Kış Detoksu İle Zayıflamak

Kış Detoksu İle Zayıflamak

“YAĞ DEPOLARI ASLINDA BİR BAKIMA VÜCUDUN KORUYUCUSU, SOĞUĞA KARŞI YALITIMI. BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLAYAN KİŞİLER GRİP, SOĞUK ALGINLIĞI GİBİ HASTALIKLARA MEYİLLİ OLUYOR. TÜM BU OLUMSUZLUKLARDAN KORUNMAK ANCAK DENGELİ BESLENME İLE MÜMKÜN.”

KIŞ DÖNEMİNDEKİ DETOKSTA NELER YAPMAK GEREKİYOR? BİR TEK DETOKS SULARI YETERLİ OLUYOR MU?

İster kış ister yaz dönemi olsun kişiler bedeninde, psikolojisinde, sindirim sisteminde rahatsızlıklardan şikayet ediyorsa detoks programları uygulayabilir. Detoks derken birkaç haftalık sadece sıvı tüketilerek, aç kalarak geçirilen günler düşünülmemeli. Bu yanlış ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Detoks demek arınmak demek. Yani kötü ve sıkıntıya düşüren her koşuldan arınmak anlamına geliyor. Kişi iş yerinde veya evinde bulunduğu ortamda çok stres altındaysa geçici bir süre o ortamdan uzaklaşmalı. Az su içiyorsa daha çok su içmeye başlamalı. Sigara ve alkol tüketiyorsa bunlardan uzak durmalı. Beslenme konusunda yapılacak önemli değişiklikler ise, mevsimine göre sebze ve meyve tüketimi artırılabilir, hatta mümkünse çiğ tüketilebilir. Protein tüketimi de kas kaybı olmaması açısından çok önemli. Fakat her gün sadece bir avuç içi kadar et, tavuk, balık diyete eklenirse, arada sırada kurubaklagiller tüketilirse, peynir, süt ürünleri de azar azar diyete eklenerek, daha çok sebze, salata, meyve ağırlıklı beslenilirse, detoks sağlanabilir.

Ayrıca dengeli beslenmeye ek olarak açık havalarda yürüyüş yapılması da vücudun ve ruhun temizlenmesi için en güzel yöntem.

YAZ MEVSİMİNE ORANLA KIŞ MEVSİMİNDE İŞTAHIN AÇILMASININ NEDENİ NEDİR?

Kış mevsiminde, soğuyan hava ile kendi ısısını dengelemeye çalışan insan bedeni, fazla enerji harcıyor, vücut ısısı düşüyor. Vücut ısısını arttırmak için daha çok ısı açığa çıkaracak yakıta yani yiyeceğe ihtiyaç duyuyor. Özellikle hızlı sindirilen ve çabuk enerji veren karbonhidratlı besinlere olan ilgi artıyor. Bir nevi iştah fazlalaşıyor. Ayrıca güneş ışığından faydalanılan gündüzler kısalıyor, hava daha yağmurlu ve bulutlu olabiliyor. Bu da kişilerin ruhsal olarak etkilenmesine, depresyona varan iç sıkıntısına sebep oluyor. Depresyona yatkınlık da iştah durumunu etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra, akşamları ev ortamında geçirilen vakitler uzuyor, aile ile geçirilen vakitler, televizyon başmda izlenen programlar da kişileri daha çok yemek yemeye sürükleyebüiyor.

KIŞ DETOKSU YAPARKEN GRİP VE NEZLEDEN DE KORUNMUŞ OLUR MUYUZ?

grip nezle

Kış mevsiminde dengeli bir beslenme planı ile bol sebze ve meyve tüketerek detoks yapmak, vücuda alınacak vitamin ve mineral miktarını da artacağı için bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kış mevsimine geçişte birden değişen hava sıcaklıkları, vücut ısısında değişimlere yol açarak, grip, nezle gibi hastalıklara neden olabiliyor. Dengeli bir beslenme programı ile vücudun ve ruhun arındırıldığı taze sıkılmış sebze ve meyve suları, bol C vitamini alınarak yapılan detoks programları vücut ısısını dengeliyor, mikroplar ile savaşmaya yardımcı oluyor ve hastalıklara karşı koruyor.

“ALKOL, SİGARA VE ASİTLİ İÇECEKLERDEN, ÇOK YAĞLI VE FAZLA BAHARATLI YİYECEKLERDEN, HAZIR, KATKI MADDELİ, YANMIŞ VE TÜTSÜLENMİŞ GIDALARDAN, KONSERVELERDEN VE HAZIR MARKET ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURUN.”

SU TÜKETİMİNE NE DERECE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Kış mevsimi gelince soğuyan havalar ile birlikte, terleme ve vücut ile kaybedilen su azalıyor. Doğal olarak kişilerin suya olan ilgisi de azalıyor. Oysa ki besinlerin yakılması, sindirimin iyi çalışması, vücudun toksinlerden arınması, kilo almamak, hastalıklardan korunmak ve vücut ısısını düzenleyebilmek için su tüketiminin bol olması gerekiyor. Ayrıca kış mevsiminde tüketilen çaylar, sıcak içecekler içeriğindeki bitkiler sebebi ile idrar söktürücü etki gösterdiği için vücuttan su atılımı artıyor. Kaybedilen suyun yerine konması gerekiyor. Bu sebeple çok fazla çay, kahve tüketen kişilerin daha da fazla su içmesi öneriliyor.

EN FAZLA NELERİ TÜKETİP, NELERDEN UZAK DURMAMIZ GEREKİYOR?

Detoks yaparken, en çok mevsimine göre sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekiyor. Eğer uygunsa, sebzeler de çiğ olarak tüketilmeli. Hatta kabuklu yenilebilen meyveler kabuklarıyla yenmeli. Meyve ve sebze lifli kısmı ile beraber tüketilirse, sindirim sistemini çalıştıran lif, bağırsakların da temizlenmesinde yardımcı görevi ediniyor. Aynı zamanda kan şekerinde ani düşüşlerin önüne geçmiş olunuyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir