Alerjik astımda ilaç tedavisi

Alerjik astımda ilaç tedavisi

Alerjik astım tedavisi, alerjik astım tedavisi varmı, alerjik astım tedavisi nasıl olur, alerjik astım tedavisi bitkisel, alerjik astım belirtileri ve tedavisi, alerjik astımın tedavisi, alerjik astım ilaç isimleri.

Alerjik astımda ilaç tedavisi

İlaç kullanım teknikleri

Sprey ölçülü doz inhaler (soluk yoluyla alınan) ilaç kullanım tekniği

Sprey şeklindeki astım ilaçlarının içinde bir gazla sıkıştırılmış sıvı ilaç bulunur, ilaca üstten basınç uygulandığında ölçülü bir doz ilaç aerosol yani gaz halinde püskürür. Sprey şeklindeki astım ilaçları çocuklarda mutlaka bir ara fanus (chamber) aracılığıyla uygulanmalıdır. Bu amaçla kullanılan fanuslar maskeli ve maskesiz olmak üzere iki tiptedir. 6 yaşın altındaki çocuklara maskeli fanus önerilir. Maske çocuğun ağzını ve burnunu içine alacak şekilde yüze yaslanma-lıdır. Sprey ilaç kullanılmadan önce çalkalanmalı, fanusun arkasındaki deliğe oturtulmalıdır, ilaç sıkıldıktan sonra çocuğun fanus içinden en az 5-10 nefes alması beklenmelidir. Fanusun üzerinde nefes sayısını saymayı sağlayacak şekilde bir aparat olup olmadığına dikkat edilmelidir. Nefesin sayılamadığı durumlarda özellikle bebeklerde maskeli fanusun ilaç sıkıldıktan sonra en az 20 saniye bebeğin yüzünde sıkıca oturmuş halde tutulması önemlidir.

alarjik astim tedavisi

Küçük bebekler maskeli fanustan hoşlanmayabilir. Böyle durumlarda bebeğin sırtını kendinize yaslamak, bir elinizle bebeğin ellerini diğer elinizle maskeyi yüze dayalı olarak sabitlemek gerekir. Bebek ağlarken ilacı daha verimli olarak akciğerlerine çekecektir. O yüzden ağlarken uygulamaktan çekinmeyin, ilacın bebek uyurken uygulanması tam tersine çok yüzeysel bir nefes alma sağlayacağından mecbur kalınmadıkça önerilmez.

Fanusun kullanım tekniğinde belirtildiği şekilde belli aralarla temizlenmesi çok önemlidir. Temizlik genellikle ılık sabunlu suyla yapılır. Bu tür fanusların iç çeperi genellikle ilacın fanusa yapışmasını önleyecek şekilde özel bir antistatik filmle kaplanmıştır. Bu filmin çizilmemesi için fanusun içi temizlenirken sert cisimler kullanılmamalıdır.

Kuru toz inhaler (soluk yoluyla alınan) ilaç kullanım tekniği

Kuru toz inhalerlerin içinde kapsüller halinde kuru toz ilaç yer alır. Bu tip astım ilaçları özel bir teknikle çekmeyi gerektirdiği için genellikle 6 yaş üzerindeki çocuklara önerilir. Bu ilaçlar, tipine göre değişmekle birlikte, genellikle kurulur. Önce çocuğun derin bir nefes alıp vermesi sağlanır. Ardından da ilacın içinden derin bir nefes alması ve vermeden önce en az 10’a kadar içinden sayması ve nefesini tutması istenir. Böylece kuru toz şeklindeki ilaç akciğerlerde daha uç noktalara ulaşabilir.

Çocuk 6 yaş üzerinde olsa bile uygulaması kolay olmayan bu tekniğin doğruluğu mutlaka test edilmelidir. Eğer çocuk doğru teknikle çekemiyorsa, ilaç ağıza ve dile yapışır, akciğerlere ulaşamaz. Durum böyle olduğunda çocuk ileri yaşta olsa bile sprey inhaler + fanus kullanımı tercih edilmelidir. Bu çocuklar için ya daha büyük maskesi olan bir fanus ya da maskesiz ağızlıklı bir fanus önerilir. Çocuklarda sprey ilaçların kesinlikle doğrudan ağıza sıkılmama-sı gerekir. Aksi takdirde ilaç akciğerlere ulaşmaz, dile ve ağız içine yapışır.

Buharlı (nebül) astım ilaçları

Buhar şeklinde uygulanan nebül ilaçlar sıvı formda ampuller içinde bulunur. Nebulizatör adı verilen makinenin haznesine konduktan sonra makine çalıştırılır ve haznedeki ilaç bitene kadar buharın çıktığı maske çocuğun ağzına kapalı olarak tutulur. Bu uygulamada ilacın bitmesi genellikle 15-20 dakikayı bulur. Makineye hangi ilacın, ne dozda konulacağı ve hangi ilaçların birlikte uygulanabileceği konusunda da aileye eğitim verilmelidir.

Astımın ilaçla tedavisini iki ana kısımda incelemek gerekir:

• Rahatlatıcı tedavi

• Koruyucu tedavi




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir