Sucuk Köftesinin Tadı Bir Başkadır

Sucuk Köftesinin Tadı Bir Başkadır

SUCUK KÖFTESİ

Babaannemin buzdolabında önceden hazırlanmış sucuk köfteleri durur, kahvaltı için azar azar pişirilirdi. Mis gibi sucuk kokan, tadı da sucuk gibi olan köfteler bunlar. Sucuk biraz riskli bir konu. Hazır sucuklarda katkı maddesi kullanmayan yok gibi. En iyisi kendiniz yapın, ne yediğinizi bilin. Bu köftenin harcında ekmek ve soğan yok. O nedenle yoğurduğunuz zaman köfte harcı avuçların arasında esnemiyor. Biraz sert mi oldu acaba diye insan düşünüyor ama yağı bol olduğu için güzel pişiyor.

Sucuk Köftesi

6 kişilik

• 8 diş sarımsak

• 1/2 kg dana döş etinden kıyma (1 kez çekilmiş)

• 1 çorba kaşığı tatlı toz kırmızıbiber

• 1 tatlı kaşığı acı toz kırmızıbiber

• 1 tatlı kaşığı kimyon

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çay kaşığı yenibahar

• 1 çay kaşığı tuz

Sanmsaklan biraz tuzla birlikte macun kıvamına gelene kadar dövün. Bir tepsiye kıyma, sarımsak, baharat ve tuzu koyun. 15-20 dakika kadar yoğurun. Ceviz kadar bir parça koparıp köfte biçimi verin. ‘Bunu sıcak yağsız tavada önlü arkalı güzelce pişirip tadına, kokusuna bakın. Eksik veya az gördüğünüz baharat varsa ilave edin, tuzuna bakın.

Köfte harcınızı hazırladıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elleriniz arasında bu kopardığınız parçayı tekrar yoğurun, yuvarlatın, sonra yassı köfte biçimi verin. Bütün köfteleri bu şekilde hazırlayın. Üstünü örtüp buzdolabına kaldırın (buzdolabınızın sarımsak kokmaması için torbalarla sıkıca kapatın). İsterseniz hemen kullanabilirsiniz ama 1-2 gün bekletildiğinde daha da lezzetli olur. Bir iki hafta içinde tüketmeye çalışın.

Pişireceğiniz zaman kalın tabanlı tava kullanın. Tavayı önceden orta ateşte ısıtın. Tava iyice kızdığında tek sıra halinde sucuk köftelerini koyun. Hiç yağ eklemeden önlü arkalı mis gibi kızarana kadar pişirin. Piknikte, mangal ateşinde de pişirilebilir. Sıcak sıcak servis yapın. Sucuk köftesinin yağı da yenir, unutmayın, ekmeğinizi bandırın veya kuru fasulye yemeğine koyun.

LEZZET İLAVESİ

Sucukta 1 kg kıymaya 200-400 gr içyağı konur. Döş eti kullanmak yerine bu şekilde de hazırlayabilirsiniz. Yukarıdaki baharata ek olarak az miktarda toz çemen, kişniş, tarçın, karanfil de kullanabilirsiniz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir