Doğal Bir Bitki Olan Udi Hindinin Faydaları

Doğal Bir Bitki Olan Udi Hindinin Faydaları

SON bir yıldır temizlik, maske, mesafe kuralları derken atlamadığımız bir şey daha var; bağışıklık sistemimizi korumak. Hastalıklardan korunmak isteyen herkes, bitkisel ve doğal ürünlere adeta saldırmış durumda. Aktarlarda daha önce adını hiç duymadığımız bitkiler görülmeye başladı. Bu yeni bitkilerden bir tanesi de “udi hindi”. Udi hindi, özellikle Hindistan ve Malezya adalarında çokça bulunan bir bitki türü. Odunsu bir yapıya sahip olan udi hindi bir ağaçtan elde ediliyor. Ülkemizde ise sadece süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Ülkemizde henüz üretimi olmayan bu bitki, sunduğu pazar olanaklarıyla dikkate değer nitelikte. Tarım uzmanları, udi hindiyi ilk eken çiftçilerin bu işten karlı çıkacağını söylüyorlar. Doğal bir antibiyotik olarak kabul edilen ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kabul edilen bu bitkinin kilogram fiyatı ise 250 ile 450 TL arasında.

Doğal bitki satıcıları udi hindinin şu tür faydaları olduğunu iddia ediyorlar:

  • Tozu bal ile karıştırıldığında antibiyotik etkisi gösterir ve enfeksiyon hastalıklarına karşı fayda sağlar.
  • Mikropları öldürür ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
  • Boğazı yumuşatır, boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Enfeksiyona karşı mücadelede ciddi katkı sağlar.
  • Burun tıkanıklığı için etkilidir ve udi hindi bitkisinden burun damlası hazırlanarak tatbik edilebilir.
  • Bademcik iltihabından kaynaklanan enfeksiyonlar ve genel iltihaplanmalardan meydana gelen enfeksiyon durumlarında oldukça etkilidir.
  • Balgam sökme sorunu yaşayanlar udi hindi ile solunum yolunu rahatlatabilir.
  • Karaciğer, mide, alt ve üst solunum yollarına karşı etkilidir.
  • Hoş bir kokuya sahip olması nedeniyle ağız kokularını giderici etkisi vardır.
  • Vücut direncinizi güçlendirip bedensel rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.
  • Stres ve yorgunluğu gidererek vücudun kuvvetli kalmasına, bağışıklığın sağlam olmasına yardım eder.
  • Bitkinin cilt yenileyici etkisi vardır, maske olarak uygulandığında ölü derileri atar. Lekelerin kaybolmasını veya azalmasını sağlar.
  • Ciddi olmayan yanıklarda ve egzama hastalığında iyileşmeyi destekler.

DOGU ASYALI ŞİFA KAYNAĞI

Doğal Efendi, 2015 yılında başladığı bitkilerle tedavi ve alternatif tedavi serüvenini 2017’de İstanbul Fatih’te açtığı mağazasıyla sürdürüyor. Doğal Efendi ve Dogalefendi.com markalarıyla hizmet verdiklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Fitoterapist Hakkı Furkan Yeğiner, bir diğer ismi de öd ağacı olan udi hindi bitkisinin bağışıklığı artırdığını, özellikle boğaz hastalıklarına iyi geldiğini ve antibiyotik görevi gördüğünü iddia ediyor. Pandemide satışı artan bitkilerden olduğunu söyleyen Yeğiner, bitkinin kökeninin Doğu Asya olduğunu, Arap Yarımadasında ‘kust-i bahri’ olarak bilindiğini, ülkemizde ise sadece süs bitkisi olarak yetiştirildiğini söylüyor.

Bitkiyi toz ve tane kök olarak güvendikleri ithalatçı firmalardan ya da toptancılardan aldıklarını söyleyen Yeğiner, müşterilerin bu bitkiyi pandemi öncesinde tütsü olarak aldıklarını ve pandemiyle beraber bilinirliğinin arttığını söylüyor. Özellikle bulaş riskine karşı kullanıldığını söyleyen Yeğiner, tozunu bala, suya ve süte karıştırarak, günde maksimum iki kere olacak şekilde tüketilmesini tavsiye ediyor. “Bilinen bir yan etkisi yok. Ancak alerjisi olanlar olabilir. Kontrollü kullanmakta yarar var” diyen Yeğiner, bitkinin toz ve kök kilogramının 450 TL olduğunu belirtiyor.

YÜZDE 100 ARTIŞ

Udi hindinin, odunsu bir yapıya sahip olan bir ağaçtan elde edildiği bilgisini paylaşan Nurs Lokman Hekim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yılmaz ise, bu bitkinin Çin’de yoğun olarak görüldüğünü, her mevsimde yapraklı, mevsim geçişlerinden etkilenmeyen bir tür olduğunu söylüyor. Pandemide bu bitkiye talebin yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirten Yılmaz, toz halinde satılan udi hindinin kullanımının amacına göre değişiklik gösterdiğinin altını çiziyor. Tarif olarak ise “Sabahları bir çay kaşığı udi hindi tozu ve bir tatlı kaşığı balı karıştırıp, akşamları ise bir yemek kaşığı bal ve bir çeyrek kaşık zencefil karıştırılarak tüketilmeli” diyor.

Kalitesine göre piyasada 250 ile 350 TL arasında satışının yapıldığını söyleyen Yılmaz, bitkinin faydalarını ise şöyle sıralıyor: “Faydaları saymakla bitmeyen bu bitki vücuttan mikropların atılmasını sağlıyor. Ayrıca iltihap ve enfeksiyonlara karşı faydalı, boğaz ağrısı ve burun akıntısına karşı etkili, mide ağrıları ve strese iyi geliyor. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi bu tarz takviyelerinde olması gerekenden fazla kullanılması bir yan etki oluşturabilir. Dikkatli kullanılmalı.”

Bitki uzmanının tarifi

Bitki ve güzellik uzmanı Suna Dumankaya’nın udi hindi tarifi şöyle:

Bir kahve fincanı yağlı tahin, bir tatlı kaşığı toz udi, bal veya üzüm pekmezi karıştırılıp günde üç tatlı kaşığı yenilebilir. Vücut kuruluğu veya egzama varsa bir kahve fincanı Hindistancevizi yağı, bir çorba kaşığı da tereyağı kısık ateşte eritilir ve içine bir tatlı kaşığı udi hindi tozu koyulup krem haline getirilir. Çay için ise udi hindi, karanfil, tarçın, havlıcan, zencefil, yıldız anason ve zerdeçaldan bir dalı iki litre suda sekiz dakika kaynatıp ardından bir parça nöbet şekeri koyup kış günlerinde içilebilir.

MERVE YILMAZ




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir