Türkiye, uzaktan sağlık hizmetleri konusunda çok yol aldı

Türkiye, uzaktan sağlık hizmetleri konusunda çok yol aldı

Bir taraftan teknoloji gelişti, diğer taraftan sağlık hizmetlerinin maliyeti arttı. Uzaktan sağlık hizmetleri bu iki duruma en uygun yanıtı veren seçenek olarak öne çıktı. Türkiye, uzaktan sağlık hizmetleri konusunda çok yol aldı…

Online sağlık hizmetleri umut veriyor

[dropcap]T[/dropcap]ÜM dünyada devletlerin en büyük bütçe 741 701 kalemlerinden olan ve insanların yaşam kalitesine doğrudan etki eden sağlık sektörü hızla dijitalleşiyor. iler geçen gün gelişen uzaktan sağlık hizmetleri ve uygulamaları hastalara olduğu kadar devletlere ve sektöre de zaman, maliyet ve işgücü tasarrufu getiriyor. Uzaktan sağlık hizmetleri kullanımı konusunda yapılan araştırmalar, özellikle görüntülü doktor görüşme hizmetlerinin dünya genelinde hızla yayıldığını göstermekte. Bu duruma paralel olarak her geçen gün sağlık konusunda çok çeşitli uygulamalar ve dijital cihazlar da hayatımıza girmeye başladı.

Sağlık sistemleri incelendiğinde, “e-sağlık, teletıp, mobil sağlık, dijital hastaneler, robotik cerrahi” gibi teknolojik uygulamaların, sektörün her kademesinde kullanılmaya başlandığını görebiliyoruz. Türkiye’de bir süredir kullanılmakta olan benzer sağlık uygulamaları da geleceğe yönelik umut veriyor. IPSOS’un Türkiye dahil 28 ülkede yaptığı araştırmaya göre, ülkemiz dünyada uzaktan sağlık uygulamalarına en hevesli üç ülke arasında yer alıyor. Türk Telekom’un desteklediği ve geliştirilmesi için katkı sağladığı uzaktan yani online sağlık uygulamaları sayesinde Türkiye bu alandaki iddiasını artırıyor.

HASTALAR İNİSİYATİFİ ELE ALMAK İSTİYOR

Sağlık hizmetine ihtiyacı olan her bireyin zaman ve mekân sınırı olmadan sağlık hizmetlerine tam zamanında ulaşımı çok önemli. Hastalar hastane ve muayenehanelerde daha az zaman harcamayı, diğer hastalarla temas etmemeyi, doktora ihtiyaç duydukları anda ulaşmayı ve en önemlisi inisiyatifin kendilerinde olmasını istiyor. Hastaların uzaktan sağlık hizmetlerini tercih etmelerinin temel nedenlerini ise,

• Doktora ulaşmak kolay olsa da yeterince ilgi göremediği hissi

• ikinci görüş ihtiyacının karşılanması

• Doktor seçememe durumları

• Her an doktora ve uzmana ulaşamama, soru soramama

• Psikolog, diyetisyen gibi hizmetlerin maliyeti ve taşradan ulaşma güçlüğü oluşturuyor.

TÜM DÜNYADA BÜYÜYOR

Dünyada son zamanlarda en hızla büyüyen elektronik hizmetlerden biri olan e-sağlık uygulamaları, devletlerin bütçe kalemlerini ve 41 milyonlarca insanın yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan 84 ülkede, online reçete yazılımı dahil uzaktan sağlık hizmetleri 2010 yılından beri tamamen yasal olarak uygulanıyor. ABD ve Avrupa Birliği e-sağlık uygulamalarının en yaygın kullanıldığı ülkeler arasında yer alıyor.

American Wealth Telehealth araştırmasına göre, ABD’de her 10 kişiden yedisi uzaktan sağlık hizmetlerinden yararlanırken, en çok ilaç yazdırma ve reçete hizmetleri kullanılıyor.

Aynı araştırmaya göre, halkın yüzde 64’ü online sağlık hizmetlerini kullanmaya hazır ve istekli. Yine 2014’te yüzde 27 olan dünya çapında online sağlık hizmetleri kullanım oranlarının 2018’de yüzde 45’e çıktığını görüyoruz. Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan analizlere göre. 2024 yılında online sağlık hizmetlerinin ABD’de 2.8 milyar dolara. AB’de 18.3 milyar dolara, BRIC ülkelerinde 1.2 milyar dolara, Asya ve Pasifik ülkelerinde 1.79 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Küresel online sağlık pazarı raporlarına göre, 2018-2024 döneminde bu alanda yüzde 18.8’lik bir artış olacağı tahmin ediliyor. Akıllı telefon kullanıcı sayısının her geçen gün artıyor olması da pazarın büyüme sürecini destekleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

UZAKTAN SAĞLIK HİZMETLERİNDE İDDİALIYIZ

Türkiye’de bir süreden beri bu alanda yapılan yatırımlar geleceğe yönelik olarak umut veriyor. Türk Telekom’un yatırım yaptığı DrTurkey, Türkiye’de ve bölgede başarılı bir doktor hasta buluşma platformu olmayı hedefliyor.

Uzaktan sağlık hizmetleri, özellikle kırsal kesimlerde yaşayanlar ile evden dışarıya çıkamayan vatandaşlar için büyük fayda sağlıyor. Uzaklan sağlık, aynı zamanda devlet ve ilgili sağlık kurumlan

açısından da aile hekimi, periyodik muayene gibi sağlık hizmetlerini vatandaşlara daha kolay ve daha az maliyetle sağlama imkânını beraberinde getiriyor. Sağlık piyasasında önemli bir boşluğu dolduran ve buna bağlı olarak kullanım oranı her geçen gün artan bu yeni muayene yöntemi hasta ve doktorlar için sağladığı avantajlarla Türkiye için ciddi bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.

MUSA SAVAŞ




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir