Mutfaklarımızda kullanacağımız 10 akıllı cihaz

Mutfaklarımızda kullanacağımız 10 akıllı cihaz

ŞİMDİYE kadar internetin amacı insanları bilgi ve deneyim paylaşımı amacıyla birbirine bağlamaktı. Bir süredir bu paylaşım nesneler arasında da yapılıyor. Gelecekte bu etkileşim çok daha karmaşık olacak.

İlk kez 1999’da İngiliz teknoloji girişimcisi Kevin Ashton tarafından kullanılan “nesnelerin interneti” kavramı gelişen teknoloji ile birlikte bugün çok geniş bir vizyona erişti. Nesnelerin çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleriyle haberleşmesi ve birbirine bağlanarak ve bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmasını ifade eden bu kavram şimdilik akıllı saatlerin cep telefonlarıyla, akıllı gözlüklerin bilgisayarlarla etkileşim kurmasıyla sınırlı.

Evde en çok vakit geçirilen alanlardan olan mutfakta kullanılan cihazlar da yakın zamanda bu teknolojilerle donatılacak. Sağlık hedeflerine uygun yemek öneren tezgahlar, içinde kaç kalori olduğunu hesaplayan tabaklar, sakladığı malzemenin eksikliğine göre alışveriş listesi hazırlayan buzdolapları gibi akıllı mutfak gereçleri bunlardan bazıları. Evdeki tartının kişinin kilosunu ve günlük alması gereken kaloriyi akıllı tezgahla paylaştığı, günlük tüketilmesi gereken kaloriye göre yemek tarifi veren tezgahın bu bilgileri buzdolabına ileterek gerekli malzemeleri talep ettiği günler çok uzak olmasa gerek. Sizler için mutfaklarda yeni yeni kullanılmaya başlanan ve yakın gelecekte yaygınlaşacak olan akıllı ürünleri derledik. İşte, önümüzdeki yıllarda mutfaklarımızda kullanacağımız 10 akıllı cihaz…

BAKTERİ ÖLÇER BIÇAK

Electrolux tarafından prototoip olarak üretilen bıçak, sebze, meyve, et ve balık ürünlerinin tazeliğini ve bakteri oranını, besin miktarını ölçüyor ve akıllı ekranı sayesinde bu bilgileri kullanıcısıyla paylaşıyor. Tespit edilen bakteriler, vitamin ve yağ gibi besinler hakkında detaylı bilgileri de kullanıcısına sunuyor. Bu bilgiler istenirse sesli olarak da dinlenebiliyor. Gıda malzemelerinin içeriğini algılamak için ucunda sensörler olan bıçak aynı zamanda ürünlerdeki gıda oksidasyonunu da önlüyor. Yani bıçağın değdiği yerlerde bir oksitlenme olmuyor. Şarj cihazına bağlı olarak tıpkı el süpürgesi gibi tezgah üstünde duran akıllı bıçağın çocuk kilidi de mevcut.

ÇUBUK SU ISITICISI

Miito adıyla Eindhoven Dizayn Akademisinden Nils Chudy tarafından tasarlanan su ısıtıcısı uzun çubuk şeklinde. Bardağın ya da sürahinin içine daldırılmasıyla çalışmaya başlayan metal çubuk su haznesinin boyutuna bağlı olarak genelde bir bardak suyu 60 saniyede, bir sürahi içindeki suyu iki dakikada ısıtıyor. Eski usul su ısıtıcılarına göre enerji tasarrufu sağlayan cihaz aynı zamanda bir bardak sıcak su için koca bir su ısıtıcısının kullanılmasının da önüne geçiyor. Cihaz, 2015’te dünyaca ünlü kitlesel fonlama sitesi Kick Starter’da 800 bin euro bağış topladı.

KENDİSİ YEMEK PİŞİREN TENCERE

Sereneti markasıyla ABD’de sınırlı sayıda üretilen akıllı tencere dışarıdan hiçbir müdahale olmadan kendi kendine yemek pişirebiliyor. Arkasındaki dört katlı hazneye pişirme önceliğine görç yukarıdan aşağı  doğru konuluyor.

Başta yapılan ayarlar dışında başka bir müdahaleye gerek kalmadan yemek pişirebilen cihaz kısa zamanda yaygınlaşacak gibi görünüyor. Vakti sınırlı insanların mutfakta geçireceği süreyi kısaltan cihazın ABD’de şu anki satış fiyatı 1.999 dolar.

GÖZLEME MAKİNESİ

Reklam broşüründe “Eğer Hindu iseniz ve kahvaltı yapmayı seviyorsanız annenizin sizin için her gün gözleme yapma zahmetine girdiğine şahit oluyorsunuzdur” diye tanıtılan gözleme makinesi piyasada satılıyor. Hindular’ın “roti” dedikleri ve tüketimi oldukça yaygın gözlemeyi otomatik hazırlayan ve pişiren cihazın satış fiyatı 999 dolar. Hindistan orijinli Zeimp-listic firmasının kurucusu Rishi İsrani tarafından tasarlanan Rotimatic isimli cihazın çalışma prensibi oldukça basit. Un, su ve yağ koymak için hazneleri bulunan cihazın dijital göstergeleri sayesinde gözlemenin kalınlığı, yumuşaklığı ve kaç adet istendiği de ayarlanabiliyor. Dakikada bir gözleme yapabilen makine evvela hamur yapıyor, ardından hamuru incelterek pişiriyor. Un, su ve yağ konulduktan sonra çalıştırılan cihazda gözleme pişene kadar başka herhangi bir müdahaleye gerek bulunmuyor.

UZAKTAN KUMANDALI IZGARA

ABD menşeili Palate firmasının Cinder markasıyla tasarladığı akıllı ızgaranın en büyük özelliği telefon uygulamasıyla uzaktan kontrol edilebilmesi. Etin pişirilme derecelerinin, yumuşaklığının, kızarıklığının, içindeki su oranının uzaktan ayarlanabildiği ızgarada et piştikten sonra telefona bildirim gönderilerek kullanıcı uyarılıyor. Ayrıca etin pişirilme dereceleri ve diğer ayarlar yapılmadan evvel uygulamada etin piştikten sonraki hali resimlerle anlatılıyor. Öte yandan buz çözme ve sıcaklığı muhafaza etme özelliği de olan ızgaraya, sabah işe giderken donmuş halde bırakdan et, uygulama sayesinde akşam eve gelindiğinde pişmiş halde bulunabiliyor. Akıllı ızgara şu an 500 dolara satılıyor.

ALDIĞINIZ KALORİYİ SÖYLEYEN TABAK

Fitly firması tarafından geliştirilen akıllı tabağın en önemli özelliği içinde yer ölçümleri yapan cihaz, telefon uygulamasına sonuçları gönderiyor. Gerekli gördüğü durumlarda uygulama vasıtasıyla yiyeceklerin fotoğrafını da isteyen akıllı tabak günlük alınan kalorinin hesabını da tutuyor. Tabakta birden fazla yiyecek varsa bunların oranını da hesaplayan akıllı tabak, hızlı tüketim durumunda da kullanıcıya uygulama vasıtasıyla uyarı gönderiyor. Tabağın satış fiyatı 129.95 dolar.

YEMEK TARİFİ VEREN TEZGAH

IKEA’nın yenilikçi dizaynlar üreten IDEO firması ile birlikte tasarladığı “Konsept Mutfak 2025” ürünleri arasında bulunan akıllı mutfak tezgahı henüz geliştirilme aşamasında. “Yaşam masası” olarak adlandırılan bu akıllı tezgah, üzerindeki malzemeleri algılayıp yemek tarifi verebiliyor. Telefon şarj edip kahve de ısıtabilen tezgah tek tuşla bütün bu özelliklerini gizleyip bir masaya dönüşebiliyor ya da aniden bir ocak olabiliyor. Sensör-leri sayesinde üzerindeki malzemelerin kalorilerini de hesaplayabilen tezgah, henüz geliştirilme aşamasında olduğu için özellikleri bunlarla sınırlı. Ancak yakın gelecekte başka özellikler de eklenecek gibi görünüyor.

ALIŞVERİŞ LİSTESİ HAZIRLAYAN BUZDOLABI

Samsung tarafından üretilen ve “the Family Hub” ismi verilen buzdolabı şimdilik yalnızca Hindistan’da satışa sunuldu. Sahip olduğu 21.5 inçlik dev ekranı ve akıllı ev ürünleriyle bağlantısı sayesinde birçok işi aynı anda yapabiliyor. Öyle ki sakladığı malzemeleri tespit edip alışveriş listesi hazırlayabiliyor. Hatta online alışveriş sitelerine sipariş bile verebiliyor. Amerika menşe ili Tüketici Teknolojisi Derneği – CTA tarafından 2018 Ocak’ta Las Vegas’ta düzenlenen ödül töreninde “En iyi inovasyon” ödülünü de alan akıllı buzdolabıyla Samsung’un sesli komut sistemi Bixby vasıtasıyla iletişim kurmak da mümkün. İçindeki kamera sayesinde mobil uygulamadan dolabın içi görüntülenebiliyor. Cihazın Hindistan’daki satış fiyatı 280 bin rupi (yaklaşık 20 bin TL).

DİYET ÖNERİSİ SUNAN TARTI

Yunmai markası tarafından üretilen akıllı tartının Türkiye’de satış fiyatı 400 TL. Mobil uygulaması da bulunan akıllı tartı, güncel değerleri uygulama vasıtasıyla kullanıcıyla paylaşıyor. Yağ, kas, kemik, su, kilo, biyolojik yaş gibi değerleri ölçen akıllı tartı sonuçlara göre egzersiz ve diyet önerileri de sunabiliyor. Farklı kişiler için ayrı profillerin de açılabildiği cihazda aile bireylerinin kilo ve diğer değerlerini düzenli olarak takip etmek mümkün. Önümüzdeki yıllarda tartıyla yemek pişirebilen akıllı tencerelerin, buzdolaplarıyla iletişime geçerek kişinin sağlık değerlerine göre yemek önerileri sunması pek uzak görünmüyor.

AKILLI YUMURTA KABI

Ouirky markasının ürettiği akıllı yumurta kabı mobil uygulama vasıtasıyla haznesinde kaç yumurta kaldığını ve yumurtaların tazelik durumunu an be an kullanıcısına aktarıyor. îki adet kalem pille çalışan cihaz dolap içinde saklanabiliyor. Cihazın Türkiye satış fiyatı 320 TL.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir