fazla balık yemeleri gerekiyor. Akne tedavisinde hemen her yöntemde deride kuruma, kızarma, kaşmtı ve tedavinin ilk günlerinde sivilcelenmede artış bekleniyor. Bu durumun yan etki veya alerji olmadığı konusunda hastalar bügilendirilmeli. Yine en etkili ve uzun tedavilerden sonra bile sivilceler tekrarlayabilir.

AKNE OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN GÜNLÜK BAKIM NASIL OLMALI?

  • Uzmanlar her gün düzenli olarak cildinizi temizlemenizin akne savaşında en büyük silahınız olduğunu belirtiyor. Günlük bakım rutinini şu şekilde oluşturabilirsiniz:
  • Yüzde 5 benzoil peroksit içeren bir temizleyiciyle günde iki kere yüzünüzü yıkayın. Eğer benzoil peroksite alerjiniz varsa yüzde 2 salisilik asit içeren bir temizleyici de kullanabilirsiniz.
  • Yüzünüzü yıkarken ılık veya soğuk su kullanmaya özen gösterin.
  • Yine yüzde 5 benzoil peroksit içeren bir jel veya krem sürün; alternatif olarak sülfür veya rezorsinol içerikliler tercih edilebilir.
  • Gündüz yağsız formüllü nemlendirici sürün ve kullandığınız makyaj malzemelerinin de yağsız olmasına dikkat edin.
  • Geceleri yatmadan önce içeriğinde sülfür olan leke giderici kremlerden sürün.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir