Kuru Fasulye Tarifleri

Kuru Fasulye Tarifleri

KURU FASULYE

Kuru fasulye toprak güveçte, ağır ateşte çok güzel olur. Kuru fasulye diye bildiğimiz onlarca çeşit fasulye var. İnce uzun taneli horoz fasulyesi, tombul kısa taneli şeker fasulyesi (İspir fasulyesi), yassı Niğde fasulyesi ilk aklıma gelenler. Tüm bu çeşitlerin pişme süreleri, tatları çok farklı olabiliyor. En iyi fasulye çabuk pişen, ince kabuklu, piştiğinde kabuğu aynlmayan, lezzetli fasulyedir. Cinsine ve tazeliğine göre pişmesi 40 dakika ila 2 saat arasında değişebilir.

kurufasulye

4-5 kişilik

• 2 su bardağı kuru fasulye

• 1 büyük soğan

• 2-3 çorba kaşığı tereyağı (veya zeytinyağı)

• 1 yeşil biber (yoksa kurusu)

• 1 kırmızı biber

• 1 çorba kaşığı biber salçası

• Tuz, karabiber

Fasulyeyi bir gece önceden üstüne üç dört parmak çıkacak kadar suyla ıslayın. Sabah ıslama suyunu süzün. Üstüne iki parmak çıkana kadar temiz soğuk su ilave edin. Önce harlı ateşte kaynamasını bekleyin. Sonra ateşi kısın. Üstüne çıkan kefıni delikli kaşıkla alıp atm. Üste çıkan boş kabuklar varsa onlar da kefle birlikte atılmış olur. Soğanı içine incecik kıyın. 1 çorba kaşığı yağ ilave edin. Az tuz serpin. Kapağını örtün. Fasulye yumuşacık olana kadar haşlayın. Ara sıra suyunun yeterli olup olmadığına bakın, gerekirse azar azar kaynar su katın.

Ayrı bir sahana biberleri küçük küçük doğrayın. 1-2 çorba kaşığı yağda yumuşayana kadar kavurun. Salçayı katın. Güzel kokusu gelene kadar 1-2 dakika kavurun. Salçalı biberli yağı fasulye tenceresine boca edin. Yemeğin tadına tuzuna bakın. Hep birlikte 10-20 dakika daha ağır ağır kaynatın. (Baharda bahçede naneler çıktığında annem ateşten almadan hemen önce incecik doğranmış taze nane de ekliyor.)

Yemeği biraz dinlendirdikten sonra yanında pilav ve turşuyla sofraya çıkann.

PASTIRMALI KURU

Yeşil biber kullanmayın. Yağda salçayı hafif kavurun. Sonra çemeniyle birlikte, lokma lokma doğranmış pastırma dilimlerini katıp çok hafif kavurun. Kuruya boca edin. Hep birlikte biraz pişirin.

SUCUKLU KURU

Sucuk küçük küçük doğranır. Aynı pastırma gibi kullanılır.

ETLİ KURU

Kemikli veya kemiksiz kuşbaşı koyun eti kullanabilirsiniz. Etiniz yağlıca olsun. Eti yarı yarıya yumuşayacak şekilde yaklaşık 45 dakika pişirin. Ayn bir yerde ıslama suyu süzülmüş fasulyeyi soğuk suyla ateşe koyun. Fasulye fokur fokur kaynayınca yarı pişmiş ete katın (et de fasulye de sıcak olacak). İkisi de yumuşacık olana kadar pişirin. Sonra yukarıdaki salçalı yağı hazırlayın.

FIRINDA KURU

Kimileri kuru fasulyeyi haşladıktan sonra suyunu çekene kadar fırınlar. Özellikle güveçte pişiriyorsanız fırınlamayı deneyebilirsiniz.

KURU EKMEKLE KURU FASULYE

Kuru fasulye yemenin bir güzel yolu daha vardır. Evdeki kurumuş ekmekler bir tepsinin içine lokma lokma doğranır. Üstüne sıcacık fasulye yemeği gezdirilir. Ekmekler pamuk gibi yumuşar, fasulyeyle yemesi çok hoş olur.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir