Diyete Başlamak

Diyete Başlamak

Diyette Birinci Gün

07.00-07.30: Uyanma vakti

Bu saatlerde güne başlıyoruz. Daha erken kalkıyorsanız sorun yok ama daha geç kalkmanızı tavsiye etmiyoruz. Uyanınca vücudumuzun ilk ihtiyacı olan, oda ısısındaki 1 bardak suyu içelim. Evde yapılan hafif bir egzersiz (güne hazırlanmak, giyinmek, duş vb bile yeterli olabilir) veya alışkanlığınız varsa 20-30 dakikalık kendinizi yormayacak şekilde bir yürüyüş mükemmel bir başlangıçtır.

diyette ilk gun

08.00: Kahvaltı

İş veya okul gereği daha önce de kahvaltı yapılabilir. Lütfen saatlere takılmayın. Fakat daha geç de yapmayın! Kahvaltınızı mutlaka evde yapın. Sakın iş yerine bırakmayın. Kahvaltınızda besleyici olan kahvaltılıkları tercih edin. Bir tost yiyip kahvaltı yaptım diye düşünmeyin.

Kahvaltı en geç 08.30da bitmiş olsun. Öğlen yemeğine kadar, bu yediklerimizin sindirimi için en az 5-6 saate ihtiyaç var. Bu nedenle kahvaltımızın bitiş saati en geç 08.30 olmalı! Kahvaltı sonrası yapılacak en güzel şey günlük işlerimizi yapmak ve artık sindirim sistemimizi rahatsız edecek, çiğnenip yutulacak bir şey yememektir. Siz kendi işinizle meşgul olun, bırakın sindirim sisteminizde sabah yedikleriniz ile meşgul olsun… Bir şey yiyip onun dikkatini dağıtmayın! Sıvı olan içecekler serbest, fakat çok fazla çay, kahve içmeyin. Çünkü çok fazla çay, kahve içmek vücudumuzun su ihtiyacını maskeler. Su isteği olmaz ise su içmeyiz ve vücudumuzun sindirim ve temizlik fonksiyonları tam çalışamaz.

12.00-14.30: Öğle yemeği

Vücudumuz, gece tamir ve ideal bedene dönme işlemini, sizin sabah kahvaltıda ve öğlen yemekte yediğiniz yiyecekler içindeki proteinler, yağlar ve vitaminler, mineraller ile yapacaktır. Bu saydığım gıdaların sindirimi bazen 10-12 saati bulabilmektedir. Vücudumuzun 23.00-02.00 saatleri arasında ‘tamir ve ideal bedene dönme’ işlemini yapabilmesi için, bizim bu yiyecekleri en geç saat 14.30’da yemiş olmamız gerekiyor.

Öğlen yemeğinde de her zaman olduğu gibi tok hissetmeyi değil, beslenmeyi düşünmemiz gerekir. Mesela burada büyüme çağındaki bir çocuğu örnek alabiliriz. Anneler, büyüme çağındaki çocukların ne tür yiyecekleri yemesi gerektiğine genellikle içgüdüsel olarak karar verirler… Onlar çocukları için neyi uygun görüyorsa, siz de kendiniz için onu uygun görün.

Ancak ekmek, makarna ve pilavı uygun gören anneleri örnek almayın!

Tabldot tarzı yemekler, tıpkı okul kantinlerinde veya dışarıda satılan tost ve ekmek arası yiyecekler gibi beslenmek için değil, tok hissetmek için yenilen yemeklerdir. Bu tip menülerden makarna, pilav, ekmek ve tatlıyı çıkarırsanız, geriye 1-2 kaşık yemek, 1 kâse çorba kalır! Bu yüzden çantanızda çiğ badem, ceviz veya fındık bulundurun.

Tabldot menülerinde mutlaka 1 çeşit çorba olur. Yanınızda kuru köfte veya tavuk kızartma götürdüyseniz, bu çorbanın içerisine küçük parçalar ile katıp o çorbayı besin değeri yüksek etli bir yemeğe çevirebilirsiniz, üstelik yanınızda götürdüğünüz köfte veya tavuk da ısınmış olur. Ayrıca mutlaka salata da vardır. Bu salataya peynir, zeytinyağı bazen haşlanmış yumurta veya ton balığı, ekleyerek onu da kaliteli bir yemeğe dönüştürebilirsiniz. İmkânınız varsa yanınızda zeytinyağlı bir yemek bile taşıyabilirsiniz. Tabldot yemeğin besin değerini yükseltirsiniz.

Öğlen yemeği bitiminden akşam iyice acıkıncaya kadar da çiğnenip yutulacak ve sindirim sistemini tekrar başlatacak bir şey yemeyin. Sıvı içecekler içebilirsiniz. Böylece öğlen yemeği tam sindirilir.

17.00-19.00 arası acıkabilirsiniz!

Eskiden kahvaltıyı geçiştiriyorduysanız, mutlaka aşırı bir açlık hissedersiniz. Genelde bu acıkmaların nedeni, 10 saat önce yeni yeni yapmaya başladığımız bir davranışa vücudun ayak uyduramamasıdır. Bu durum yaklaşık 1-2 haftada düzelecektir. Düzelinceye kadar siz bu saatleri sütlü bir içecek, ayran veya 1 kâse yoğurt gibi hazım sistemini tetiklemeyecek sıvı bir şeyler ile geçiştirin. Bir çeşit çorba da içebilirsiniz. Ancak acıkmalarınız geçince bu saatlerde bir şey yemenizi önermiyoruz.

18.00-20.00 arası biraz hareket

Bu saatlerde kendinizi fazla yormadan, iki bölüm halinde yapacağınız, yaklaşık 30 dakikalık ritmik bir yürüyüş, bağırsaklardaki peristaltik hareketleri tekrar başlatır. Bu da sabah ve öğlen yediğiniz yemeklerin en değerli kısmı olan protein ve yağların kalan bölümlerinin sindirilmesine de yardımcı olacaktır. Böylece vücudumuz ihtiyaç duyduğu besinleri tam olarak içerisine alabildiği için gece daha az acıkacaktır. Akşam yapacağınız bu hareket ve yürüyüşlerde enerji harcamayı değil, sindirim sistemini daha iyi çalıştırmayı hedefleyin. Bu yürüyüşten sonra eğer 1 bardak ayranın içine

1 şişe maden suyu ilave edip içerseniz, hareket ve terleme ile kaybettiğiniz protein ve minerallerin bir kısmını geri kazanmış olursunuz.

Akşam yemeği

Akşam yemeğini iyice acıkmadan yemeyin. Herkes sofraya oturdu ben de oturayım demeyin, beden aklınızın sizi yönlendirmesine müsaade edin.

Saati çok geç bile olsa acıkırsanız yiyeceksiniz… Unutmayın sizi şişmanlatan neden geç saatte yemeniz değil, sabah ve öğlen yeterince besleyici yememeniz veya bedeninize bu yediklerinizi sindirebilecek kadar zaman vermemeniz. Bu nedenle acıkmadan yediğiniz yemek, öğlen yemeğinizin tam sindirilmesini engeller ve siz öğlen yemeğinden 10 saat sonra, gece saat 23.00-24.00 gibi tekrar acıkmış olursunuz. Halbuki gece 21.00-22.00’ye kadar acıkmamış bir vücut sadece 1 kâse çorba içse bile kendisini rahat hisseder. Üstelik gece midesini lüzumsuz doldurmadığı için çok daha kolay ve rahat uyur. Gece hormon üretip küçülür… Akşam herhangi bir yere davetliyseniz veya bir yemek programınız varsa, kesinlikle sabah ve öğlen yemeniz gereken yiyecekleri azaltmayın veya öğünleri atlamayın. Akşam yemeğe davetlisiniz diye vücudunuz gündüz aç kalmak zorunda değil! Üstelik bir davete tok gittiğiniz zaman çok yiyemeyeceğiniz için vücut ritmini de fazla bozmazsınız.

Probiyotik ile bağırsaklarınızı mayalayın

Tüm danışanlarımıza/hastalarımıza, tedaviye başladıkları ilk günlerde, gece yatmadan önce eczaneden aldıkları probiyotik bir toz veya kapsülü içerek bağırsakları için gerekli olan dost bakterileri vücutlarına almalarını öneriyoruz.

Uyku vakti

Gece vücudumuzun kendini tamir etmesini istiyorsak, 23.00-02.00 saatleri arasında en az 1 saat boyunca derin uykuda olmak gerekiyor. Bu yüzden beslenmek ne kadar önemli ise, uyumak ve vücudun kendini tamir etmesi için ona zaman tanımak da o kadar önemlidir. Çok geç saate kadar çalışan veya sürekli gece çalışan kişilerde, beden aklı kendisine uygun başka bir fizyolojik saat kurabilir. Fakat genel olarak gündüz yaşayan ve çalışan kişilerin bu önerilerimize kulak vermesini isteriz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir